Ο αμερικανοϊρανός δημοσιογράφος Ρεζαγιάν δικάζεται με την κατηγορία της κατασκοπείας

Ο δημοσιογράφος που έβαλε «φωτιά» στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν
FILE - In this photo April 11, 2013 file photo, Jason Rezaian, an Iranian-American correspondent for the Washington Post, smiles as he attends a presidential campaign of President Hassan Rouhani in Tehran, Iran. Lawyer Leila Ahsan, who represents Rezaian, told the Post on Monday, April 20, 2015 that the correspondent also faces charges of
FILE - In this photo April 11, 2013 file photo, Jason Rezaian, an Iranian-American correspondent for the Washington Post, smiles as he attends a presidential campaign of President Hassan Rouhani in Tehran, Iran. Lawyer Leila Ahsan, who represents Rezaian, told the Post on Monday, April 20, 2015 that the correspondent also faces charges of
ASSOCIATED PRESS

Αρχίζει αύριο, Τρίτη, η πολύκροτη δίκη του του αμερικανοϊρανού ανταποκριτή της εφημερίδας Washington Post στην Τεχεράνη, Τζέισον Ρεζαγιάν. Πρόκειται για τον επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Τεχεράνη, ο οποίος συνελήφθη το περασμένο καλοκαίρι με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει και πολλά γνωστά για τη δίκη. Σε δηλώσεις του ο υπ' αριθμόν 2 εκπρόσωπος των ιρανικών δικαστικών αρχών εμφανίστηκε φειδωλός.

«Δεν μπορώ να αποκαλύψω λεπτομέρειες της υπόθεσης, όμως η δίκη θα γίνει αύριο παρουσία της δικηγόρου του και ενός διερμηνέα», δήλωσε χαρακτηριστικά όπως μεταδίδει το πρακτορείο Isna και συμπλήρωσε:

«Επαφίεται στον δικαστή να αποφασίσει αν η δίκη θα διεξαχθεί δημόσια ή όχι»

Να σημειωθεί ότι η συνήγορος του δημοσιογράφου, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Γεγκανέχ Σαλεχί, η σύζυγος του Ρεζαγιάν που είναι και αυτή δημοσιογράφος, καθώς και ένας άλλος κατηγορούμενος έχουν κληθεί να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου την ίδια ημέρα.

Το χρονικό της σύλληψης

Ο γεννημένος το 1976 , Ρεζαγιάν ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Washington Post από το 2012. Το περασμένο καλοκαίρι ωστόσο ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του συνελήφθησαν εντελώς ξαφνικά. Οι λόγοι της σύλληψης δεν διευκρινίστηκαν και ο Ρεζαγιάν οδηγήθηκε στη φυλακή.

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο οι αρχές της Τεχεράνης άσκησαν δίωξη στον ίδιο. Η κατηγορία ήταν «κατασκοπεία» και «συνεργασία με εχθρικές κυβερνήσεις». Μάλιστα η υπόθεσή του θεωρείται τόσο σοβαρή για τις αρχές του Ιράν ώστε παραπέφθηκε στο επαναστατικό δικαστήριο της χώρας. Ένα δικαστήριο όπου δικάζονται συνήθως τα πολιτικά εγκλήματα ή υποθέσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια του Ιράν.

Washington Post: «Ο Ρεζαγιάν είναι αθώος»

Από την πλευρά της η αμερικανική εφημερίδα έχει παράσχει μέχρι στιγμής πλήρης στήριξη προς τον δημοσιογράφο. Πρόσφατα σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στις 22 Μαΐου η εφημερίδα υποστήριξε ότι είναι αθώος.

«Αυτό που είναι πασιφανές είναι ότι ο Ρεζαγιάν είναι εντελώς αθώος των κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκοπείας, που του προσάπτουν», αναφέρονταν χαρακτηριστικά στο άρθρο.

Μάλιστα χαρακτήριζε την περίπτωση του Ρεζαγιάνως ως «ένα πιόνι στις εσωτερικές διαμάχες» του Ιράν με φόντο τις διαπραγματεύσεις με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ομπάμα: «Δεν θα ησυχάσω εάν δεν ελευθερωθεί ο Ρεζάγιαν»

Όπως αναμενόταν η περίπτωση του Ρεζαγιάν ανέβασε κυριολεκτικά το θερμόμετρο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τεχεράνης. Σε μια περίοδο που οι δύο πλευρές προσπαθούν να βρουν μια διπλωματική λύση για το θέμα των πυρηνικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε την ιρανική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον δημοσιογράφο.

«Δεν θα ησυχάσουμε εάν ο Ρεζαγιάν δεν αποφυλακιστεί και επιστρέψει στις ΗΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρί Χαρφ. Όπως ανέφερε, θα ήταν «ολοφάνερα παράλογο» αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα για κατηγορίες περί κατασκοπείας.

Οι ιρανικές αρχές ωστόσο δεν δείχνουν να πτοούνται και κρατούν καλά στη διπλωματική τους «φαρέτρα», την υπόθεση του Ρεζαγιάν. Το βασικό τους επιχείρημα έχει να κάνει με το ότι δεν αναγνωρίζουν τη διπλή υπηκοότητα του Ρεζαγιάν και θεωρεί ότι πρόκειται για εσωτερικό του ζήτημα.

Δημοφιλή