ΔΙΕΘΝΕΣ

Επίθεση αυτοκτονίας σε τζαμί στη Σαουδική Αραβία. Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε νωρίτερα σε σιιτικό τέμενος της ανατολικής Σαουδικής Αραβίας.

H επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της προσευχή της Παρασκευής, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 άτομα, και τραυματίζοντας δεκάδες ακόμη, από τα συνολικά περισσότερα από 150 άτομα που βρίσκοτναν εντός του κτιρίου.

Η ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτους, που αναρτήθηκε σε ισλαμιστικούς ιστοτόπους, σημειώνει πως οι στρατιώτες του χαλιφάτου, στην επαρχία Ναντζντ έχουν την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης. Σύμφωνα πάντα με το εν λόγω κείμενο, την επίθεση διέπραξε ένας βομβιστής αυτοκτονίας ο οποίος πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος ενώ βρισκόταν μέσα στο τέμενος.

Ακόμη, το Ισλαμικό Κράτος, παραχώρησε στη δημοσιότητα μία φωτογραφία του δράστη ο οποίος, όπως υποστηρίζει, ονομαζόταν Άμπου Άμερ Αλ-Νάτζντι. Πέραν των επίσημων εκτιμήσεων, στην ανακοίνωση τους οι τζιχαντιστές κάνουν λόγο για 250 ανθρώπους που "σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από την επίθεση".

Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε, νωρίτερα, μια εκκωφαντική έκρηξη στο τζαμί του Ιμάμη Αλί το οποίο βρίσκεται σε χωριό της επαρχίας Κατίφ. Οι δε πρώτες εικόνες από το τζαμί- που έκαναν την εμφάνισή τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης- σοκάρουν, καθώς φαίνεται πως ο χώρος πίστης των σιιτών μετατράπηκε σε σφαγείο.

Σημειώνεται πως ο πληθυσμός των Σιιτών της Σ.Αραβίας κατοικεί κυρίως στις οάσεις της ανατολικής επαρχίας του Κατίφ, στις ακτές του Κόλπου και στην αλ - Ασα στα νοτιοδυτικά της επαρχιακής πρωτεύουσας αλ - Κομπάρ. Το Κατίφ και η αλ - Άσα αποτελούν, παραδοσιακά το επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Η Σιιτική κοινότητα της Σ.Αραβίας αποτελεί το 10% με 15% του συνολικού πληθυσμού ενώ καταγγέλλουν πως υφίστανται διακρίσεις τόσο σε θέματα εκπαίδευσης ή πρόσληψης στο δημόσιο αλλά και πως γενικότερα είναι θύματα απαξιωτική έως ρατσιστικής συμπεριφοράς. Επίσης έχουν καταγγείλει πως έχουν μειωθεί δραστικά οι χώροι λατρείας στους οποίους τους επιτρέπεται να ασκήσουν ελεύθερα τα θρησκευτικά του καθήκοντα ενώ οι περιοχές όπου κατοικούν λαμβάνουν χαμηλότερη κρατική επιχορήγηση από τις κοινότητες των σουνιτών. Η σαουδαραβική κυβέρνηση αρνείται τους ισχυρισμούς περί διακρίσεων.

Πηγή: Al Jazeera