ΔΙΕΘΝΕΣ
22/05/2015 14:57 EEST

Από που κατάγονται τα 32 πιο διάσημα κοκτέιλ του κόσμου;

JOHN MACDOUGALL via Getty Images
Fair workers at the Peru stand make cocktails (Cuba Libre, Mojito, Pirana) for visitors at the International Green Week (Gruene Woche) Food and Agriculture Fair in Berlin January 23, 2011. Some 1.200 exhibitors are taking part in this year's edition with countries such as Afghanistan and Rwanda making their fair debut. The fair takes place from January 21st to January 30th. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL (Photo credit should read JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)

Θα έλεγε κανείς πως τα κοκτέιλ αποτελούν την -απολαυστικά γευστική μας- σύνδεση με άλλους τόπους του πλανήτη, τους τόπους από τους οποίους προέρχονται. Μας ταξιδεύουν σε άλλα μέρη, μας προσφέρουν γεύσεις, μυρωδιές, συναισθήματα και εικόνες, ακόμη, από μέρη στα οποία δεν έχουμε βρεθεί ποτέ.

Κοιτάξτε, για παράδειγμα, το κοκτέιλ Manhattan. Πρόκειται για έναν κλασσικό συνδυασμό από ουίσκι, γλυκό βερμούτ και μπίτερ, η συνταγή του οποίου γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και το περίφημο The Manhattan Club, στα τέλη του 1800.

Το τροπικό κοκτέιλ Mai Tai, από την άλλη, έχει ως βάση του το ρούμι και προέρχεται από το Trader Vic- μια μικρή περιοχή στο γεμάτο ζωή λιμάνι του Oakland, στην Καλιφόρνια.

Στην ιστοσελίδα Vinepair, παρουσιάζεται ένας χάρτης που συνέταξαν ερευνητές, οι οποίοι τοποθέτησαν πάνω στο χάρτη τα 32 διασημότερα κοκτέιλ του κόσμου, ανάλογα με το που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν εύκολο να συνδεθεί ένα κοκτέιλ με μια συγκεκριμένη περιοχή. Έτσι, για παράδειγμα, συνδέεται και το κοκτέιλ White Russian- που έγινε γνωστό μέσω της ταινίας The Big Lebowski- σχεδόν αποκλειστικά με το Oakland της Καλιφόρνια.

Σε άλλες, ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί η χώρα. Όπως, παραδείγματος χάριν, συνδέεται η Sangria με την Ισπανία. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, ένα κοκτέιλ μπορεί να συνδεθεί μόνο με ένα μπαρ, όπου παρασκευάστηκε για πρώτη φορά, ή και με...τίποτα.

Κάπως έτσι, οι ρίζες των 4 πλέον διάσημων κοκτέιλ τους κόσμου- Cosmopolitan, Margharita, Martini και Old Fashioned- είτε αμφισβητούνται, είτε και χάνονται στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε, το ευτυχές είναι πως τα περισσότερα από τα 32 κοκτέιλς της λίστας, μπορεί κανείς σήμερα να τα βρει παντού: σε κάθε μπαρ και εστιατόριο.

Σας παρουσιάζουμε τον τόπο καταγωγής 32 διάσημων κοκτέιλς:

1. Tequila Sunrise/ Sansalito, USA

2. Mai Tai/ Oakland, USA

3. White Russian/ Oakland, USA

4. Moscow Mule/ Los Angeles, USA

5. Harvey Wallbanger/ Los Angeles, USA

6. Grasshopper/ New Orleans, USA

7. Hurricane/New Orleans, USA

8. Sazerac/ New Orleans, USA

9. Ramos Gin Fizz/ New Orleans, USA

10. Pisco Sour/ Lima, Peru

11. Dark 'N' Stormy/ Bermuda

12. Mint Julep/ The South, USA

13. Piña colada/ San Juan, PR

14. Rusty Nail/ New York, USA

15. Manhattan/ New York, USA

16. Long Island Iced Tea/ New York, USA

17. Cuba Libre/ Havana, Cuba

18. Mojito/ Havana, Cuba

19. Daiquiri/ Santiago, Cuba

20. Caipirinha/ Sao Paulo, Brazil

21. Black Russian/ Brussels, Belgium

22. Bellini/ Venice, Italy

23. Negroni/ Florence, Italy

24. Americano/ Milan, Italy

25. Sangria/ Spain

26. Sidecar/ Paris, France

27. Mimosa/ Paris, France

28. French 75/ Paris, France

29. Bloody Mary/ Paris, France

30. Irish Coffee/ Foynes, Ireland

31. Tom Collins/ London, UK

32. Pimm's Cup/ London, UK