Σόιμπλε: Στην Ελλάδα η λύση του προβλήματος. Εύχομαι καλή δύναμη στην κυβέρνηση

Σόιμπλε: Στην Ελλάδα η λύση του προβλήματος. Εύχομαι καλή δύναμη στην κυβέρνηση
Germany's Finance Minister Wolfgang Schauble delivers a closing statement to the media during a press conference at the G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors meeting in Sydney, Australia, Sunday, Feb. 23, 2014.(AP Photo/Rob Griffith)
Germany's Finance Minister Wolfgang Schauble delivers a closing statement to the media during a press conference at the G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors meeting in Sydney, Australia, Sunday, Feb. 23, 2014.(AP Photo/Rob Griffith)
ASSOCIATED PRESS

«Η λύση του προβλήματος πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, γιατί η ελληνική κυβέρνηση στην κοινή ανακοίνωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου επαναδιαβεβαίωσε ότι θα εφαρμόσει το συμπεφωνημένο πρόγραμμα», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε το πρωί της Κυριακής στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, εν όψει της συνάντησης με τους ομολόγους του του G7 στη Δρέσδη.

«Η επιτυχημένη ολοκλήρωσή του αποτελεί προϋπόθεση για ό,τι μπορεί να ακολουθήσει ή δεν ακολουθήσει. Δυστυχώς μέχρι εκεί είμαστε πολύ μακριά (…) Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρκετά προβλήματα να ξεπεράσει, της εύχομαι καλή δύναμη. Φυσικά έχει κάθε στήριξη, αλλά δεν μπορεί να αποφύγει τη λύση του προβλήματος».

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου εάν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση ο Σόιμπλε παραπέμπει στο σεβασμό που πρέπει να υπάρχει στις διεθνείς σχέσεις και στο ότι πρόκειται για μια εκλεγμένη κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό. «Δεν θα ήθελα να ανταλλάξω καθήκοντα με τον Έλληνα συνάδελφό μου, η θέση του δεν είναι εύκολη, αλλά έχει το δικαίωμα να τον παίρνουμε στα σοβαρά, όπως και ολόκληρη την κυβέρνηση», τονίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Γι' αυτό και τους εμπιστευόμαστε ότι θα πράξουν αυτό που πρέπει, αλλά και το απαιτούμε».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε να απευθύνει κάποια προειδοποίηση προς την Ελλάδα, διότι, όπως λέει, οι Έλληνες γνωρίζουν το διακύβευμα και παραδέχονται και οι ίδιοι ότι η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη. «Τα προβλήματα έχουν τις αιτίες τους στην Ελλάδα», επιμένει, «η Ελλάδα πήρε την περισσότερη βοήθεια από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αυτό θα πρέπει να το πουν οι υπεύθυνοι στον ελληνικό λαό. Τώρα η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της».

«Δεν χρειάζεται να συζητάμε για εναλλακτικές, η Ελλάδα δεσμεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος», δηλώνει κατηγορηματικά. Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά σε λύση ή σε χρεοκοπία, απάντησε: «Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει ακόμη πολλές προσπάθειες για να υλοποιήσει όσα δεσμεύτηκε να πράξει».

Στο μεταξύ, την διάσταση ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Κομισιόν, που μπλοκάρει μία συμφωνία λύσης του ελληνικού προβλήματος, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στην διαπραγμάτευση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι σταματούν οι συζητήσεις. Μάλιστα, κυβερνητικό στέλεχος κάνει λόγο για «εντατικοποίηση του Brussels Group» και προσθέτει σε συνομιλητές του ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσει να γράφεται το κείμενο της συμφωνίας». Το ίδιο στέλεχος άφησε να εννοηθεί ότι στα τμήματα που έχει διαπιστωθεί συμφωνία έχει αρχίσει η συγγραφή.

Δημοφιλή