Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ στη Ρίγα

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ
Sooc

Ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στη Ρίγα όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής.

Η συνάντηση η οποία διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι ηγέτες μετά το δείπνο εργασίας της Συνόδου Κορυφής. Aπό την ελληνική πλευρά συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα με τους τρεις ηγέτες να συμφωνούν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι τρεις ηγέτες εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα ενώ ο κ. Τσίπρας έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τόσο η γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Γάλλος πρόεδρος κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν ήλπιζε να υπάρξει κάποια συμφωνία αλλά να συζητήσει το χρονοδιάγραμμα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία εντός του Μαΐου με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει μια πολιτική αναγνώριση της προόδου των διαπραγματεύσεων, και ίσως το πράσινο φως για μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

O γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης έκανε λόγο για φιλικές συνομιλίες οι οποίες επικεντρώθηκαν στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος» και επεσήμανε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών και να παραμείνουν σε στενή συνεργασία.

Προσερχόμενος νωρίτερα στο δείπνο εργασίας των ''28'', ο Γάλλος πρόεδρος εκτίμησε ότι θα πραγματοποιηθεί για την Ελλάδα εκτάκτως συνεδρίαση του Eurogroup ενώ σημείωσε ότι η συζήτηση που θα είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα ήταν μία συζήτηση φιλική προκειμένου να χτιστούν σχέσεις εμπιστοσύνης. Χαμηλώνοντας περαιτέρω τις προσδοκίες για εύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα στα πλαίσια της Συνόδου ο Ολάντ επεσήμανε ότι «δεν είναι εδώ, στη Ρίγα, το μέρος για να διαπραγματευτούμε για το ελληνικό ζήτημα».

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας δεν αποκλείεται να υπάρξουν επίσης επιπλέον επαφές του πρωθυπουργού και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες. Άλλωστε όπως έγινε γνωστό τα ξημερώματα της Παρασκευής από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις 14:30 το μεσημέρι σήμερα, Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή, άγνωστο παραμένει εάν οι Τσίπρας, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι θα ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα των επικεφαλής των ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου για ακρόαση με θέμα την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ακρόαση έχει οριστεί για την επόμενη Πέμπτη, 28 Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων , ο ΦΠΑ συνεχίζει να αποτελεί αιτία εμπλοκής. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους δανειστές να προτείνουν την καθιέρωση δύο συντελεστών, 11% και 23%. Από την ελληνική πλευρά, η νέα πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφορά σε υπερμειωμένο συντελεστή στο 7% από το 6,5% για τα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, εφημερίδες), χαμηλό συντελεστή στο 14% για την εστίαση, τα ξενοδοχεία, τα εισιτήρια στα ΜΜΜ ενώ ο κανονικός συντελεστής με όσα προϊόντα και υπηρεσίες υπάγονται και σήμερα σε αυτόν θα κυμανθεί στο 22%.

Δημοφιλή