ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21/05/2015 12:57 EEST

Πρωταθλήτρια στις ανισότητες στην Ευρωζώνη η Ελλάδα

Eurokinissi

Μία ακόμη αρνητική πρωτιά κατέχει η χώρα μας, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σχετικά με τις ανισότητες.

Σύμφωνα με αυτά η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά σε ότι αφορά τις ανισότητες μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωζώνης, ενώ βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ότι αφορά τις 34 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η χειρότερη θέση της πίσω από χώρες όπως η Βρετανία, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, το Μεξικό και η Χιλή. Η τελευταία μάλιστα παρουσιάζει την χειρότερη επίδοση από τις χώρες του οργανισμού.

Οι ανισότητες έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ στις περισσότερες από τις χώρες του ΟΟΣΑ και παραμένουν ακόμη μεγαλύτερες σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες.

"Έχουμε φθάσει σ' ένα κρίσιμο σημείο. Οι ανισότητες στις χώρες του ΟΟΣΑ ουδέποτε ήταν τόσο υψηλές από τότε που τις μετράμε", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, ο Άνχελ Γκουρία, παρουσιάζοντας την έκθεση στο Παρίσι, δίπλα στην Μαριάν Τίσεν, επίτροπο της ΕΕ αρμόδια για την απασχόληση.

Σήμερα, στη ζώνη του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνει 34 χώρες, το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού έχει εισόδημα 9,6 φορές μεγαλύτερο από το εισόδημα του φτωχότερου 10%, ενώ η αναλογία αυτή ήταν 7,1 φορές στη δεκαετία του 1980 και 9,1 φορές στη δεκαετία του 2000, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

"Καθώς δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ανισοτήτων, οι κυβερνήσεις εξασθενούν τον κοινωνικό ιστό στις χώρες τους και θέτουν σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη", πρόσθεσε ο Γκουρία.

Μεταξύ του 1995 και του 2013, περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν μερικής απασχόλησης, για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια ή είχαν χαρακτήρα εργολαβίας. Σε περισσότερες από τις μισές προσωρινές θέσεις εργασίας απασχολούνται πρόσωπα κάτω των 30 ετών.

Όσο για τις γυναίκες, οι πιθανότητες που έχουν να αναλάβουν μια θέση που αμείβεται είναι μικρότερες κατά 16% από εκείνες των ανδρών και οι αμοιβές τους παραμένουν χαμηλότερες κατά 15% από εκείνες των ανδρών.

Sponsored Post