Μάχη με το χρόνο και το ΔΝΤ

Μάχη με το χρόνο και το ΔΝΤ
SYRIZA

Δεν είναι γνωστό εάν τα χαμόγελα παρέμεναν όταν έκλειναν οι πόρτες στις συναντήσεις που είχε στη Λετονία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και στη συνέχεια με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τα ευχολόγια και οι καλές προθέσεις μένει να δοκιμασθούν στην πράξη, δεδομένου ότι οι «κόκκινες» γραμμές της Αθήνας για εργασιακά και ασφαλιστικό παραμένουν, όπως το ίδιο αμετακίνητο στη σκληρή στάση του παραμένει το ΔΝΤ και το Βερολίνο, με τον κ. Τσίπρα να ζητεί την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ ο Πρωθυπουργός το Σάββατο θα δώσει εξηγήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με τον κίνδυνο να βρει απέναντί του την Αριστερή Πλατφόρμα και άλλες τάσεις που έχουν τις δικές τους προτάσεις.

Το εσωκομματικό πεδίο

Στο ιστορικό των διαπραγματεύσεων μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της Ρίγα και τις επαφές του με τον κ. Ολάντ και την κ. Μέρκελ θα αναφερθεί ο κ. Τσίπρας στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει, το Σάββατο στις 13:00, ενώπιον ενός διευρυμένου σώματος περίπου 350 μελών της Κεντρικής Επιτροπής , βουλευτών και επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα συνεδριάσει το Σάββατο και την Κυριακή προκειμένου να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων και να τοποθετηθούν επ αυτών υπουργοί, βουλευτές και στελέχη.

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με κομματικές πηγές, αναμένεται να τονίσει την ανάγκη ενότητας παρά τις διαφορετικές θέσεις και παράλληλα να υπογραμμίσει την αξία της συλλογικότητας στην κομματική και πολιτική δράση.

Η Αριστερή Πλατφόρμα , αλλά και οι άλλες τάσεις αναμένεται να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις, δεν είναι ακόμη σαφές αν θα κατατεθούν θέσεις που να τεθούν σε ψηφοφορία.

Αισιοδοξία στην Κυβέρνηση

«Η συζήτηση χθες το βράδυ με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ήταν πολύ εποικοδομητική, σε πολύ καλή και φιλική ατμόσφαιρα. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος - και η Ελλάδα θα επιστρέψει με συνοχή στην ανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ αισιόδοξος εμφανίσθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιούνκερ.

Στην συνάντηση ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κομισιόν για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για το πώς έχει διαμορφωθεί ως τώρα η κατάσταση.

Το κλίμα χαρακτηρίζεται ως «πολύ καλό», ενώ ελληνικές πηγές λένε ότι υπήρξε «αμοιβαία κατανόηση και διάθεση για συνεργασία». Μάλιστα ο κ. Γιούνκερ όντως έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος» και, σύμφωνα με συνομιλητές του, θεωρεί ότι είναι εφικτή μία συμφωνία μέσα στον Μάιο ή το αργότερο αρχές του Ιουνίου.

Αλλιώς τα λέει η Γερμανία

Από την πλευρά της η γερμανική πλευρά διατηρεί τη σκληρή της στάση.

Έπειτα από τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας το βράδυ της Πέμπτης με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, η γερμανική πλευρά ανακοίνωσε ότι καταγράφηκε ομοφωνία στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο των τριών θεσμών και συμφωνήθηκε η στενή επικοινωνία και των τριών για το επόμενο διάστημα.

Λίγο αργότερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung έγραφε ότι δεν κατέστη δυνατή η συναίνεση σε σημεία στα οποία υπάρχουν διαφωνίες, «με τον χρόνο να τελειώνει».

Η γερμανική πλευρά φαίνεται αμετακίνητη στη συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην όποια συμφωνία.

Το Βερολίνο θεωρεί «υποχρεωτικά απαραίτητη» την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην προσπάθεια σταθεροποίησης της Ελλάδας, σύμφωνα με τις δηλώσεις νωρίτερα του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ και επεσήμανε ότι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελούν τους τρεις θεσμούς με τους οποίους πρέπει να διαπραγματευτεί τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα.

Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Γιέγκερ απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που ήθελαν την ΕΕ να διοργανώνει σύνοδο για την Ελλάδα, χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ.

Παράλληλα μια είδηση του Bloomberg, [που προκάλεσε αίσθηση, ανέφερε ότι σε ιδιωτική συνάντηση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα, σε περίπτωση μη συμφωνίας.

Ωστόσο λίγο αργότερα την είδηση διέψευσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter.

Παραμένουν τα σενάρια Grexit

Όμως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, δια του εκπροσώπου του, Μάρτιν Γέγκερ, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ακόμα και ένα Grexit δεν είναι απίθανο, όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός Mega.

Ο Μάρτιν Γέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA στο Βερολίνο, για τον λόγο που ο Σόιμπλε δεν έχει αποκλείσει Grexit στις δύο τελευταίες συνεντεύξεις του είπε: «Γιατί είναι πολύ ρεαλιστής».

Λαγκάρντ: Υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει

Πιθανή συμφωνία που θα βοηθά στην επίλυση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα απαιτεί πολύ δουλειά και δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη, υπογράμμισε από τη Βραζιλία η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Γνωρίζω ότι χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά. Όλες οι πλευρές τώρα εργάζονται, υποβάλλονται προτάσεις, συνεργαζόμαστε, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα», δήλωσε η κ.Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας, στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η ίδια τόνισε, σύμφωνα με το Reuters, πως η όποια λύση στο ζήτημα της Ελλάδας δεν μπορεί να βασιστεί στην προχειρότητα λέγοντας χαρακτηριστικά πως η προσέγγιση δεν μπορεί να «γρήγορη και βρώμικη».

Αλέξης Τσίπρας καλεί Λιου

Όπως προκύπτει, το ΔΝΤ πλέον είναι αυτό που κρατά την πιο σκληρή στάση σε εργασιακά και ασφαλιστικό και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τις συναντήσεις του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους τηλεφώνησε και ζήτησε την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Τζ. Λιου συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να συζητήσουν τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα» σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο τύπου του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών.

«Ο υπουργός Λιου επισήμανε ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην Ελλάδα και παραμένει στο πλευρό όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Ο υπουργός Λιου χαιρέτισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο συνέστησε προσοχή στο ότι η αποτυχία να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία θα έθετε άμεσα σε δοκιμασίες την Ελλάδα και (θα προκαλούσε) αβεβαιότητα στην Ευρώπη και ευρύτερα στην παγκόσμια οικονομία» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Τα επόμενα βήματα

Δεδομένων όλων αυτών καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας τις προσεχείς ημέρες με τα τεχνικά κλιμάκια στο Brussels Group, όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις αλλαγές του ΦΠΑ να είναι το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι δανειστές επανέφεραν στο τραπέζι την πρόταση τους για ΦΠΑ με δύο συντελεστές, ενώ παραμένουν ανυποχώρητοι στην κατάργηση όλων των εξαιρέσεων οι οποίες στοιχίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου ένα δισ. ευρώ.

Ο χρόνος όμως περνά και το πρόβλημα της δημοσιονομικής ρευστότητας πιέζει για συμφωνία.

Τα σενάρια που κυκλοφορούν έχουν να κάνουν με επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε τα επόμενα 24ωρα να ολοκληρωθεί ο κατάλογος των μέτρων, παρότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επίσημα συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη διευθέτηση του χρέους και θα λύνει το πρόβλημα της ρευστότητας, τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας.

Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ της HuffPost Greece, όλες οι πληροφορίες οδηγούν στο σενάριο της ενδιάμεσης συμφωνίας η οποία θα συνοδεύεται από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την κατάρτιση της λίστας μέτρων που θα έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές.

Υπό αυτές της συνθήκες το κλείσιμο της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα προαπαιτούμενα των οποίων η ψήφιση και υλοποίηση τους θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης. Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έκδοση της έκθεσης των θεσμών θα ακολουθήσει έκτακτο Eurogroup, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία και να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης.

Όμως όλα αυτά τα σενάρια θα φανεί εάν επαληθεύονται τις επόμενες ημέρες.

Δημοφιλή