10 πράγματα που δεν ήξερες για τον Μπιν Λάντεν

10 πράγματα που δεν ήξερες για τον Μπιν Λάντεν
FILE - This undated file photo shows al Qaida leader Osama bin Laden in Afghanistan. Robert O'Neill, a retired Navy SEAL who says he shot bin Laden in the head, publicly identified himself Thursday, Nov. 6, 2014, amid debate over whether special operators should be recounting their secret missions. One current and one former SEAL confirmed to The Associated Press that O'Neill was long known to have fired the fatal shots at the al-Qaida leader. (AP Photo/File)
FILE - This undated file photo shows al Qaida leader Osama bin Laden in Afghanistan. Robert O'Neill, a retired Navy SEAL who says he shot bin Laden in the head, publicly identified himself Thursday, Nov. 6, 2014, amid debate over whether special operators should be recounting their secret missions. One current and one former SEAL confirmed to The Associated Press that O'Neill was long known to have fired the fatal shots at the al-Qaida leader. (AP Photo/File)
ASSOCIATED PRESS

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια, από την ημέρα που οι ειδικές δυνάμεις των Η.Π.Α κατάφεραν να εντοπίσουν και να εξοντώσουν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες χρόνων.

Η ζωή του πλέον καταζητούμενου άνδρα, για πολλά χρόνια, ανά τον πλανήτη, ξεκίνησε με τον ίδιο να ανήκει σε μία προνομιούχα, πλούσια οικογένεια, ωστόσο από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 ο είχε ήδη ενορχηστρώσει μερικές από τις τρομοκρατικές του ενέργειες.

Φυσικά, ο κύριος λόγος για τον οποίο είναι γνωστός είναι η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, στους Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 2 χιλιάδες ανθρώπους και αποτέλεσε αφορμή να ξεκινήσει ο λεγόμενος «Παγκόσμιος Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας».

Αυτά, όμως, είναι πράγματα που ο καθένας λίγο-πολύ γνωρίζει. Σας παρουσιάζουμε δέκα μάλλον απρόβλεπτα πράγματα που αφορούν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, όπως έχουν σκιαγραφηθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και τη συμβολή ερευνητών δημοσιογράφων.

1. Καλλιεργούσε μαριχουάνα

Σύμφωνα με τον Nic Rorbertson, του CNN, μεταξύ των προϊόντων που καλλιεργούσε ο Bin Laden βρίσκονταν λάχανα, πατάτες, αλλά και μαριχουάνα. Κατά τη στιγμή της ανακάλυψης των φυτών, η αξία τους υπολογιζόταν στα περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια, ενώ η Al Qaeda είναι γνωστό πως ενασχολείται και με το εμπόριο ναρκωτικών στη Μέση Ανατολή, με το όπιο όμως να αποτελεί το προτιμώμενο είδος.

2. Ήταν «ερωτευμένος» με τη Whitney Houston

Ο Bin Laden δεν εκτιμούσε τη μουσική- κάθε άλλο: τη μισούσε. Στα χρόνια της νεότητας του, όταν σύχναζε σε συγκεκριμένα μέρη, ήταν γνωστό πως οι ημέρες που υπήρχε ζωντανή μουσική, ήταν οι χειρότερες του. Ένας γνωστός του, μάλιστα, αναφέρει πως τον έχει ακούσει να λέει «η μουσική είναι η φλογέρα του διαβόλου». Αυτή ακριβώς η αντιπάθεια του προς τη μουσική είναι που κάνει και τα αισθήματα του για τη Whitney Houston ακόμη σημαντικότερα.

Ένα βιβλίο της Kola Boof, που κρατούνταν παρά τη θέληση της ως «σεξουαλική σκλάβα» του Bin Laden παρουσιάζει την αγάπη του για την αφροαμερικανίδα σταρ να είναι τόσο δυνατή, ώστε ο ηγέτης της Al Qaed σκεφτόταν «να παραβιάσει τον κανόνα του για το χρώμα και να την κάνει μία από τις γυναίκες του».

O Bin Laden είχε ισχυρά αισθήματα για την Whitney Houston και, όπως έλεγε, σκόπευε να ταξιδέψει στην Αμερική και να χαλάσει τεράστια ποσά χρημάτων, προκειμένου να τη συναντήσει.

Όσον αφορά τον σύζυγο της, Bobby Brown, ήθελε να τον σκοτώσει, ενώ όπως διηγείται η Kola Boof «στο χαρτοφύλακα του θα εντόπιζα συχνά φωτογραφίες της, όπως και τεύχη του Playboy».

3. Ήταν οπαδός της Arsenal

Όπως υποστηρίζει ένας πρώην φρουρός του Bin Laden, ο ηγέτης της Al Qaeda ήταν ιδιαίτερα ταλαντούχος στο βόλεϋ. Είχε, εξάλλου, πλεονέκτημα λόγω του ύψους του. Αλλά το ενδιαφέρον του για τον αθλητισμό δεν τελείωνε εκεί.

Ήταν μεγάλος οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας της Arsenal, την οποία μάλιστα παρακολουθούσε συχνά δια ζώσης, όταν ζούσε στο Λονδίνο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Μετά την επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη, βέβαια, ένας εκπρόσωπος της λονδρέζικης ομάδας σημείωσε πως «προφανώς δεν θα είναι πλέον ευπρόσδεκτος στο μέλλον».

4. Απολάμβανε τις γνωστές μάρκες

Μπορεί συχνά- ιδιαίτερα καθώς οι προσπάθειες εντοπισμού του εντείνονταν- να φανταζόμασταν τον Bin Laden, απομονωμένο να κρύβεται σε κάποια σπηλιά, αλλά η αλήθεια είναι πως ο ηγέτης της Al Qaeda απολάμβανε τις «καλύτερες μάρκες», όπως δηλώνεται χαρακτηριστικά. Αγόραζε Pepsi και Coca Cola, καθώς και τα προϊόντα της Nestle.

Ο άνδρας που κρατούσε το μπακάλικο, από το οποίο ο Bin Laden και κάποιοι από τους άνδρες του ψώνιζαν τα πράγματα αναφέρει πως «πάντοτε πλήρωναν με μετρητά, ποτέ δεν ζήτησαν πίστωση», ενώ θυμάται πως πάντοτε αναρωτιόταν γιατί αγόραζαν τόσα πολλά πράγματα, αλλά ποτέ δεν ρώτησε.

5. Του άρεσε το BBC

Ίσως αυτό να οφείλεται στα χρόνια που είχε μείνει στο Λονδίνο. Ο Bin Laden εκτιμούσε πολύ το BBC και συνήθιζε να ακούει τα ραδιοφωνικά του προγράμματα τακτικά, όπως επιβεβαιώνει ο γιός του, Omar.

6. Κατέβαζε πολύ πορνό

Όσοι τον γνώριζαν, επιβεβαιώνουν την αδυναμία του, απέναντι σε ένα από τα πράγματα που δημόσια κατέκρινε. Στους σκληρούς δίσκους του εντοπίστηκε πολύ πορνογραφικό υλικό.

7. Τα παιδιά της γειτονιάς εξαπατούσαν τους φρουρούς του

Μετά τον εντοπισμό του καταφυγίου του Bin Laden, διέρρευσαν και οι διηγήσεις των παιδιών, που έμεναν στα γειτονικά κτίρια. Ένας από αυτούς, παραδείγματος χάριν, ο δεκατετράχρονος Tariq Khan, εξομολογήθηκε πως οι φρουροί του καταφυγίου του Bin Laden εξοργίζονταν, αν καμία μπάλα κρίκετ από τα παιδιά που έπαιζαν εκεί γύρω κατέληγε στο οικόπεδο τους.

Μάλιστα, όπως λέει, οι φρουροί προτιμούσαν να τους δώσουν 100 ρούπιες, για να αγοράσουν μία νέα μπάλα, παρά να τους αφήσουν να περάσουν μέσα και να ψάξουν τη δική τους. Τα παιδιά εκμεταλλεύονταν τη κατάσταση αυτή, αφού το να αγοράσουν μια μπάλα τους κόστιζε μόνο 20 ρούπιες και, συνεπώς, τους «ξέφευγαν» μπαλιές όσο πιο συχνά γινόταν.

8. Σπούδασε οικονομικά

Νεαρός, ο Bin Laden βέθηκε στο πανεπιστήμιο King Abdulaziz, όπου σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οικονομικά. Είχε αρκετά καλές επιδόσεις, αλλά σύντομα έχασε το ενδιαφέρον του για τα μαθήματα. Οπότε, παράτησε το πανεπιστήμιο και ανέλαβε μερικές μικρές επιχειρήσεις του πατέρα του, με επιτυχία. Ακόμη και μετά την εντονότερη ενασχόληση του με την τρομοκρατία, δεν έπαψε να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά σε πολλές χώρες του κόσμου, έχοντας ο ίδιος το συντονισμό των δράσεων.

9. Ήθελε να γίνει καουμπόη

Από πολύ μικρή ηλικία είχε αγάπη για τα άλογα, αφού άλλωστε στο ράντσο της οικογένειας στη Jeddah υπήρχαν περίπου 20 άλογα. Ο Bin Laden συνήθιζε να καβαλάει τα άλογα και να πυροβολεί, όπως ακριβώς έβλεπε τους καουμπόης να κάνουν στα αγαπημένα του τηλεοπτικά προγράμματα.

10. Είχε δύο κάρτες SIM και μετρητά ραμμένα στις τσέπες του

Οι αρχές εντόπισαν 500 ευρώ και δύο κάρτες SIM ραμμένες σε ρούχα του Bin Laden. Με τον τρόπο αυτό, ο ηγέτης της AL Qaeda ήταν διαρκώς έτοιμος να το σκάσει, ανά πάσα στιγμή, δίχως να χρειαστεί να χρονοτριβήσει. Κάπως έτσι, μάλλον, φαίνεται κατάφερε να κρατήσει μακριά του τις ειδικές δυνάμεις των Η.Π.Α. για περίπου 10 χρόνια.

Πηγή: Lolwot

Δημοφιλή