Στο ΔΝΤ «σκοντάφτουν» οι διαπραγματεύσεις

Στο ΔΝΤ «σκοντάφτουν» οι διαπραγματεύσεις
In this photo provided by German government Greek Prime Minister Alexis Tsipras, German Chancellor Angela Merkel, and French President Francois Hollande, from left, smile as they pose for a photograph at the beginning of their meeting at the sidelines of the Eastern Partnership summit in Riga, on Thursday, May 21, 2015. (Guido Bergmann/Bundesregierung via AP)
In this photo provided by German government Greek Prime Minister Alexis Tsipras, German Chancellor Angela Merkel, and French President Francois Hollande, from left, smile as they pose for a photograph at the beginning of their meeting at the sidelines of the Eastern Partnership summit in Riga, on Thursday, May 21, 2015. (Guido Bergmann/Bundesregierung via AP)
ASSOCIATED PRESS

Στη συγκατάθεση του ΔΝΤ, την οποία επιθυμούν οι Ευρωπαίοι εταίροι, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, «σκοντάφτουν» οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, ο αξιωματούχος, μετά την τριμερή συνάντηση στη Ρίγα, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ, έκανε λόγο για «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, αναφερόμενος στην επιμονή των εταίρων για την έγκριση του ΔΝΤ. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, εκτιμά ότι η συμφωνία βρίσκεται πιο κοντά.

Από πλευράς της, η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για πρόοδο σε πολιτικό επίπεδο, με τους τρεις ηγέτες να συμφωνούν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι τρεις ηγέτες εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα ενώ ο κ. Τσίπρας έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Γάλλος πρόεδρος κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.

O Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης έκανε λόγο για φιλικές συνομιλίες οι οποίες επικεντρώθηκαν στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος».

Ωστόσο, διαφορετική εικόνα μεταφέρει ο γερμανικός Τύπος, που σημειώνει ότι δεν υπήρξε αξιοσημείωτη πρόοδος. «Καμία πρόοδος στη Ρίγα», είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία επισημαίνει ότι η Ελλάδα, η Γερμανία και η Γαλλία δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την επίλυση της κρίσης χρέους της Αθήνας.

Η ίδια εφημερίδα προσθέτει ότι κατά τη συνάντηση στην πρωτεύουσα της Λετονίας εξακολούθησαν να υπάρχουν οι ίδιες διαφωνίες, ενώ υπογραμμίζει ότι τελειώνει ο χρόνος για την Ελλάδα.

«Ο Τσίπρας ελπίζει σε συμφωνία ήδη τον Μάιο», σημειώνει σε άρθρο της η Die Zeit, αν και προσθέτει ότι πολύ μικρό μέρος του περιεχομένου της συζήτησης των τριών ηγετών έχει γίνει γνωστό. «Φιλική και εποικοδομητική», τιτλοφορείται η Tagesschau, αν και προσθέτει ότι δεν επετεύχθη κάποια σημαντική πρόοδος κατά τη χθεσινή συνάντηση.

«Στο επίκεντρο (της συνάντησης) ήταν η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος», σημείωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Από την ελληνική πλευρά έγινε γνωστό ότι «ήρθαμε πιο κοντά σε μια συμφωνία».

«Δύο ώρες συνομιλιών και μετά "καληνύχτα"», είναι ο τίτλος του άρθρου της Handelsblatt, η οποία υπογραμμίζει ότι μετά το πέρας της συνάντησης οι τρεις ηγέτες δεν έκαναν δηλώσεις. Μάλιστα η Μέρκελ είπε στους δημοσιογράφους που την περίμεναν απλώς «καληνύχτα».

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Bild η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδιάζουν έκτακτη συνάντηση κορυφής με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Από εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία προκύπτει ότι η συνάντηση προγραμματίζεται για πριν τις 5 Ιουνίου, δεδομένου ότι τότε η Ελλάδα πρέπει να εμβάσει ένα σημαντικό ποσό στο ΔΝΤ. Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Eurogroup και της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας, αλλά όχι του ΔΝΤ. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας εκφράζει δύο υποθέσεις: είτε ότι θα αποφασιστεί χορήγηση άμεσης βοήθειας προς την Ελλάδα χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, είτε ότι θα μπορούσε να ετοιμάζεται ελεγχόμενη έξοδος τη Ελλάδας από το ευρώ.

Δημοφιλή