Εσείς γνωρίζετε πόσο κοστίζει σε μία γυναίκα η περίοδός της;

Εσείς γνωρίζετε πόσο κοστίζει σε μία γυναίκα η περίοδός της;
Woman with headache, (B&W), (Portrait)
George Marks via Getty Images
Woman with headache, (B&W), (Portrait)

Συμβαίνει μία φορά το μήνα σε όλες τις γυναίκες, ανεξαιρέτως. Η περίοδος θεωρείται ως κάτι δεδομένο στη ζωή των γυναικών, οι οποίες έχουν μάθει να ζουν με αυτή και να προσαρμόζουν τη ζωή τους ανάλογα με «εκείνες τις μέρες του μήνα». Έχετε υπολογίσει, όμως, ποτέ, πόσο κοστίζει σε μία γυναίκα αυτή η τόσο φυσιολογική διαδικασία; Κατά μέσο όρο κάθε γυναίκα έχει περίοδο 3-7 μέρες, από τα 13 της χρόνια μέχρι τα 51. Αυτό σημαίνει ότι η μέση γυναίκα μέσα σε 38 χρόνια έχει περίπου 456 περιόδους, δηλαδή έχει περίοδο για περίπου 2.280 ημέρες ή αλλιώς 6,25 χρόνια από τη ζωή της.

Εμείς κάναμε μία έρευνα αγοράς, κάναμε τους υπολογισμούς και βρήκαμε πόσο κοστίζει κατά μέσο όρο σε μία γυναίκα το να αγοράζει κάθε μήνα σερβιέτες, σερβιετάκια, χάπια για τον πόνο, ταμπόν και γλυκά για τις λιγούρες.

Χάπια

Οι περισσότερες γυναίκες υποφέρουν από κράμπες περιόδου, οι οποίες διαρκούν συνήθως 2 μέρες. Εάν υπολογίσει κανείς ότι ένα κουτί depon έχει 20 χάπια μέσα και μία γυναίκα καταναλώνει 4 χάπια σε 2 ημέρες περιόδου, χρειάζεται 91,2 κουτιά σε όλη της τη ζωή. Με 1,20 ευρώ το κουτί, το σύνολο είναι 109 ευρώ.

Ταμπόν

Αν και οι περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα χρησιμοποιούν σερβιέτες, υπάρχει και ένα μικρότερο ποσοστό που χρησιμοποιεί ταμπόν. Εάν σκεφτεί κανείς ότι χρειάζεται να αλλάζετε ταμπόν κάθε 6 ώρες (κατά μέσο όρο) και χρησιμοποιούμε 9.120 ταμπόν σε όλη μας τη ζωή, με το πακέτο να έχει μέσα 12 ταμπόν και να στοιχίζει περίπου 2,12 ευρώ, το συνολικό κόστος είναι 1.672 ευρώ.

Σερβιέτες

Οι περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν την παραδοσιακή μέθοδο της σερβιέτας. Το κάθε πακέτο σερβιέτες των 10 τεμαχίων στοιχίζουν κατά μέσο όρο 3 ευρώ και κάθε γυναίκα χρησιμοποιεί 2 πακέτα σε κάθε περίοδο (με 456 περιόδους σε όλη τη ζωή της). Άρα, ξοδεύει 9.120 ευρώ σε σερβιέτες.

Σοκολάτες

Οι περίοδος συνοδεύεται από λιγούρες, οπότε μία σοκολάτα είναι απαραίτητη. Με μία πλάκα σοκολάτα να κοστίζει 2 ευρώ, αν υπολογίσουμε ότι μία σοκολάτα είναι αρκετή για κάθε περίοδο, το σύνολο είναι 912 ευρώ.

Εσώρουχα

Δυστυχώς πολλές φορές συμβαίνουν και ατυχήματα, οπότε αναγκαστικά μερικά από τα εσώρουχα βρίσκονται γρήγορα στο καλάθι των αχρήστων και πρέπει να ανανεώνονται. Σίγουρα δεν είναι πολλά, αλλά ακόμα και 2 εσώρουχα τον χρόνο να πετά κανείς, λόγω περιόδου, σημαίνει ότι πετιούνται 228 εσώρουχα σε όλη τη ζωή μίας γυναίκας και αν ένα εσώρουχο στοιχίζει 2 ευρώ, σημαίνει 456 ευρώ.