ΔΙΕΘΝΕΣ
21/05/2015 12:42 EEST | Updated 21/05/2015 12:42 EEST

Η Ιερουσαλήμ δημιουργεί την «πόλη των νεκρών»

askii/Flickr
Jewish cemetery at the Mount of Olives in Jerusalem

Κλιματισμός, απαλός φωτισμός και ανελκυστήρες που ενώνουν διαφορετικά επίπεδα: Δεν πρόκειται για κάποιο εμπορικό κέντρο, αλλά για μια υπόγεια κατασκευή που πρόκειται να στεγάσει τους αποθανόντες της Ιερουσαλήμ.

Με την ιερή πόλη να μην διαθέτει χώρο για ταφές, σχεδιάζεται, σύμφωνα με το δίκτυο Jewish Press News, ένα σύστημα κατακομβών για το Har HaMenuchot, το μεγαλύτερο νεκροταφείο της Ιερουσαλήμ. Το σχέδιο θα στοιχίσει περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως αναφέρει η Washington Post, σε πρώτο στάδιο η κατασκευή αναμένεται να διαθέτει 22.000 κρύπτες. Οι επισκέπτες της «πόλης των νεκρών», όπως αποκαλείται, θα κινούνται μέσω ανελκυστήρων και τούνελ.

Παρόλο που τα έξοδα κηδειών Ισραηλινών πολιτών, ακόμα και αυτών που έχασαν την ζωή τους έξω από την χώρα, καλύπτονται από το δημόσιο, οι οικογένειες που θέλουν να επιλέξουν συγκεκριμένο σημείο ταφής συχνά χρειάζεται να πληρώσουν.

Σύμφωνα με το Ισραηλινό δίκτυο Haaretz, περίπου ένας στους δέκα Εβραίους που χάνουν την ζωή τους στο Ισραήλ κάθε χρόνο, θάβεται στην Ιερουσαλήμ. Τα περισσότερα χρήματα που συντηρούν τα νεκροταφεία της ιερής πόλης προέρχονται από Εβραίους που ζουν στο εξωτερικό και πληρώνουν από 5.000$ έως 10.000$ για να ταφούν εκεί.

Τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί ο διαθέσιμος χώρος που υπάρχει στα νεκροταφεία, με το «Βουνό της Ελιάς» να εκτιμάται ότι θα έχει γεμίσει πλήρως μέσα στην επόμενη δεκαετία. Τώρα ετοιμάζεται ένα σχέδιο ταφής που πρόκειται να κοστίσει 22.500$. Άλλες πόλεις που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα είναι το Χονγκ Κονγκ, το Τόκιο και το Σάο Πάολο.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική έκδοση της Huffington Post.