Γιάννος Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά: Πάντα υπάρχει δυνατότητα δωροδοκίας

Γιάννος Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά: Πάντα υπάρχει δυνατότητα δωροδοκίας
Eurokinissi

«Πάντα υπάρχει δυνατότητα δωροδοκίας!», τόνισε στην κατάθεση του ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος είχε κληθεί από το δικαστήριο, επειδή μετείχε στα τότε ΚΥΣΕΑ, που είχαν πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις γιά τα εξοπλιστικά, όπως άλλωστε και η κ. Παπανδρέου, αλλά και οι κ.κ. Κώστας Σημίτης και Ευάγγελος Βενιζέλος, οι οποίοι είχαν εξεταστεί την προηγούμενη Τετάρτη.

Λίγο αργότερα, αφού είχε ολοκληρώσει την κατάθεση του ο κ. Παπαντωνίου, η Βίκυ Σταμάτη υπέβαλε στο δικαστήριο νέα αίτηση αναστολής της ποινής της για λόγους υγείας, αυτή τη φορά όμως ζήτησε την αντικατάσταση της κράτησης της, με βραχιολάκι γεωεντοπισμού!

Οπως είπε ο συνήγορος της Φραγκίσκος Ραγκούσης «δεχόμεθα πέραν του γεωεντοπισμού και του γεωπεριορισμού και τον κατ΄οίκον περιορισμό».

Και συμπλήρωσε ο συνήγορος μιλώντας γιά λογαριασμό της πελάτισσας του:

«Δεν θέλουμε να βγούμε έξω γιά να διασκεδάσουμε, ούτε γιά να κάνουμε γνωριμίες. Ζητάμε να μας επιτραπούν μόνον δύο διαδρομές. Να πηγαίνουμε το πρωί στο σχολείο το παιδί και να το παίρνουμε το μεσημέρι. Το δεχόμεθα. Το μόνο που θέλουμε είναι να σφίξουμε στην αγκαλιά μας το παιδί μας. Δεν μας επιτρέπουν ούτε στο τηλέφωνο να μιλήσουμε με το παιδί μας. Αυτό δεν είναι πιά εγκλεισμός σε φυλακή. Αλλά σε τάφο!»

Λίγο πριν από τη διακοπή του δικαστηρίου γιά την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε θα κατατεθούν και ιατρικά έγγραφα για την κατάσταση της υγείας της κ. Σταμάτη, η ίδια πήρε το λόγο και είπε:

«Μην ξεχνάτε! Εχω συμπληρώσει 522 μέρες στο ψυχιατρείο και ενάμισι χρόνο στη φυλακή».

Νωρίτερα στην κατάθεση του ο κ. Παπαντωνίου, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ενώ στη συνέχεια διαδέχτηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας υποστήριξε ότι, ο ίδιος δεν είχε αντιληφθεί τέτοια φαινόμενα.

«Τίποτα δεν ήταν γνωστό και τίποτα δεν κατάλαβα, μέχρι που έγιναν οι δίκες στη Γερμανία», είπε και συμπλήρωσε: «To πρόβλημα ανέκυψε μετά από τις δίκες στη Ρωσία».

Εισαγγελέας: Ως προς τις συγκεκριμένες συμβάσεις, που είχε υλοποιήσει ο προκάτοχος σας, σας δημιουργήθηκαν ερωτηματικά ότι, κάτι δεν έκανε σωστά;

«Με τα ναυπηγεία δεν ασχολήθηκα. Μόλις είχε αρχίσει η εκτέλεση των συμβάσεων, γιά τη συνεργασία των ναυπηγείων. Κανένας υπηρεσιακός παράγοντας δεν μου διαβίβασε έγγραφα, γιά να πάρω θέση.

Για του πυραύλους TORM1 ως προς το υπηρεσιακό σκέλος, ήμουνα ικανοποιημένος. Στο σκέλος των αντισταθμιστικών όμως είχε γίνει μιά τεράστια απάτη σε βάρος της Ελλάδας».

Εισαγγελέας: Tι εννοείτε; Εξειδικεύστε την απάντηση.

«Γιά τους ΤORM1 τα αντισταθμιστικά δεν υλοποιήθηκαν. Αρα η Ελλάδα είχε εξαπατηθεί».

Εισαγγελέας: Στις περιπτώσεις αγοράς μεγάλης δαπάνης ο υπουργός Οικονομικών στο ΚΥΣΕΑ ακολουθεί την ίδια τακτική;

«Ο υπουργός Οικονομικών είναι υπεύθυνος γιά ολες τις μεγάλες δαπάνες του δημοσίου. Οταν εξετάζει μιά μεγάλη δαπάνη, δεν ασχολείται ούτε με τη νομιμότητα, ούτε με τη χρησιμότητα. Η ευθύνη του είναι να ελέγχει την αντιστοιχία της δαπάνης με τον τρέχοντα προυπολογισμό».

Εισαγγελέας: Ούτε εάν είναι συμφέρουσα ή μη;

«Όχι. Οι εγκρίσεις των συγκεκριμένων κονδυλίων γίνονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

Εισαγγελέας: H ευθύνη γιά το ουσιαστικό μέγεθος της δαπάνης ανήκει στον υπουργό Άμυνας;

«Και στην κυβέρνηση. Ως κυβέρνηση είχαμε εγκρίνει τον προυπολογισμό. Για τις συγκεκριμένες δαπάνες, δεν είχα καμία επιπλέον συμμετοχή».

Και συμπλήρωσε ο κ.Παπαντωνίου: «O υπουργός οικονομικών στο ΚΥΣΕΑ δίνει μια έγκριση πολιτικού χαρακτήρα».

Εισαγγελέας: Γι' αυτή τη συγκεκριμένη επίδικη απόφαση έλαβαν χώρα τρεις ξεχωριστές συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ και ρωτώ γιατί;

«Έχουν περάσει πολλά χρόνια. Δεν θυμάμαι»

Εισαγγελέας: Eαν δεν θυμάστε τον λόγο, τι μπορεί να ήταν αυτό που δεν επέτρεψε αμέσως την απόφαση;

«Nομίζω, επειδή η ανάθεση ήταν στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Αλλά συμμετείχε και γερμανική εταιρεία. Άρα ενδεχομένως να υπήρχαν στάδια διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ναυπηγείου. Ειναι μια εικασια...»

Εισαγγελέας: Tότε είσασταν υπουργός οικονομικών και φυσικά η τελική έγκριση αφορά το υπουργείο οικονομικών. Θυμάστε αν ο

κ.Τσοχατζοπουλος σε κατ΄ιδιαν συναντήσεις είπε κάτι;

«Είχαμε παράλληλες πορείες στο ΠΑΣΟΚ και δεν είχαμε άλλη σχέση πέραν της υπηρεσιακής»

Εισαγγελέας: Ο ισχυρισμός του κυρίου Τσοχατζόπουλου είναι ότι, όλο αυτό το θέμα ειναι σκευωρία και αποτελεί πολιτική δίωξη...

Πρόεδρος: Σε αυτό δεν αφήσαμε τους μάρτυρες να απαντήσουν..

Εισαγγελέας: Απάντησαν...

Πρόεδρος: Εγω δεν επέτρεψα.

Εισαγγελέας: Η επόμενη ερώτηση και τελευταία...

Πρόεδρος: Nα μην βάζουμε τους μάρτυρες σε τέτοια κρίση...

Εισαγγελέας: Στην πορεία της ιδιωτικής ζωής του κ. Τσοχατζόπουλου, σας προκάλεσε εντύπωση ο τρόπος διαβίωσης του;

Τον διέκοψε εκ των συνηγόρων Συνήγορος Υπεράσπισης του κ. Τσοχατζόπουλου, ο κ. Γιαννης Παγοροπουλος: Κι άλλοι απέκτησαν σπίτια βίλες πισίνες. Ξέρετε πολύ καλά οτι υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί, εκτός απο εδω μέσα, που απολαμβάνουν βίλες και πισίνες...

Πρόεδρος: Σας παρακαλώ να μην λάβουμε μέτρα στην αίθουσα

Εισαγγελέας: Μόνο εσείς μπορείτε κ. Πρόεδρε. Εαν η ερώτηση μου ειναι μέσα στα δικονομικά πλαίσια

Γιάννος Παπαντωνίου: Λυπάμαι ιδιαίτερα για την όλη εξέλιξη που έχει η υπόθεση...

Συνήγορος υπεράσπισης: Εσείς αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναλάβατε και την υλοποίηση των συμβάσεων. Πότε άρχισε η κατασκευή του Παπανικολή του πρώτου υποβρυχίου.

«Η απάντηση είναι πάλι δεν γνωρίζω. Γιατί δεν με απασχόλησε σαν υπουργό η εκτέλεση...»

Συνήγορος υπεράσπισης: Bρήκατε εσείς καταστάσεις στο υπουργείο ότι, κάτι εξωθεσμικό συνέβαινε;

«Καμία αντίληψη δεν είχα, γιατί θα είχα λειτουργήσει διαφορετικά. Σε τέτοιες θέσεις καλό ειναι να μην υπάρχουν πολυετείς παραμονές».

Δημοφιλή