ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/05/2015 12:50 EEST | Updated 26/05/2015 12:50 EEST

Ονόματα υπόπτων για φοροδιαφυγή στην εφημερίδα της ελβετικής κυβέρνησης

Harold Cunningham via Getty Images
GENEVA, SWITZERLAND - FEBRUARY 09: A HSBC logo is seen on HSBC offices on February 9, 2015 in Geneva, Switzerland. It has been discovered that the HSBC bank has helped wealthy clients to evade tax in several countries across the world, including the UK, America, France and Belgium. (Photo by Harold Cunningham/Getty Images)

Κατάλογο με ονόματα, ημερομηνίες γέννησης και εθνικότητες ατόμων ή εταιρειών, πελατών ελβετικών τραπεζών, που κατηγορούνται στις χώρες τους για φοροδιαφυγή αποφάσισε να δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Ελβετία.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, η απόφαση αυτή προκαλεί έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία, καθώς ανάμεσα στα ονόματα αυτά εικάζεται πως βρίσκονται και αρκετοί Γερμανοί πολίτες- μάλιστα, ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων, Σβεν Γκίγκολντ, κάνει λόγο για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων.

Την εκτίμηση ότι η διαδικασία που ακολουθούν οι Ελβετοί δεν είναι συμβατή με την αρχή του φορολογικού απορρήτου εκφράζουν και υπουργοί Οικονομικών διάφορων γερμανικών κρατιδίων που είναι και οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι για θέματα φοροδιαφυγής στη Γερμανία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργανς, σε περίπτωση που δημοσιεύονται ονόματα γερμανών πολιτών, οι γερμανικές αρχές είναι αυτές που θα πρέπει στη συνέχεια να εξετάσουν αυτές τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις εκπροσώπων των ελβετικών φορολογικών υπηρεσιών ο λόγος για τον οποίο επέλεξαν το συγκεκριμένο τρόπο για να ενημερώσουν νυν ή πρώην πελάτες ελβετικών τραπεζών - η χώρα καταγωγής των οποίων έχει καταθέσει αίτηση συνδρομής στις ελβετικές αρχές εναντίον τους- είναι ότι πολλές χώρες δεν επιτρέπουν στην Ελβετία να έρθει σε κατ' ιδίαν επαφή με τους ύποπτους.