ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/05/2015 07:09 EEST | Updated 22/05/2015 11:39 EEST

Bloomberg: Οι μόνοι άνθρωποι που αξίζει να ακούτε για την Ελλάδα

ASSOCIATED PRESS
From left clockwise, European Commission President Jean-Claude Juncker, Greek Prime Minister Alexis Tsipras, European Council President Donald Tusk, Secretary General of the Council Uwe Corsepius and European Central Bank Governor Mario Draghi, French President Francois Hollande, German Chancellor Angela Merkel and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem participate in a round table meeting on Greece at an EU summit in Brussels on Thursday, March 19, 2015. German Chancellor Angela Merkel said Thursday that Greece has no choice but to carry out economic reforms if it wants to receive more financial aid, dashing any hopes Athens might have had for a softening in Berlin's stance. (AP Photo/Emmanuel Dunand, Pool)

Καθώς είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα, το Bloomberg ξεχωρίζει τους τρεις ανθρώπους που, όπως αναφέρει, είναι οι μόνοι που έχει νόημα να παρακολουθεί κανείς για το ζήτημα.

«Το να διαπιστώσεις ποιους πρέπει να ακούς μπορεί να είναι πρόκληση. Το ένα λεπτό, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κινεί τις αποδόσεις των ομολόγων λέγοντας ότι επίκειται συμφωνία. Αμέσως μετά, οι ισχυρισμοί του καταρρίπτονται από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...το κόλπο, λένε οικονομολόγοι από την ING Diba στην Φρανκφούρτη ως την Berenger Bank στο Λονδίνο, είναι να επικεντρώνεσαι στους ανθρώπους που έχουν αυτή τη στιγμή πραγματική δύναμη πάνω στις αγορές της Ευρωζώνης αυτή τη στιγμή: τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Όπως σημειώνεται, η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στο «τιμόνι» της ευρωπαϊκής οικονομικής υπερδύναμης εδώ και μια δεκαετία, και έχει δει την αρχή της ελληνικής κρίσης, ενώ θα παίξει κρίσιμο ρόλο στον τερματισμό της. Στην άλλη πλευρά βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παίζει «σκληρό παιχνίδι» για να δώσει τέλος στη λιτότητα, την ταπείνωση και τα δεινά των Ελλήνων. Στη μέση, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, «κάνει ό,τι μπορεί για να διαφυλάξει το ευρώ».

«Ενώ υπουργοί Οικονομικών, αξιωματούχοι της ΕΚΤ και ακόμη και βουλευτές κρατούν τους επενδυτές σε αγωνία με τις προγνώσεις τους για το πού πηγαίνουν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών τους, είναι η τριάδα αυτή που “διαμορφώνει τον καιρό”» τονίζει το Bloomberg, υποστηρίζοντας ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης μπορεί να προκαλεί τον περισσότερο θόρυβο, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας είναι που παίρνει τις αποφάσεις. Όσον αφορά στον «Σούπερ Μάριο» Ντράγκι, το Bloomberg αναφέρει ότι από την άνοδο Τσίπρα στην εξουσία, έχει παροτρύνει τους επενδυτές να μην ακολουθήσουν τις πιο ριζοσπαστικές φωνές, διατηρώντας παράλληλα την πίεση στην Ελλάδα μέσω του ELA. Σχετικά με τη Μέρκελ, σημειώνεται ότι έχει τηρήσει χαμηλό προφίλ σε αυτή τη φάση της κρίσης. «Αλλά στο παρελθόν έχει ταράξει τις αγορές ομολόγων και «σπρώξει στην άκρη» πρωθυπουργούς, στην «σταυροφορία» της για να αντέξει η νομισματική ένωση.