ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/05/2015 08:39 EEST | Updated 24/05/2015 08:44 EEST

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα προς μια συμφωνία με τους δανειστές

ASSOCIATED PRESS
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis gives a speech during a financial conference in Athens, on Tuesday, May 19, 2015. Market anxiety eased in Greece on Tuesday after the country's finance minister said he was confident of reaching a deal with bailout creditors as soon as next week.(AP Photo/Petros Giannakouris)

«Τεράστια βήματα» έχει κάνει η Ελλάδα προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές της προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Εναπόκειται πλέον στους θεσμούς να κάνουν το δικό τους κομμάτι. Εμείς έχουμε διανύσει τα 3/4 του δρόμου, πρέπει αυτοί να κάνουν το 1/4» είπε στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC, τονίζοντας ότι θα ήταν «καταστροφικό» εάν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, προβλέποντας ότι θα ήταν η αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα.

«Όταν βρίσκεσαι σε μια νομισματική ένωση, το να βγεις έξω θα ήταν καταστροφικό...η προσπάθεια για έξοδο ισοδυναμεί με προαναγγελία υποτίμησης ενός νομίσματος. Θα ήταν καταστροφή για όλους όσους εμπλέκονταν» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι από πλευράς του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριξε ότι η λύση του προβλήματος πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, γιατί η ελληνική κυβέρνηση στην κοινή ανακοίνωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου επαναδιαβεβαίωσε ότι θα εφαρμόσει το συμπεφωνημένο πρόγραμμα».

«Η επιτυχημένη ολοκλήρωσή του αποτελεί προϋπόθεση για ό,τι μπορεί να ακολουθήσει ή δεν ακολουθήσει. Δυστυχώς μέχρι εκεί είμαστε πολύ μακριά (…) Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρκετά προβλήματα να ξεπεράσει, της εύχομαι καλή δύναμη. Φυσικά έχει κάθε στήριξη, αλλά δεν μπορεί να αποφύγει τη λύση του προβλήματος».