Εγκρίθηκε το σχέδιο πολιτικής απόφασης που πρότεινε ο Τσίπρας - Λευκό από Αριστερή Πλατφόρμα

Εγκρίθηκε το σχέδιο πολιτικής απόφασης που πρότεινε ο Τσίπρας - Λευκό από Αριστερή Πλατφόρμα
Eurokinissi

Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία η πολιτική πρόταση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με την οποία λαμβάνεται η θέση «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία».

Βέβαια δεν έλειψαν οι διαρροές από τους γνωστούς αντιρρησίες, όπως η Αριστερή Πλατφόρμα που ψήφισε «λευκό» και η ΚΟΕ που καταψήφισε. Παράλληλα, καταψηφίστηκε η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας, σύμφωνα με την οποία ζητούσε από τον πρωθυπουργό να μην πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ, εάν συνεχιστεί ο εκβιασμός από τους δανειστές. Ειδικότερα, η ΚΕ απέρριψε με 95 ψήφους, έναντι 75 και 1 λευκό -και 30 αποχές- σειρά τροπολογιών, μεταξύ αυτών και της Αριστερής Πλατφόρμας. Η διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε χωρίς να δευτερολογήσει.

Το σχέδιο της πολιτικής απόφασης

Στο σχέδιο απόφασης τονίζεται ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» και επισημαίνει ότι τέσσερις μήνες τώρα « αρνούμαστε τα ιταμά τελεσίγραφα». Ωστόσο σημειώνεται στο σχέδιο απόφασης, το ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τα τελεσίγραφα, δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελή λύση και προσθέτει ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο.

Στο σχέδιο απόφασης αναφέρεται ότι αντίπαλοι της συνοχής των ευρωπαικών λαών είναι οι φανατικοί της λιτότητας που υπονομεύουν την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, υιοθετώντας αδιάλλακτες θέσεις και επιχειρώντας τον πιστωτικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας και υπογραμμίζει ότι «όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με την φωτιά». Επίσης αναφέρει ότι «αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία, ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων και των δανείων».

«Να μην πληρωθεί το ΔΝΤ»

Σε κείμενό της η Αριστερή Πλατφόρμα καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην πληρώσει το ΔΝΤ αν συνεχιστεί, όπως αναφέρει, ο εκβιασμός από τους δανειστές ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε «Από πού προκύπτει ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα;»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας, Θανάσης Πετράκος, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι «αν θέλεις ειρήνη πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο», τονίζοντας ότι «δεν φοβόμαστε τη ρήξη». Ή θα υπάρξει μια έντιμη συμφωνία, ή καμία συμφωνία, δήλωσε, τονίζοντας ότι όλο το κόμμα στηρίζει την προσπάθεια του πρωθυπουργού για συμφωνία που άρει τις μνημονιακές πολιτικές.

Σημειώνεται ότι ο κ. Πετράκος ανέφερε στη συνεδρίαση της ΚΕ ότι ο λαός πρέπει να προετοιμαστεί για μια εναλλακτική λύση, και ο Γιάννης Μηλιός άσκησε κριτική στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Να περάσει η κυβέρνηση άμεσα στην αντεπίθεση με ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα στηρίζεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε με ομιλία του στην ΚΕ ο Στάθης Λεουτσάκος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας. Ειδικότερα, ο κ. Λεουτσάκος είπε ότι οι «θεσμοί» δεν επιδιώκουν «έντιμο συμβιβασμό», γιατί έντιμος συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με ιδιωτικοποιήσεις και νέα βάρη στα λαικά στρώματα, χωρίς άρση της λιτότητας, χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και χωρίς ισχυρή ρευστότητα για την αναζωογόνηση της οικονομίας.

«Η κυβέρνηση, εφόσον οι ''θεσμοί'' συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ίδια εκβιαστική πολιτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα πνίξει τον Ελληνικό λαό, αποστραγγαλίζοντας τις οικονομίες του, δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ και ότι σχεδιάζει, σε οικονομικό, κοινωνικό πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο, εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, χαρακτήρισε βαθιά κόκκινη γραμμή την ακύρωση του σεναρίου της «σύντομης παρένθεσης», και ως εκ τούτου κανένας από τους κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης δεν θα «τραβήξει το χαλί» κάτω από τα πόδια του Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις που θα διευκόλυναν το σενάριο της σύντομης αριστερής παρένθεσης, ρίχνοντας την κυβέρνηση» συμπλήρωσε. Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να φανεί κατώτερος των περιστάσεων και πρόσθεσε ότι η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι να κρατήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό όρθιους και τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο.

«Να περάσουν άμεσα τα εργασιακά ανεξάρτητα από τη συμφωνία», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Πάνος Σκουρλέτης ζητώντας να να ψηφιστεί άμεσα το θεσμικό πλαίσιο για την επαναφορά των συλλογικων διαπραγματεύσεων.

«Είναι λάθος» είπε «όσοι με έναν στατικό τρόπο αναλύουν την συμφωνία» και πρόσθεσε ότι «Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι το πρόγραμμά της Θεσσαλονίκης μπορεί να εφαρμοστεί σε 4 χρόνια. Χρειαζεται ειλικρίνεια και προετοιμασία τιυ κόσμου».

Ο κ. Σκουρλέτης σημειώνοντας ότι συμφωνεί με την στρατηγική που περιέγραψε ο Τσίπρας το Σάββατο επεσήμανε ότι «δεν τα έχουμε καταφέρει» ενώ υπογράμμισε ότι είναι «στρατηγικής σημασίας η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ»

«Είμαστε καρπαζοεισπράκτορες στα μίντια. Να ενεργοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των οικονομικών των ΜΜΕ», τόνισε.

Βέλη από 10 μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Κατά συμφωνία «μνημονιακής κοπής»

Για συστηματική προσπάθεια, η οποία γίνεται τον τελευταίο καιρό προκειμένου να περάσει μια συμφωνία, μνημονιακής κοπής με νέα οδυνηρά μέτρα, η οποία «θα παρουσιαστεί σαν αναγκαία, περίπου σαν νίκη της κυβέρνησης απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους» κάνουν λόγο 10 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στην Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ), σε κοινή δήλωση που κατέθεσαν στη συνεδρίαση του οργάνου.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες της ΚΕ συνεχίζονται και σήμερα Κυριακή με συζήτηση επί του σχεδίου απόφασης. Στην δήλωσή τους επισημαίνουν παράλληλα πως «το εντυπωσιακό είναι ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική -ακόμα και αν την θεωρήσουμε αναγκαστική μέσα από την πίεση των τροϊκανών- δεν έχει θίξει διόλου το δίκτυο της εσωτερικής διαπλοκής, καθώς ρίχνει γέφυρες προς τον συστημικό οικονομικό και πολιτικό κόσμο, διακρίνεται για τα πολιτικά ανοίγματα σε χώρους που υπηρέτησαν τα μνημόνια».

Αυτή η επιλογή, προσθέτουν «δεν καθορίζεται από έναν αδήριτο συσχετισμό δυνάμεων αλλά έρχεται σαν αναγκαίο εξάρτημα μιας επί της ουσίας κεντροαριστερής προσαρμογής».

Εκτίμηση των δέκα μελών της ΚΕ είναι ότι «πολιτικά έχουμε μια κυβέρνηση που υπό το πρόσχημα της «διαπραγμάτευσης» και του «έντιμου συμβιβασμού» διολισθαίνει και πιέζεται να περάσει μέτρα και συμφωνίες που δεν θα μπορούσε να επιβάλλει κανένα καθαρόαιμο μνημονιακό σχήμα». Αναφέρουν επίσης ότι η επικαιρότητα εδώ και τέσσερις μήνες εγκλωβίζεται στη δραματοποίηση των αλλεπάλληλων επεισοδίων της «διαπραγμάτευσης», ενώ η χώρα αντιμετωπίζει το σύνθετο πρόβλημα της καθολικής κρίσης που αγκαλιάζει όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής.

Σύμφωνα με την δήλωση, «κυοφορούνται σημαντικές πολιτικές εξελίξεις» και «βρισκόμαστε σε σημείο καμπής όπου προετοιμάζονται οι όροι για την κεντροαριστερή ανασύσταση τόσο ιδεολογικά - αξιακά όσο και πολιτικά, καθώς όλοι οι χρεοκοπημένοι, πολυχρησιμοποιημένοι φορείς του μνημονίου επανέρχονται και πλασάρονται στο προσκήνιο, πλάι στους νεόκοπους του Ποταμιού και άλλων».

Η λογική των «κόκκινων γραμμών» δεν είναι σωστή αλλά αμυντική, εκτιμούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διακηρύσουν ότι «η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι μια Αριστερά που δεν θα είναι κεντροαριστερά».

Την δήλωση υπογράφουν οι:

  • Γιώργος Θεοδωρόπουλος
  • Δημήτρης Κοδέλας
  • Μάκης Μαντάς
  • Μανώλης Μούστος
  • 'Αβα Μπουλούμπαση
  • Ρούντι Ρινάλντι
  • Ελένη Σωτηρίου
  • Νίκος Ταυρής
  • Ερρίκος Φινάλης
  • Βασίλης Χατζηλάμπρου

Δημοφιλή