ΔΙΕΘΝΕΣ
23/05/2015 09:32 EEST | Updated 24/05/2015 09:39 EEST

«Κλειδώστε τις γυναίκες σας, μην τις αφήνετε να χρησιμοποιούν WhatsApp»: Συμβουλές γάμου από τον Τσετσένο πρόεδρο

Chechnya's Regional leader Ramzan Kadyrov attends a State Council meeting chaired by President Vladimir Putin in the Kremlin in Moscow, Friday, May 31, 2013. (AP Photo/RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service)
ASSOCIATED PRESS
Chechnya's Regional leader Ramzan Kadyrov attends a State Council meeting chaired by President Vladimir Putin in the Kremlin in Moscow, Friday, May 31, 2013. (AP Photo/RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service)

Ο Ραμζάν Καντίροφ, πρόεδρος της Τσετσενίας, παροτρύνει τους άντρες της χώρας του να κλειδώνουν τις γυναίκες τους στο σπίτι και να τους απαγορεύουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή/υπηρεσία επικοινωνίας για κινητά, WhatsApp, μετά από την κατακραυγή που προέκυψε σε αυτήν σχετικά με τον εξαναγκασμό μιας 17χρονης σε γάμο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters.

Ο ήδη παντρεμένος Ναζούντ Γκουτσίγκοφ, αρχηγός της αστυνομίας, 47 χρονών, παντρεύτηκε την Κέντα Γκοϊλαμπίγεβα το προηγούμενο Σάββατο μετά από απειλές ότι θα την απαγάγει και προειδοποιήσεις προς την οικογένειά της για αντίποινα εάν δεν έδιναν τη συγκατάθεσή τους, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazetta.

Ο Καντίροφ, που είχε προηγουμένης εκφράσει την υποστήριξή του στον γάμο, κατά παράβαση της ρωσικής νομοθεσίας κατά της πολυγαμίας, σε συνέντευξή του καταδίκασε τη συζήτηση του ζητήματος στο WhatsApp. «Κλειδώστε τις μέσα, μην τις αφήνετε να βγουν, οπότε δεν θα post-άρουν τίποτα» φέρεται να είπε. «Η τιμή της οικογένειας είναι ό,τι πιο σημαντικό. Άνδρες, βγάλτε τις γυναίκες σας από το WhatsApp».

Σημειώνεται ότι ο Καντίροφ είχε υποστηρίξει, μέσω post στο Instagram, ότι οι γονείς της 17χρονης είχαν συμφωνήσει και επέκρινε τα ρωσικά ΜΜΕ για την κάλυψη του συμβάντος, κάνοντας λόγο για «φασαρία που διέταξαν κάτι φιλελεύθεροι».

Η πολυγαμία είναι παράνομη στη Ρωσία, αν και επιτρέπεται από τον Ισλαμικό νόμο εάν συμφωνούν η πρώτη σύζυγος και οι επόμενες, και αν ο άντρας τις μεταχειρίζεται με τον ίδιο τρόπο.

Ο Καντίροφ είναι πιστός στον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, ωστόσο χαίρει μεγάλης αυτονομίας όσον αφορά στη διακυβέρνηση της κυρίως μουσουλμανικής περιοχής, έχοντας δώσει τέλος σε μια αντιπαράθεση με τη Μόσχα που οδήγησε σε δύο πολέμους στην Τσετσενία μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.