ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23/05/2015 06:55 EEST | Updated 23/05/2015 07:03 EEST

Φλαμπουράρης: Επιδιώκουμε ενιαία συμφωνία, προγραμματικό πλαίσιο συμβατό με τη λαϊκή εντολή

Eurokinissi

«Η συμφωνία που επιδιώκουμε είναι ενιαία. Δεν αφορά την εκταμίευση μιας δόσης αλλά ένα νέο προγραμματικό πλαίσιο συμβατό με τη λαϊκή εντολή που έλαβε η κυβέρνηση» δηλώνει στην εφημερίδα «Αγορά» ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης. Ταυτόχρονα, εκφράζει την εκτίμηση ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία.

«Δεν συμφέρει κανέναν να μην υπάρξει η αμοιβαία επωφελής συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση» γιατί «η αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα ενέτεινε διεθνώς την οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια», αναφέρει χαρακτηριστικά και δηλώνει βέβαιος ότι οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχουν επίγνωση της ιστορικής σημασίας του αγώνα που δίνει η κυβέρνηση.

Ως προς τις διαπραγματεύσεις και το περιεχόμενο της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση, ο κ. Φλαμπουράρης τονίζει ότι «5η αξιολόγηση δεν υπάρχει, διότι αυτή αφορούσε το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Το πρόγραμμα εκείνο καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές στις 25 Γενάρη» και σημειώνει για τη συμφωνία ότι κορμός της δεν θα είναι το μνημόνιο σκληρής λιτότητας Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά ένα νέο προγραμματικό πλαίσιο συμβατό με τη λαϊκή εντολή που έλαβε η κυβέρνηση και που το πλαίσιό του έχει περιγράψει ο πρωθυπουργός με σαφήνεια (χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων, κυρίως σε υποδομές και νέες τεχνολογίες). Αναφέρεται επίσης και σε παρεμβάσεις που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει διότι τις θεωρεί αναγκαίες, όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η άρνηση των ομαδικών απολύσεων και η σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού. Ο κ. Φλαμπουράρης υπογραμμίζει όμως και την αναγκαιότητα παρεμβάσεων που θα μεταθέτουν το φορολογικό βάρος στα υψηλά εισοδήματα και τον μεγάλο πλούτο, όπως είναι, για παράδειγμα, νέες αντικειμενικές αξίες, κατάργηση ΕΝΦΙΑ εισαγωγή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, μικρός ΦΠΑ για τρόφιμα κ.λπ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαρροές στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Επικρατείας χαρακτηρίζει εύλογο να υπάρχουν διαφωνίες για επιμέρους στοιχεία της διαπραγμάτευσης και της επιχειρούμενης συμφωνίας. Παράλληλα, ο κ. Φλαμπουράρης τονίζει: «Ως κυβέρνηση πρέπει να καλέσουμε τη ΝΔ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν με την ψήφο τους τη νέα συμφωνία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα σημάνει μια νέα περίοδο το πολιτικό σύστημα της χώρας μας».

 

Στην ερώτηση αν ένα δημοψήφισμα θα διευκόλυνε τους υπουργούς και βουλευτές που διαφωνούν να στηρίξουν τη συμφωνία, ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει ότι το δημοψήφισμα ούτε θα διευκολύνει ούτε θα δυσκολέψει τους υπουργούς και τους βουλευτές. Είναι απαραίτητο για λόγους δημοκρατικής τάξεως σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις, είτε καταλήξουν σε αδιέξοδο είτε καταλήξουν σε κάτι ασύμβατο προς τη λαϊκή εντολή της 25ης του Γενάρη, σημείωσε.