Μεταξύ των 10 ανεπτυγμένων χωρών με τις μεγαλύτερες ανισότητες η Ελλάδα

Μεταξύ των 10 ανεπτυγμένων χωρών με τις μεγαλύτερες ανισότητες η Ελλάδα
sooc

Έβδομη μεταξύ των δέκα χωρών που παρουσιάζουν τους δυσμενέστερους δείκτες άνισης ανάπτυξης ανά το κόσμο και κατά συνέπεια ένα από τα μεγαλύτερα «χάσματα» μεταξύ πλουσίων και φτωχών, βρίσκεται η Ελλάδα.

Σύμφωνα με μελέτη του OECC υπό τον τίτλο «In it Together: Why less inequality benefits all» (Όλοι μαζί: Γιατί ο περιορισμός των ανισοτήτων ωφελεί τους πάντες), η ανισότητα στα εισοδήματα αυξάνει τόσο σε περιόδους ευημερίας όσο και περιόδους κατά τις οποίες οι επιδώσεις της οικονομίας είναι δυσμενέστερες.

Οι δε αυξημένοι ρυθμοί ανάπτυξης φαίνεται πως ευνόησαν δυσανάλογα όσους ήδη απολάμβαναν υψηλά εισοδήματα και παράλληλα άφησαν...πίσω τους τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Επειδή όμως όλα είναι μια αλυσίδα, η μελέτη επισημαίνει ακόμη πως αυτές οι ανισότητες επηρεάζουν με τη σειρά τους αρνητικά το ΑΕΠ της κάθε χώρας. Μεταξύ δε 34 χωρών, η ανισότητα που παρατηρείται σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα, κατά την περίοδο 1985 – 2005 οδήγησε σε μείωση της ανάπτυξης κατά 4,7%.

«Οι πολίτες με χαμηλό εισόδημα, αδυνατούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους κάτι που είναι αρνητικό για την οικονομία αλλά και γενικότερα», αφού δεν είναι μόνο η ανάπτυξη η οποία πλήττεται αλλά και η κοινωνική συνοχή της κάθε χώρας.

Σημειώνεται πως κατά την εκπόνηση της μελέτης οι ερευνητές ιεράρχησαν τις ανεπτυγμένες χώρες ανάλογα με το εύρος των ανισοτήτων που εντόπισαν βάσει της κατανομή εισοδήματος.

Οι δέκα χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ανισότητες είναι:

1. Χιλή

2. Μεξικό

3. Τουρκία

4. ΗΠΑ

5. Ισραήλ

6. Μεγάλη Βρετανία

7. Ελλάδα

8. Εσθονία

9. Πορτογαλία

10. Ιαπωνία

Πηγή: Ιndependent

Δημοφιλή