Το μετρό του Λονδίνου γεμίζει ξανά με ποίηση για τα 150α γενέθλια του William Yeats

Το μετρό του Λονδίνου γεμίζει ξανά με ποίηση για τα 150α γενέθλια του William Yeats
Penguin

Μια μέρα του 1968, τα βαγόνια του μετρό στο Λονδίνο γέμισαν ξαφνικά με ποίηση. Αποσπάσματα διάσημων ποιημάτων αφισοκολλήθηκαν στο εσωτερικό των συρμών, προσφέροντας μια ευχάριστη έκπληξη στους επιβαίνοντες και μια ποικιλία απολαυστικών αναγνωσμάτων για να διαβάσουν, μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Η κίνηση αυτή ονομαζόταν Poems on the Underground και στόχος της ήταν να φέρει την ποίηση πιο κοντά στο ευρύ κοινό, να κάνει τις διαδρομές με το μετρό πιο ενδιαφέρουσες, ακόμα και να εμπνεύσει τον κόσμο μέσα από ένα μεγάλο φάσμα ποίησης, το οποίο συμπεριλάμβανε κλασικά, σύγχρονα και παγκόσμια ποιήματα σε κάθε συρμό της βρετανικής πρωτεύουσας.

Φέτος το Poems on the Underground γιορτάζει τη γέννηση ενός από τους διασημότερους και πιο εμβληματικούς ποιητές, τον Ιρλανδό W.B. Yeats.

Ήδη από τις 2 Μαρτίου τα βαγόνια του μετρό σε όλο το Λονδίνο επιδεικνύουν ιστορικά ποιήματα του Yeats, αρχής γενομένης με το «Sailing to Byzantium», το φόρο τιμής του ποιητή στην διαχρονική δύναμη της φαντασίας.

Ο εορτασμός προς τιμήν του σπουδαίου Ιρλανδού ποιητή θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2015, με πλήθος αφιερωμάτων στην Ιρλανδική ποίηση από δημιουργούς όπως ο Antoine O Raifteiri, ο Louis MacNeice, η Eavan Boland και η Paula Meehan.

Η Judith Chernaik, συγγραφέας και ιδρύτρια του Poems on the Underground, είπε σχετικά:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραζόμαστε την ομορφιά του παρελθόντος και του παρόντος ιρλανδικής ποίησης με 4εκ. ταξιδιώτες του μετρό κάθε μέρα. Ελπίζουμε οι Λονδρέζοι να απολαύσουν αυτό το ιδιαίτερο σύνολο ποιημάτων, που γιορτάζει τον μεγάλο ποιητή W.B. Yeats, ο οποίος γεννήθηκε πριν από 150 χρόνια».

Αυτή είναι η πλήρης λίστα με τα ποιήματα που θα παρουσιαστούν στα βαγόνια του μετρό:

  • W.B. Yeats, 'Sailing to Byzantium'; 'He wishes for the Cloths of Heaven'.
  • Lady Augusta Gregory, Mise Raifteiri an File / I am Raftery the Poet (ntoine Ó Raifteiri), (Dublin 1903)
  • Louis MacNeice, 'What is truth?' (Faber 1979)
  • Eavan Boland, 'Legends' (Carcanet 1995)
  • Paula Meehan, 'Not Weeding' (Carcanet 2009)

Αν είστε φαν του Poems on the Underground ή μόλις γίνατε, αυτή η φανταστική έκδοση που κυκλοφόρησε το 2013 για τα 150 χρόνια του μετρό του Λονδίνου, θα σας ενδιαφέρει.

Δημοφιλή