Λαφαζάνης: Από πού προκύπτει ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ; Να αντεπιτεθούμε

Λαφαζάνης: Από πού προκύπτει ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ; Να αντεπιτεθούμε
Eurokinissi

Από πού προκύπτει ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, διερωτήθηκε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κόσμος είπε ότι πρέπει να καταργηθεί το μνημόνιο εντός Ευρωζώνης και να μη χρεοκοπήσουμε. Κι αν αυτό δεν γίνεται; Οι άλλοι κάνουν τη ρήξη, οι άλλοι επιδιώκουν να μας εξοντώσουν. Βλέπετε τον Σόιμπλε, είναι σαν το μαντρόσκυλο που επιτίθεται... Όταν δεν πάει άλλο λέμε στοπ δεν θα πληρώσουμε. Είναι αυτό καταστροφή ή αυτό που μας επιβάλλουν; Γιατί να τρομοκρατηθεί ο λαός απο επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Μόνο εδώ ισχύει το εθνικό νόμισμα ίσον καταστροφή» ανέφερε.

Ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «εκβιασμό», υπό τη μορφή αποστράγγισης αποθεμάτων και κλεισίματος στρόφιγγας- «υπάρχει συνειδητοποίηση, ή πάμε αμέριμνοι για συμφωνία;» πρόσθεσε, ενώ προέταξε ως μείζονα εκκρεμότητα το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων αντιτασσόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, αεροδρομίων σιδηροδρόμων, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και ακίνητων του Δημοσίου, παρότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει συμφωνήσει με τους δανειστές στο θέμα αυτό. «Πού έχουμε συμφωνήσει ως τώρα; Στις ιδιωτικοποιήσεις; Έχουμε συμφωνήσει να πουλήσουμε το 51% του λιμανιού. Έπρεπε το ΤΑΙΠΕΔ να το είχαν διαλύσει... Δεν χρειάζεται το ΤΑΙΠΕΔ για να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ΚΕ «θέλει να πάρουμε μια απόφαση. Δεν πουλάμε λιμάνια τρένα αεροδρόμια. Δεν πουλάμε τα ακίνητα - φιλέτα.»

Ο κ. Λαφαζάνης διερωτήθηκε ακόμη για το κατά πόσον συνιστά τρομοκρατία εκ μέρους της κυβέρνησης το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ και αντέταξε ότι «τρομοκρατία είναι οι εκβιασμοί των δανειστών».

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι οι δανειστές δεν επιδιώκουν έντιμο συμβιβασμό και ζήτησε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. «Πρεπει να περάσουμε στη αντεπίθεση και να πούμε αυτά που συμβαίνουν στη χώρα» ανέφερε, ενώ ευχήθηκε να υπάρχει αλλαγή από την πλευρά των Ευρωπαίων. «Μακάρι να εχουμε αλλαγή στάσης απο πιστωτές. Αλλιώς δεν έχουμε σχέδιο σε περίπτωση που δεν έχουμε να πληρώσουμε και θα μας οδηγήσουν εκεί που θέλουν. Στο χειρότερο δυνατό σενάριο» είπε χαρακτηριστικά.

Με δισέλιδο κείμενο το οποίο κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μην πληρώσει το ΔΝΤ εάν συνεχιστεί ο εκβιασμός από τους εταίρους. «Η κυβέρνηση, εφόσον οι ''θεσμοί'' συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ίδια εκβιαστική πολιτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα πνίξει τον Ελληνικό λαό, αποστραγγαλίζοντας τις οικονομίες του, δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ και ότι σχεδιάζει, σε οικονομικό, κοινωνικό πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο, εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.

Δημοφιλή