Οι Έλληνες του εξωτερικού μαθαίνουν στους Άγγλους να τρώνε ελληνικά

Οι Έλληνες του εξωτερικού μαθαίνουν στους Άγγλους να τρώνε ελληνικά

View large" data-caption="A London bus passes a telephone box on Haymarket.View large" data-credit="E01/Flickr">

Τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια του Λονδίνου παρουσιάζει το Time Out του Λονδίνου- ο οδηγός των επιλογών εστίασης, διασκέδασης και αναψυχής, που αφορά την αγγλική πρωτεύουσα.

Στο άρθρο, τα ελληνικά εστιατόρια παρμοιάζονται με "στρατό που βρίσκεται κρυμμένος μέσα σε έναν Δούρειο Ίππο", και υπογραμμίζεται πως προσφέρουν παραδοσιακά φαγητά όπως, παραδείγματος χάριν, σουβλάκι, κλέφτικο και γίγαντες, "τόσο καλά όσο και στην πατρίδα".

Κάποια από τα εστιατόρια βρίσκονται στο βόρειο Λονδίνο, όπου και κατοικούν πολλοί Έλληνες και Κύπριοι, οι οποίοι συρρέουν σε αυτά. Υπάρχουν, όμως, και αρκετά στο κέντρο της πόλης, τα οποία προσφέρουν εκλεκτά πιάτα, πέραν της γνωστής και σταθερά αγαπητής χωριάτικης σαλάτας.

1. Mazi ( Kensington)

Η συγκεκριμένη, κομψή επιχείρηση άνοιξε τις πόρτες της το 2012, εκεί όπου μέχρι πρότινος υπήρχε το Costas Grill. Όπως αναφέρεται στο κείμενο, το εστιατόριο αυτό δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα κουφαία εστιατόρια της Αθήνας- γεγονός που δικαιολογεί και τον ενθουσιασμό των Ελλήνων του Λονδίνου. Μεζέδες και τυρόπιτα σερβίρονται με ασυνήθιστους και πρωτοποριακούς τρόπους, ωστόσο οι γεύσεις τους είναι όσο αυθεντικές, όσο θα ήθελε κανείς.

2. Carob Tree (North London)

Ψηλοτάβανο μαγαζί, εκεί όπου πρωτύτερα υπήρχε μία παμπ. Οικογένειες συζητούν στα ελληνικά, γενέθλια εορτάζονται με τη συνοδεία κυπριακής μπύρας. Η ατμόσφαιρα στο μαγαζί είναι ιδιαίτερα ζωντανή, η εξυπηρέτηση είναι εξαιρετική, καθώς επίσης και τα κρεατικά που ετοιμάζονται στα κάρβουνα.

3. Lemonia (Chalk Farm)

Εδώ, στο ελληνοκυπριακό εστιατόριο, στεγάζονται κουτσομπολιά, προπόσεις και συζητήσεις για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Σερβίρεται σουβλάκι στις τοπικές διαστημότητες και Metaxa σε όσους τους λείπει η πατρίδα. Το μενού περιλαμβάνει θαλασσινά, κρεατικά στα κάρβουνα, κλασσικά φαγητά της ώρας, μεζέδες και εξαιρετικά μεσημεριανά γεύματα.

4. Opso (Marylebone)

Συνδυάζει μοντέρνα αρχιτεκτονική με ένα σύγχρονο μενού μικρών πιάτων- μεζέδων- που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Η ταραμοσαλάτα του απέχει παρασάγγας από αυτές που μπορεί να βρει κανείς στα σούπερ μάρκετ του Λονδίνου, ενώ το τσουρέκι του ξεχωρίζει τόσο για την εμφάνιση όσο και για την υφή του. Φυσικά, τα πάντα είναι σπιτικά.

5. Greek Affair (Kensington)

Συνίσταται, από το Time Out, να βγει κανείς για δείπνο στο συγκεκριμένο εστιατόριο, στο τέλος της εβδομάδας. Υπάρχει ένα τεράστιο, ξύλινο τραπέζι, το οποίο είναι ιδναικό για ένα εορταστικό γεύμα, καθώς και αφθονία πιάτων που προσφέρονται. Το φαγητό είναι περισσότερο ελληνικό παρά κυπριακό, με εξαιρετικά σουτζουκάια και τηγανητά καλαμαράκια.

6. Greek Larder (Kings Cross and St. Pancras)

Φαίνεται, γράφει το Time Out, πως ο Θεόδωρος Κυριακού έχει το άγγιγμα του Μίδα. Έστησε το The Real Greek και το επέκτεινε.Νωρίτερα, έκανε το ίδιο με την επιχείρηση εστίασης που σήμερα ονομάζεται Live Bait. Και, τώρα, ξεκίνησε το The Greek Larder σε μια βιομηχανική περιοχή, βόρεια του King's Cross. Στον χώρο υπάρχουν πινελιές που αντιστοιχούν στα τοπία του Αιγαίου, η διακόσμηση περιλαμβάνει και ράφια με ελληνικά προϊόντα, όπως ακριβώς συμβαίνει με ένα περιπτερο. Οι μεζέδες είναι ιδιαίτερα γευστικοί, όπως και το κρασί.

7. The Life Goddess (Soho)

Η φιλόδοξη αυτή επιχείρηση που άνοιξε το 2013 στο Soho είναι λιγότερο καφετέρια και περισσότερο εστιατόριο. Μεταξύ της πληθώρας των επιλογών που προσφέρονται στη συγκεκριμένη περιοχή της πόλης, το ελληνικό εστιατόριο ξεχωρίζει για το μενού πιάτων και κρασιών που διαθέτει. Παροιμοιάζεται με τα "καλά" μαγαζιά που θα βρει κανείς στην Αθήνα- και δεν απευθύνονται σε τουρίστες, αλλά Έλληνες. Προτείνεται η ψητή μελιτζάνα, καπνιστή και μαλακή, που σερβίρεται με γαρνιτούρα φέτας και ντομάτας.

8. The Real Greek (Bankside)

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, μπορεί από το εστιατόριο που κλείνει τη λίστα να απουσιάζει η περίφημη σπιτική ατμόσφαιρα, που διαθέτουν τα υπόλοιπα εστιατόρια και στην οποία επενδύουν, αλλά ταυτόχρονα στερείται και τυχόν ερασιτεχνισμούς που μπορεί να παρατηρούνται στις κουζίνες των άλλων επιχειρήσεων.

Η κουζίνα εστιάζει κυρίως στην ελληνική και όχι την κυπριακή παράδοση, με διάφορα μενού να έχουν λάβει το όνομα τους από κάποια επαρχία της Ελλάδας, ενώ το τυλιχτό σουβλάκι ξεχωρίζει.

Δημοφιλή