ΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/05/2015 13:25 EEST | Updated 25/05/2015 20:12 EEST

Καταψήφισε η Κωνσταντοπούλου την τοποθέτηση Ταγματάρχη. Θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής για τα άλλα μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ

Menelaos Myrillas / SOOC

Θετική κατά πλειοψηφία ήταν η διατύπωση γνώμης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις τοποθετήσεις στο ΔΣ της ΕΡT των κκ Διονύση Τσακνή, Μιχάλη Γρηγορίου, Έλλης Παπακωνσταντίνου και Νίκου Τρανού ενώ δεν υπήρξε απόλυτη πλειοψηφία για τον διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπη Ταγματάρχτη. Η δε πρόεδρος της Βουλής αλλά και της Επιτροπής καταψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης για κ.Ταγματάρχη ενώ αρνητική ήταν και η ψήφος της κ.Ραχήλ Μακρή

Όπως τόνισε η κ.Κωσνταντοπούλου, η αρνητική της ψήφος «δεν σημαίνει πως είστε καταδικασμένος να αποτύχετε και θα χαρώ να με διαψεύσετε» απευθυνόμενη στον κ.Ταγματάρχη ο οποίος πέρασε την βάσανο της εξέτασης της Επιτροπής κατά τη διάρκεια μίας συνεδρίασης που διήρκεσε 10 ώρες, δηλαδή από τις 2 το μεσημέρι έως και λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα.

Επίσης η κ. Κωνσταντοπούλου, έσπευσε σημειώσει πως αν και η διαφωνία της για το πρόσωπο του κ.Ταγματάρχη ήταν γνωστή εδώ και μέρες ουδείς εκ της κυβερνήσεως, είτε ο πρωθυπουργός, είτε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, προσπάθησαν να την μεταπείσουν.

Η «ανάκριση» του Ταγματάρχη

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου νωρίτερα ρώτησε αν οι προτεινόμενοι έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους και εκείνοι απάντησαν στο σύνολό τους αρνητικά. Όμως στη συνέχεια η κ. Μακρή ρώτησε εάν η κ. Παπακωνσταντίνου είναι βαφτισιμιά του κ. Ταγματάρχη. Και οι δύο το διέψευσαν ωστόσο η κ. Μακρή λέγοντας ότι δεν πείθεται, έδωσε αρνητική ψήφο. Όσον αφορά τον κ. Ταγματάρχη η βουλευτής είπε ότι είχε αποτύχει στην προηγούμενη θητεία του στην ΕΡΤ και γι’ αυτό τοποθετήθηκε αρνητικά.

Κωνσταντοπούλου: Τι κάνατε δυο χρόνια τώρα για το «μαύρο» στην ΕΡΤ;

Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, από την πλευρά της έθεσε το ερώτημα προς τα μέλη του νέου Δ.Σ.: «Όσο καιρό ήταν κλειστή η ΕΡΤ, τι κάνατε γι' αυτό;», αναφέροντας ωστόσο στις «αγωνιστικές» πράξεις του Διονύση Τσακνή.

Ο κ. Τσακνής είπε πως βρέθηκε στο πλευρό των αγωνιστών στο Ραδιομέγαρο με συναυλίες, ενώ υπέγραψε σειρά άρθρων και κειμένων για το «μαύρο».

Ο δε κ. Λάμπης Ταγματάρχης σημείωσε πως ήταν στον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου «στο πλευρό των διαδηλωτών και των απολυμένων» από τις πρώτες στιγμές μετά το «λουκέτο» του Ιουνίου του 2013.

Η κ. Κωνσταντοπούλου έθεσε επίσης την ερώτηση αν θα κλείσουν οι υπάρχουσες δομές της ΕΡΤ και της ΕΡΑ. Ο κ. Ταγματάρχη της απάντησε ότι «πρέπει να δούμε τι χρήματα έχουμε για να δούμε τι μπορούμε να παράγουμε και τον ακριβή αριθμό που θα επαναπροσληφθεί. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για απολύσεις γιατί δεν είναι στις αρμοδιότητες μας να διώξουμε κάποιον, το θέμα είναι να υπάρξει εξορθολογισμός. Δεν θα κλείσει καμία δομή στον βαθμό που μπορεί να υπηρετηθεί από το ανθρώπινο δυναμικό».

Το Κανάλι της Βουλής πληρώνει για να εκπέμπουν τα ιδιωτικά από τη Βουλή

Παράλληλα η κ. Κωνσταντοπούλου προχώρησε στην αποκάλυψη ότι το Κανάλι της Βουλής πληρώνει τις οπτικές ίνες που χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά κανάλια για να εκπέμπουν από τη Βουλή.

«Με φρίκη διαπίστωσα ότι το Κανάλι της Βουλής πληρώνει 60.000 ευρώ κάθε χρόνο για τις οπτικές ίνες που χρησιμοποιούν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της Βουλής συνέχισε λέγοντας ότι «και με φρίκη διαπίστωσα ότι χρησιμοποιείται αρχειακό υλικό της ΕΡΤ όπου αναγράφεται «αρχείο ΔΤ» και το λέω επειδή δεν υπάρχει «αρχείο ΔΤ».

«Καρφιά» μεταξύ Παππά και Ζωής

Βέβαια δεν έλειψαν και τα καρφιά μεταξύ Κωνσταντοπούλου και Παππάς. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει ταχθεί ανοικτά κατά της επιλογής Ταγματάρχη, που αποτελεί κυβερνητική επιλογή. Ενδεικτική η ατάκα του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά: όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο τέλος της συνεδρίασης: «Εδώ ο κόσμος καίγεται…».

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απαντώντας στη κριτική που έχει δεχθεί από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και συνδικαλιστές, όπως ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννης, υποστήριξε πως υπέστη κριτική γιατί δεν επέλεξε πρόσωπα με εγγύτητα στις δικές του αρχές ή στο κόμμα.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι αυτό το κριτήριο. Ούτε πιστεύω ότι τα μέλη της επιτροπής θα πρέπει να λειτουργήσουν με αυτό το κριτήριο», είπε και πρόσθεσε πως αν γινόταν αυτό η κυβέρνηση θα ήταν ανοιχτή και ευάλωτη σε τέτοιου είδους κριτική.

Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι η κυβέρνηση ήρθε να αποκαταστήσει το δικαίωμα της κοινωνίας για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση και πως τα πρόσωπα που προτείνονται υπηρετούν αυτή τη λογική. Θύμισε δε, ότι επί προηγούμενης θητείας του ο Λάμπης Ταγματάρχης έβγαλε πλεόνασμα 70 εκατ. ευρώ.

Κωνσταντοπούλου σε Τσακνή: Ελπίζω να μην επαληθευτούν οι στίχοι σας

«Είναι αυτονόητο ότι τουλάχιστον όσοι έχουμε δώσει εξετάσεις στην αγωνία μας να αποκατασταθεί και το εργασιακό δικαίωμα και η ελεύθερη ενημέρωση που τελεί υπό την εποπτεία κράτους, κινούμαστε σε όλες τις τοποθετήσεις από αυτή την αγωνία και με αγωνία περιμένουμε τις τοποθετήσεις προτεινόμενων», σχολίασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου που είναι και πρόεδρος της επιτροπής. Ενώ απευθυνόμενη προς τον Διονύση Τσακνή να μην επαληθευτούν κάποιοι στίχοι από τα τραγούδια του.

Ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο τέλος της συνεδρίασης, απάντησε .

Ερωτηθείς περί διαπλοκής, ο κ. Ταγματάρχης είπε πως δεν θα δεχθεί κανένα πολιτικό ή μικροπολιτικό παιχνίδι ή καθοδήγηση σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου του νέου Δ.Σ. για τη Δημόσια Τηλεόραση.

Οι τοποθετήσεις Τσακνή – Ταγματάρχη

Στην εισήγησή του ο Διονύση Τσακνή τόνισε ότι δεν θα υπάρξει «κανένας διπλοθεσίτης στο σπίτι της ψυχαγωγίας και της ενημέρωσης», προσθέτοντας ότι η δημόσια τηλεόραση πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού».

Το μαύρο πλήγωσε την ελευθερία του Τύπου και θα αποκατασταθεί με φως, ανέφερε από τη πλευρά του ο Λάμπης Ταγματάρχης. «Θα είναι τιμή για εκείνους που θα το αποκαταστήσουν. Κατανοώ τις πολιτικές αντιπαραθέσεις αλλά πιστεύω πως το άνοιγμα της ΕΡΤ είναι πάνω από όλα αυτά», υπογράμμισε.