Συμβουλές από τους δύο γηραιότερους ανθρώπους στον κόσμο για μία καλύτερη ζωή

Πάντα απασχολούσε τον άνθρωπο το πως θα μπορούσε να εξασφαλίσει περισσότερα χρόνια ζωής και, κατά καιρούς, γίνονταν γνωστά διάφορα μυστικά που υπόσχονταν πως θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην μακροζωία, τα οποία, ωστόσο, αργά ή γρήγορα διαψεύδονταν.

Όπως φαίνεται, όμως, πέραν από τις εξειδικευμένες διατροφικές συνήθειες και τα τελετουργικά αμφιβόλου απόδοσης, το μυστικό στα πολλά χρόνια ποιοτικής ζωής, μπορεί να είναι αρκετά απλούστερο.

Κόσμια συμπεριφορά, λοιπόν, και καλοσύνη στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους γύρω μας ή μία καλή δόση μπύρας ημερησίως- αυτά μπορεί να είναι τα μυστικά, για να ζήσει κανείς περισσότερα χρόνια.

Η γηραιότερη γυναίκα του πλανήτη- 116 ετών- συμβουλεύει: «Να φέρεσαι όπως θες να σου φέρονται»

Η Jeralean Tally γεννήθηκε στην Georgia των Η.Π.Α το 1899 και μετακόμησε στο Michigan στη δεκαετία του 1930. Έχει βιώσει όλα τα μεγάλα γεγονότα του περασμένου αιώνα: πολέμους, κοινωνικές αναταραχές, τεχνολογικές καινοτομίες και εξελίξεις. Ο άνδρας της πέθανε σε ηλικία 95 ετών, το 1988.

Η ίδια λέει πως δεν έχει να μας εκμυστηρευτεί κάποιο μυστικό για την μακροζωία. «Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορώ να κάνω για αυτό», λέει χαρακτηριστικά. Για τον εορτασμό των γενεθλίων της πρόκειται να πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις, περιλαμβανομένου ενός μαζικού εορτασμού που θα λάβει χώρα στην εκκλησία στην οποία πηγαίνει συχνότατα.

Το Ερευνητικό Κέντρο Γεροντολογίας των Η.Π.Α την θεωρεί την μεγαλύτερη γυναίκα στον πλανήτη, με τον Robert Young, εκπρόσωπο του Κέντρου, να δηλώνει πως «είναι πιο πιθανό να πιάσεις το λαχείο κάποτε, παρά να φτάσεις σε αυτή την ηλικία».

όπως σημειώνεται, η υπεραιωνόβια γυναίκα έπαιζε μπόουλινγκ μέχρι την ηλικία των 104 χρόνων και εξακολουθεί, ακόμη και σήμερα, να πηγαίνει τακτικά για ψάρεμα. Η κόρη της, μιλώντας στο Detroit Free Press, ανέφερε πως η μητέρα της έχει ακόμη εξαιρετικά διαυγή σκέψη.

Ένας από τους ανθρώπους που πηγαίνουν για ψάρεμα μαζί της, από την άλλη, αρκετές δεκαετίες νεότερος, παρουσιάζει τον βασικό κανόνα της Jearalean Tally.

«Ο πρώτος της κανόνας είναι να συμπεριφέρεσαι στους ανθρώπους, όπως θες να σου συμπεριφέρονται εσένα», λέει. «Και εγώ ο ίδιος έχω τη συγκεκριμένη συμβουλή μαζί μου κάθε μέρα».

Στο πλαίσιο των εορτασμών των γενεθλίων της, στη γυναίκα δόθηκαν συμβολικά 116 δολάρια- ένα για κάθε χρόνο ζωής- σε μία δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στο τοπικό παράρτημα του πολιτειακού τμήματος Υγείας του Michigan και στην οποία έδωσαν το παρόν, μεταξύ άλλων, πολλοί τοπικοί βουλευτές και αξιωματούχοι.

With age comes wisdom... Thank you for sharing your vast wisdom with me today. Happy 116th Birthday to Jeralean Talley, the world's oldest person.

Posted by Congressman John Conyers, Jr. on Thursday, 21 May 2015

Ο άνδρας από τη Νεμπράσκα που έγινε 110 χρονών πίνοντας μπύρα

«Μία μπύρα την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα».

Ίσως αυτή να είναι η συμβουλή του Mark Behrends για πολλά χρόνια ζωής. Εξάλλου, ο άνδρας, που έγινε 110 χρονών την περασμένη εβδομάδα, λέει πως η συνήθεια του, να πίνει μία μπύρα κάθε μεσημέρι στις 3 μ.μ. ίσως είναι ο λόγος που έζησε τόσο πολλά χρόνια.

«Πάντα έκανε πλάκα πως αυτό είναι το φάρμακο του, αφού η αλήθεια είναι πως δεν λαμβάνει ιδιαίτερη ιατρική αγωγή», επιβεβαιώνει η κόρη του.

Το Ερευνητικό Κέντρο Γεροντολογίας των Η.Π.Α έχει επιβεβαιώσει και τον άνδρα ως τον γηραιότερο ζωντανό στην Αμερική, αλλά ο ίδιος δηλώνει πως ούτε που έχει συνειδητοποιήσει πόσο χρονών είναι.

Ζούσε μόνος του και οδηγούσε μέχρι την ηλικία των 106 χρόνων, αλλά τώρα διαμένει σε ένα κέντρο φροντίδας. Έχοντας δουλέψει ως αγρότης και οικοδόμος, παρέμεινε στην αγορά εργασίας περίπου ως την ηλικία των 80.

Για τον εορτασμό των δικών του γενεθλίων, διοργανώθηκε μία τρίωρη εκδήλωση σε μία τοπική εκκλησία, στην οποία παραβρέθηκαν περίπου 50 με 75 άτομα του κύκλου του.

Όσον αφορά το αγαπημένο είδος της μπύρας του πατέρας της, πάντως, η κόρη του αποκρίνεται πως δεν τον απασχολούσε ποτέ ιδιαίτερα.

«Έπινε απλώς ό,τι είδος υπήρχε κάθε φορά», λέει.