Τεχνικές διαβουλεύσεις 4 ημερών στο Brussels Group που θα κρίνουν τη συμφωνία

Τεχνικές διαβουλεύσεις 4 ημερών στο Brussels Group που θα κρίνουν τη συμφωνία
sooc.gr

Σε ακόμα μια τελική ευθεία μπαίνουν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, με τις συναντήσεις του Brussels Group να ξεκινούν και πάλι από αύριο Τρίτη.

Το κλίμα που μεταφέρουν από το Brussels Group στελέχη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι θετικό, ενώ πλέον μιλούν για περισσότερα σημεία σύγκλισης σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «η δουλεία σε τεχνικό επίπεδο έχει προχωρήσει αρκετά και ήδη υπάρχει προσέγγιση στα περισσότερα σημεία». Μάλιστα οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι πλέον είναι θέμα ημερών, εφόσον υπάρξει εντολή για συμφωνία να κλείσουν και τα υπόλοιπα θέματα.

Πλέον το νέο χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο έως το τέλος της εβδομάδας, ώστε να ακολουθήσει η σύνταξη της έκθεσης προόδου από τους επικεφαλής των θεσμών και στη συνέχεια ένα έκτακτο Eurogroup πριν από τις 5 Ιουνίου, όταν και θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη από τις 4 δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ.

Υπό αυτές τις συνθήκες πληροφορίες αναφέρουν ότι σύγκλιση υπάρχει:

-Στα φορολογικά. Το βασικό πλαίσιο για το νέο ΦΠΑ έχει συμφωνηθεί και περιλαμβάνει τρεις συντελεστές. Ωστόσο, παζάρι γίνεται ακόμα για τα προϊόντα και το ύψος των συντελεστών. Η Ελλάδα φαίνεται πως δέχεται τη μεταφορά των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία στο μεσαίο συντελεστή, ενώ ζητά τα τρόφιμα να πάνε στον υπερμειωμένο συντελεστή.

Βέβαιο θεωρείται ότι από Σεπτέμβριο όταν και θα εφαρμοστεί ο νέος ΦΠΑ, θα πάψουν να ισχύουν όλες οι εξαιρέσεις και κυρίως το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.

Αντίστοιχα οι δύο πλευρές φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει στην επαναφορά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα επίπεδα του 2014, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει αν θα επιβληθεί σε εισόδημα από 30.000 ή 50.000ευρώ, όπως και στην αύξηση του φόρου πολυτελείας.

Για το 2016 φαίνεται πως μετατίθεται και η αλλαγή του ΕΝΦΙΑ, καθώς οι δανειστές ζητούν σε περίπτωση αντικατάστασης του ισοδύναμα μέτρα μόνιμου χαραχτήρα ύψους τουλάχιστον 1δισ ευρώ.

-Στο δημοσιονομικό χωρίς όμως ακόμα να έχουν συμφωνηθεί οι τελικοί στόχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ακόμα διαφορές στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές συγκλίνουν ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να τεθεί κοντά στο 1% με την Ελληνική πλευρά να τον τοποθετεί στο 0,7% έως 0,8% και οι δανειστές κοντά στο 1,5%.

-Στο ασφαλιστικό η Ελλάδα επιμένει ότι η μεταρρύθμιση του δεν πρέπει να γίνει πριν ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες. Ωστόσο, συμφωνία υπάρχει στην άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, με μόνες εξαιρέσεις τις μητέρες με ανήλικα τέκνα, τα βαρέα και τα ΑμεΑ, ενώ μένει να συμφωνηθεί το ύψος των επικουρικών στις οποίες θα επιβληθούν περικοπές, ώστε να μην ενεργοποιηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Η απόφαση για την επαναφορά της 13ης σύνταξης μετατίθεται προς το τέλος του χρόνου, ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

-Στο θέμα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται πως αποδέχεται να χαμηλώσει τόσο τα εισοδηματικά όσο και τα περιουσιακά κριτήρια για όσους θα ενταχθούν στη ρύθμιση.

Αντίθετα θολό παραμένει το τοπίο στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, καθώς υπάρχει συμφωνία για τη λίστα των περιουσιακών στοιχείων που θα αξιοποιηθούν αλλά όχι στο ύψος του στόχου.

Δημοφιλή