Τα 15 πράγματα που μας έχουν μάθει οι σούπερ ήρωες

Τα 15 πράγματα που μας έχουν μάθει οι σούπερ ήρωες
A man dressed as Marvel comics hero Spiderman poses for the press at the Hollywood theme park Universal Studios Japan, which has an attraction titled the 'Amazing Adventure of Spiderman: the ride', in Osaka, 13 April 2007. Hollywood actress Kirsten Dunst, starring in the latest Spiderman movie as the girlfriend of the super-hero, was paying a visit at the park as part of her trip in Japan for the world premiere of the new movie 'Spiderman 3'. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO (Photo credit should r
AFP via Getty Images
A man dressed as Marvel comics hero Spiderman poses for the press at the Hollywood theme park Universal Studios Japan, which has an attraction titled the 'Amazing Adventure of Spiderman: the ride', in Osaka, 13 April 2007. Hollywood actress Kirsten Dunst, starring in the latest Spiderman movie as the girlfriend of the super-hero, was paying a visit at the park as part of her trip in Japan for the world premiere of the new movie 'Spiderman 3'. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO (Photo credit should r

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση στις ταινίες και τα κόμικς με σούπερ ήρωες. Αναφέρεται πως η DC και η Marvel Studios πρόκειται να κυκλοφορήσουν περίπου 20 ταινίες με σούπερ ήρωες, μόνο στα επόμενα 5 χρόνια.

Και, όσο κι αν απολαμβάνουμε τις ταινίες αυτές- που συχνά έχουν θεαματικά ειδικά εφέ και καταιγιστική δράση- υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που μπορούμε να μάθουμε, παρακολουθώντας όσα κρύβονται πίσω από τα εντυπωσιακά γεγονότα:

1. Οι σούπερ ήρωες μπορούν να είναι άνθρωποι

Έχοντας στο νου μας το γεγονός πως οι περισσότεροι υπέρ ήρωες, ήταν εντελώς φυσιολογικοί άνθρωποι για χρόνια, πριν αποκτήσουν τις μοναδικές τους ιδιότητες, έχει ενδιαφέρον το ότι η «ανθρώπινη» πλευρά τους σπάνια υποβαθμίζεται, όσο ισχυροί και αν γίνουν. Αντιθέτως, ερωτεύονται, προσπαθούν, αποτυγχάνουν, έχουν ανασφάλειες- φέρονται, δηλαδή, όπως ακριβώς όλοι οι άνθρωποι.

2. Οι σούπερ ήρωες κάνουν πολλά λάθη

Αν έχετε δει την τελευταία ταινία των Avengers θα ξέρετε πως ολόκληρη η πλοκή της βασίζεται στην προσπάθεια των ηρώων να λύσουν ένα πρόβλημα, που ο ίδιος ο Iron Man δημιούργησε. Είναι εύκολο να κάνεις λάθη, όταν έχεις τις δυνάμεις και τις δυνατότητες των υπέρ-ηρώων. Η μόνη ερώτηση είναι: μπορείς να λύσεις το πρόβλημα που δημιούργησες ή θα του επιτρέψεις να σε καταστρέψει;

3. Με τις μεγάλες δυνάμεις έρχονται και οι ευθύνες

Όταν γίνεται γνωστό πως κάποιος έχει μια μεγάλη ικανότητα, τότε είναι που όλοι γύρω του δείχνουν να βρίσκονται σε ανάγκη- έτσι δεν είναι; Όλοι μας θέλουμε κάποιον να μας σώσει και να κάνει όσα πιστεύουμε πως δεν μπορούμε, ακόμη κι αν η αλήθεια είναι πως κι από μόνοι μας θα τα καταφέρναμε αρκετά καλά.

4. Το να υπάρχει ένας σούπερ ήρωας δεν είναι πάντα θετικό

Το θέμα είναι πως, συνήθως, όταν «γεννιέται» ένας σούπερ ήρωας, γεννιέται και ένας κακός χαρακτήρας, με αντίστοιχα ισχυρές δυνάμεις, ικανότητες και, κυρίως, προθέσεις. Αν νομίζετε πως η εμφάνιση ενός σούπερ ήρωα είναι κάτι αποκλειστικά θετικό, το πιστεύετε απλώς γιατί δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνιση του ο χαρακτήρας που στέκεται απέναντι.

5. Ένας σούπερ ήρωας δεν μπορεί ποτέ να κρύψει την ταυτότητα του

Ίσως πιο νωρίς ή αργότερα, μπορεί με μικρότερες ή με μεγαλύτερες επιπτώσεις, είναι πάντως σχεδόν βέβαιο πως κάποια στιγμή η ταυτότητα ενός υπέρ-ήρωα θα αποκαλυφθεί, όσο σκληρά κι αν προσπαθήσει να την κρύψει. Όσο κι αν προσπαθούμε λοιπόν, δεν μπορούμε να κρύψουμε από τους άλλους ποιοι πραγματικά είμαστε και κυρίως από τον ίδιο μας τον εαυτό.

6. Η ομαδική δουλειά δεν είναι πάντα εύκολη

Θα περίμενε κανείς πως, έχοντας τόσες εξαιρετικές δυνάμεις, θα βελτιωνόταν και η δυνατότητα συνεννόησης και κατανόησης μεταξύ των σούπερ ηρώων. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει, όπως δεν συμβαίνει και στην πραγματική ζωή. Θέλει προσπάθεια για να συνεργαστούν από κοινού πολλά άτομα, ασχέτως των ικανοτήτων τους.

7. Ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας μάχης, είναι πολυλογάδες

Κατά τη διάρκεια των περισσότερων μαχών, μεταξύ σούπερ καλών και σούπερ κακών χαρακτήρων, θα περίμενε κανείς πως θα αφοσιώνονταν περισσότερο στο πως θα πλήξουν σωματικά τον αντίπαλο τους. Ωστόσο, οι χαρακτήρες δεν ξεχνούν να μιλάνε, προσπαθώντας να μειώσουν τον αντίπαλο τους και να του θυμίσουν πράγματα που δεν θα ήθελε- έτσι δεν είμαστε και εμείς;

8. Τα ρούχα δεν κάνουν τον παπά

Είναι γεγονός πως τα περισσότερα κουστούμια που βλέπουμε, σε ταινίες και σε κόμικς, είναι εντυπωσιακά, με φανταχτερά χρώματα και πρωτοποριακό σχεδιασμό. Ωστόσο, με εξαίρεση λίγες περιπτώσεις, όπου πραγματικά οι δυνάμεις και δυνατότητες των ηρώων υποστηρίζονται από τα ρούχα τους- όπως ο Batman και ο Iron Man- την διαφορά κάνουν τα στοιχεία εκείνα που έχουν μέσα τους οι ήρωες.

9. Το κακό timing όταν πρόκειται για ερωτικά ζητήματα αγγίζει και τους σούπερ ήρωες

Μπορεί να έχουν αυξημένες νοητικές και σωματικές ικανότητες, αλλά όταν πρόκειται για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα συναισθήματα μας και την διαχείριση αυτών, είμαστε όλοι ίδιοι. Συχνά, παρατηρούμε σούπερ ήρωες που έτυχε απλώς να ερωτευτούν τη στιγμή που δεν έπρεπε ή γνώρισαν το σωστό άνθρωπο, στη λάθος στιγμή.

10. Θα τους μισήσουν, πριν τους αγαπήσουν

Πάντα έρχεται μία στιγμή, κατά την οποία θα αμφισβητηθούν οι προθέσεις και οι ικανότητες των ηρώων. Πολύ συχνά, θα δουν τους πάντες να στέκονται απέναντι τους, ακόμη και τους πολύ κοντινούς τους ανθρώπους κι ας μην φταίνε οι ίδιοι και, πλέον, είναι στο χέρι τους να αποδείξουν ποιοι πραγματικά είναι. Όπως, δηλαδή, γίνεται και στη ζωή.

11. Περνούν από την αυτό-λύπηση στην πράξη

Σε συνδυασμό με το προηγούμενο μάθημα, κάτι που μας μαθαίνουν πραγματικά οι σούπερ ήρωες είναι πως οι μόνοι που μπορούμε να αλλάξουμε τα όσα δεν μας αρέσουν γύρω μας ή στην καθημερινότητα μας, είμαστε οι ίδιοι. Μπορούμε να διαθέσουμε χρόνο, οικτίροντας τον εαυτό μας και παραμένοντας σε μία φάση αμφισβήτησης του εαυτού μας. Πρέπει να θυμόμαστε, όμως, πως μόνοι οι δικές μας πράξεις θα μας βγάλουν από τη κατάσταση αυτή, στην οποία όλο και πιο πολύ βυθιζόμαστε, όσο μένουμε άπραγοι.

12. Τα σημεία των πόλεων που έχουν καταστραφεί, πάντα θα ανοικοδομηθούν

Όσο μεγάλη και αν ήταν η καταστροφή τμημάτων ολόκληρων μίας πόλης, όσο σημαντική κι αν είναι η ζημιά, η πόλη πάντα θα είναι έτοιμη για την επόμενη ταινία. Αυτό μας μαθαίνει κάτι που ισχύει και για εμάς τους ίδιους: όσο μεγάλη κι αν είναι η πληγή, πάντοτε κλείνει, κι ας χρειαστεί λίγο χρόνο παραπάνω.

13. Ακόμη κι οι σούπερ ήρωες έχουν αδυναμίες

Μπορεί να έχουν κάποιες πλευρές στις οποίες έχουν εξαιρετικές ικανότητες ή πολλές στιγμές στις οποίες στα μάτια μας φαντάζουν ανίκητοι. Όλοι, όμως, οι σούπερ ήρωες, έχουν τη δική τους αχίλλειο πτέρνα, το χαρακτηριστικό εκείνο που μπορεί να σημάνει ακόμη και την εξόντωση τους. Όπως κι όλοι εμείς: όσο δυνατοί κι αν νομίζουμε πως είμαστε, κι όσο δυνατοί και αν φαντάζουν άλλοι άνθρωποι για εμάς, όλοι μας έχουμε τα δυνατά και αδύναμα σημεία μας.

14. Ακόμη κι οι σούπερ ήρωες χρειάζονται ένα φίλο

Κάθε γνωστός σούπερ ήρωας, έχει και έναν πιστό φίλο, στον οποίο ξέρει πως πάντα μπορεί να βασιστεί. Πολύ συχνά, δεν είναι οι μοναδικές του ικανότητες εκείνες που θα τον βγάλουν από τη δύσκολη θέση, αλλά η αφοσίωση και η επινοητικότητα του φίλου του- με τον οποίον, συνήθως, είναι εντελώς αντίθετοι χαρακτήρες. Κάθε σούπερ ήρωας, λοιπόν, είναι αυτός που είναι και τα καταφέρνει, χάρη στη βοήθεια ενός ανθρώπου, που φαινομενικά μπορεί να μην μοιάζει τόσο δυνατός.

15. Όσο βελτιώνεται ο εχθρός, βελτιώνεται και ο σούπερ ήρωας

Μπορεί σε κάθε νέο επεισόδιο, και κάθε νέα ταινία, ο σούπερ ήρωας να καλείται να αντιμετωπίσει κάποιον όλο και πιο επικίνδυνο εχθρό και να πιστεύουμε πως δεν θα τα καταφέρει. Στην πραγματικότητα, όμως, η διαδικασία αυτή λειτουργεί ευεργετικά για τον ήρωα μας: αναγκασμένος να αντιμετωπίσει τον αντίπαλο του, βελτιώνεται όλο και περισσότερο- όπως ακριβώς συμβαίνει και με εμάς, με κάθε νέα δυσκολία που προκύπτει στο δρόμο μας.

Πηγή: Lolwot