ΔΙΕΘΝΕΣ
25/05/2015 06:09 EEST

Νομοσχέδιο για την παύση Διεθνών Οργανώσεων υπέγραψε ο Πούτιν

ALEXANDER NEMENOV via Getty Images
Russian President Vladimir Putin gestures as he speaks during a meeting of the Council for Interethnic Relations and the Council for the Russian Language at the Kremlin in Moscow on May 19, 2015. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV (Photo credit should read ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν υπέγραψε το Σάββατο ένα νομοσχέδιο με το οποίο δίνει την δυνατότητα στους εισαγγελείς να κλείσουν τις «ανεπιθύμητες» ξένες Οργανώσεις στη Ρωσία.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει το μέτρο ως μέρος μιας δρακόντειας νομοθεσίας που καταπιέζει την κοινωνία των πολιτών.

Ο νόμος αποτελεί μέρος της καμπάνιας του Κρεμλίνου για την σίγηση των αντίθετων απόψεων που ακούγονται από το 2012. Η επιστροφή του Πούτιν στην προεδρία είχε ως αποτέλεσμα μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους, οι οποίες κατά τον ίδιο υποδαυλίστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με αυτό τον νέο νόμο οι εισαγγελείς μπορούν να ανακηρύξουν μια Οργάνωση ανεπιθύμητη, αν δείξει ότι αποτελεί απειλή στην διατήρηση της τάξης στην Ρωσία, και με αυτόν τον τρόπο να την κλείσουν.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι οι υποψίες της Ρωσίας για τις προθέσεις της Δύσης έχουν γίνει εντονότερες λόγω των διαφωνιών που σχετίζονται με την συμβολή της Ρωσίας στις συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Τέλος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ονόματι Marie Harf δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι «βαθιά προβληματισμένες» με αυτόν τον νόμο, ενώ η ίδια αποκάλεσε το μέτρο ως ένα παράδειγμα προσπάθειας της Ρωσίας να αποκλείσει τους πολίτες της από τον υπόλοιπο κόσμο.

Πηγή: Huffington Post, Associated Press