ΔΙΕΘΝΕΣ
22/05/2015 17:04 EEST | Updated 22/05/2015 17:04 EEST

Πόσο απέχουν τα σύνορα της Ευρώπης από την τελευταία κατάκτηση των τζιχαντιστών; Παλμύρα - Κύπρος μόνο 385 χιλιόμετρα

JOSEPH EID via Getty Images
TO GO WITH AFP STORY BY SAMMY KETZA picture taken on March 14, 2014 shows the external courtyard of the sanctuary of Baal in the ancient oasis city of Palmyra, 215 kilometres northeast of Damascus. Syria's fabled desert Greco-Roman oasis of Palmyra saw its last tourist in September 2011, six months after the uprising began. Its most recent visitors are violence and looting. AFP PHOTO/JOSEPH EID (Photo credit should read JOSEPH EID/AFP/Getty Images)

Γνωστή και ως «Νύμφη της Ερήμου», η Παλμύρα η σημαντική κατά την αρχαιότητα πόλη της κεντρική Συρίας, για πρώτη φορά μνημονεύεται τη 2η χιλιετία π.Χ. Σήμερα, αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Ωστόσο έπειτα από την κατάληψη της από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κινδυνεύει να χαθεί και να μείνει μόνο μια ανάμνηση. Η βαρβαρότητα δεν βρίσκεται στην έρημο είναι δίπλα μας, μια ανάσα από την Ευρώπη.

Η δράση των τζιχαντιστών και το μένος τους κατά του πολιτισμού πρέπει να προβληματίζει. Η Παλμύρα κινδυνεύει να υποστεί αυτό που υπέστησαν και άλλες αρχαίες πόλεις που έπεσαν στα χέρια τους, να σβήσει από το χάρτη και τον χρόνο.

Είναι σοκαριστικό πόσο κοντά σε εμάς εξελίσσεται αυτή η τραγωδία, δεδομένου ότι η αρχαία πόλη από την Κύπρο απέχει μόνο 385 χιλιόμετρα!