Μαξίμου: Στόχος να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες το ταχύτερο

Κατευθύνσεις Μαξίμου για τη διαπραγμάτευση εν όψει Brussels Group
Eurokinissi

Από τις 17:00 το απόγευμα συνεδρίαζε στο Μέγαρο Μαξίμου η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Επί τάπητος βρέθηκαν ο σχεδιασμός και οι κατευθύνσεις οι οποίες θα δοθούν προς τους Έλληνες εκπροσώπους της κυβέρνησης στο Brussels Group, οι συζήτησεις του οποίου αρχίζουν εκ νέου την Τρίτη στις Βρυξέλλες εγκαινιάζοντας τον επόμενο και ίσως πιο καθοριστικό γύρο διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κατεύθυνση προς τα τεχνικά κλιμάκια είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες όσο πιο γρήγορα γίνεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση κάνει υποχωρήσεις πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει.

Σε ό,τι αφορά στα ''αγκάθια'' της διαπραγμάτευσης παραμένουν οι αποκλίσεις στο ΦΠΑ, στο δημοσιονομικό και το ζήτημα του ασφαλιστικού. Η ελληνική κυβέρνηση για το θέμα του ΦΠΑ προτείνει τρεις συντελεστές με το παζάρι να παραμένει για τα προϊόντα και το ύψος των συντελεστών αυτών. Για το δημοσιονομικό ακόμη δεν έχουν συμφωνηθεί οι τελικοί στόχοι με τη διαφορά να προκύπτει στις εκτιμήσεις σε ζητήματα λογιστικού υπολογισμού δαπανών. Ειδικότερα, η Αθήνα εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό δεν θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ με τους δανειστές να επιμένουν ότι όχι μονό τα ξεπερνά αλλά φτάνει τα 2 δισ. ευρώ. Σε ό, τι αφορά το ασφαλιστικό, το ζήτημα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων καταγράφεται πρόοδος αφού πληροφορίες θέλουν το Μαξίμου να κάνει ένα βήμα πίσω και να προχωρήσει στο πάγωμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

με αντικίνητρα χωρίς όμως να θίγονται τα θεμελιωμένα δικαιώματα των ασφαλισμένων.

Να σημειωθεί ότι όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές είναι πολύ πιθανό την Πέμπτη να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, τεταμένο είναι το κλίμα στις Βρυξέλλες ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ολιβιέ Μπλανσάρ δήλωσε τη Δευτέρα σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν πλεόνασμα στον προϋπολογισμό το 2015.

«Ξέρουμε πλέον ότι αυτό είναι πιθανότατα μη ρεαλιστικό για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους. Είναι δυνατόν να αναθεωρηθεί αυτό το πλεόνασμα προς τα κάτω», είπε προειδοποιώντας όμως ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε νέες ανάγκες για χρηματοδότηση, για τις οποίες η Ελλάδα «θα χρειαζόταν και πάλι τη βοήθεια των Ευρωπαίων. Αυτό θα μπορούσε να επιτύχει εάν, σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα παρουσίαζε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση τι είδους αξιόπιστα μέτρα θα μπορούσε να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να πετύχει τον στόχο του στόχου του πλεονάσματος, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ απάντησε ότι «θα πρέπει να αναρωτηθούμε αρχικά από πού μπορούμε να κάνουμε οικονομία».

«Το προφανές είναι ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι συχνά υπερβολικά γενναιόδωρο, ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι» ενώ επίσης θα πρέπει «να εξεταστεί ποια διαρθρωτικά μέτρα απαιτούνται για να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα», είπε.

Όσον αφορά τα "σενάρια" εξόδου από την κρίση, ο Μπλανσάρ είπε ότι «υπάρχουν πολλά, από τον έλεγχο των κεφαλαίων μέχρι την έξοδο από το ευρώ» και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε να τα αποφύγουμε όλα».

Δημοφιλή