Pirate Bay: Το πειρατικό του Διαδικτύου που έγινε Λερναία Ύδρα

Pirate Bay: Το πειρατικό του Διαδικτύου που έγινε Λερναία Ύδρα
conservas/Flickr

Τι και, αν σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε στις 14 Μαίου το ερευνητικό κέντρο της Κομισιόν, αποδεικνύεται πως οι επιδρομές εναντίον πειρατικών ιστοσελίδων- και, ακολούθως, σε κάποιες περιπτώσεις, το κλείσιμο τους- συνιστούν μια πρακτική άκρως αναποτελεσματική, που χαρακτηρίζεται απλώς “χάσιμο χρόνου”;

Η περίφημη ιστοσελίδα Pirate Bay, μέσω της οποίας διακινούνται εκατομμύρια δεδομένα ημερησίως- επί το πλείστον ψυχαγωγίας- από την ίδρυση της το 2003 έως και σήμερα, έχει γίνει στόχος αναρίθμητων προσπαθειών για το κλείσιμο της, από κυβερνητικές αρχές διάφορων χωρών. Όπως φαίνεται, όμως, κάθε φορά, σαν την Λερναία Ύδρα, δείχνει να βγαίνει όλο και πιο δυνατή από κάθε επίθεση.

Ανά καιρούς, η ιστοσελίδα έχει αναγκαστεί να μετακομίσει σε διάφορα domains. Κάποιοι εξ των ιδρυτών της, μάλιστα, έχουν καταδικαστεί για ζητήματα που αφορούν την παραβιάση πνευματικών δικαιωμάτων, κυρίως, όπως παραδείγματος χάριν ο Gottfrid Svartholm και ο Peter Sunde.

Στην περίπτωση των δύο ανδρών, μέσω της ιστοσελίδας είχε οργανωθεί ένα διεθνές κύμα συμπαράστασης, με τους δύο συνιδρυτές να λαμβάνουν στην φυλακή όπου βρίσκονταν, γράμματα, βιβλία και τρόφιμα από όλο τον κόσμο.

Στις 19 Μαίου, η σουηδική αστυνομία κατάφερε να μπλοκάρει τις δύο διευθύνσεις, τις οποίες χρησιμοποιούσε τελευταία η ιστοσελίδα: piratebay.se και thepiratebay.se.

Μάλιστα, ο επιθεωρητής του σώματος, Frank Ingblad, έχει εκφράσει την άποψη πως οι συγκεκριμένες διευθύνσεις θα πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο των αστυνομικών αρχών της Σουηδίας ή και να καταργηθούν τελείως, καθώς ακόμη προσελκύουν χρήστες.

Η Piratebay, όμως, έχει ακόμη ενεργή παρουσία στο Διαδίκτυο- μάλιστα, περισσότερο από πριν. Όπως επιβεβαίωσαν άτομα που την διαχειρίζονται, στο TorrentFreak, οι δύο περίφημες διευθύνσεις πλέον κατευθύνουν τον χρήση σε μία από τις έξι καινούριες, όπου διατίθεται κανονικά το περιεχόμενο που τυχόν αναζητεί κανείς: piratebay.gs, piratebay.la, piratebay.vg, piratebay.am, piratebay.mn, piratebay.gd.

Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον έχει αλλάξει το σήμα της Piratebay, με τους διαχειριστές της να αναφέρουν πως η σουηδική κυβέρνηση ξόδεψε περίπου 40.000 δολάρια, σε δικαστικά έξοδα, προκειμένου να καταφέρει να ρίξει την ιστοσελίδα.

“Συγχαρητήρια στον επιθεωρητή Fredrik Ingblad”, σημείωσαν. “Δύο χρόνια εργασίας, για να μας κάνει να αλλάξουμε δύο μικρά γράμματα, με κόστος 20.000 δολαρίων για κάθε γράμμα. Θα μπορούσε να μας είχε δώσει 35.000 δολάρια και εμείς θα είχαμε αφήσει το domain, γλιτώνοντας τους Σουηδούς φορολογούμενους 5.000$. Το μόνο που είχε να κάνει ήταν να το ζητήσει ευγενικά”.

Ταυτόχρονα, αν και η πλειοψηφία των ιδρυτών της Piratebay βρίσκεται πλέον στη φυλακή, η ομάδα που διαχειρίζεται πλέον το εγχείρημα βρίσκει ολοένα νέες λύσεις, προκειμένου να μπορεί να εξασφαλίζει την προστασία του περιεχομένου της, προβαίνοντας ακόμη και σε οπτικοποίηση των server της.

Εξάλλου, ακόμη και στις περιόδους που το σύστημα της Piratebay αντιμετώπισε τις μεγαλύτερες δυσκολίες, εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες συνέχισαν να την επισκέπτονται ηλεκτρονικά.

Δημοφιλή