ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/05/2015 14:52 EEST | Updated 20/05/2015 14:53 EEST

Δεν αποκλείει την χρεοκοπία για την Ελλάδα ο Σόιμπλε

blu-news.org/Flickr
Φωτογραφία αρχείου

Δεν μπορεί να δώσει τη διαβεβαίωση, όπως είχε κάνει το 2012, ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ανέφερε την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal και τη γαλλική Les Echos.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σόιμπλε δήλωσε: «Θα πρέπει να σκεφτώ πάρα πολύ πριν επαναλάβω κάτι ανάλογο στην παρούσα φάση».

«Η κυρίαρχη, δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού μας έχει φέρει σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση».

Επίσης όπως αναφέρει η Wall Street Journal ο κ. Σόιμπλε δεν έδειξε καμία διάθεση συμβιβασμού που θα «ξεκλειδώσει» την τελευταία δόση προς την Αθήνα.

Επίσης ο κ. Σόιμπλε απέρριψε την ιδέα πως θα μπορούσε να υπάρξει ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα πριν ολοκληρωθεί το τρέχον.

«Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, δεν έχει πλέον το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε πέρυσι, ενώ έχει η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα» είπε ο κ. Σόιμπλε.

Επιπλέον ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε το ενδεχόμενο να δοθεί η δόση στην Ελλάδα υπό την μορφή μικρών δόσεων που θα σχετίζονται με τη πρόοδο που θα σημειώνει σε διάφορους τομείς η χώρα.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις έως τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είτε θα απορρίψουν, είτε θα εγκρίνουν τις προτάσεις της Ελλάδας.

Τέλος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέμεινε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας, της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ ανέκαθεν ήταν σκληρές άλλα, όπως είπε, πάντοτε κατέληγαν σε επιτυχία, ωστόσο τόνισε πως δεν έχει καμία πρόθεση να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία.