Michael Jackson & Lisa Marie Presley: Ένας γάμος που «προκάλεσε σοκ, αμφιβολίες και γέλια»

Michael Jackson & Lisa Marie Presley: Ένας γάμος που «προκάλεσε σοκ, αμφιβολίες και γέλια»
(FILES): This September 8, 1994 file photo shows US pop star Michael Jackson and his then wife Lisa-Marie Presley kissing on the stage of Radio City Music Hall in New York where they attended the MTV Video Music Awards. Jackson died on June 25, 2009 after suffering a cardiac arrest, multiple US media outlets reported, sending shockwaves around the entertainment world. AFP PHOTO / Files (Photo credit should read -/AFP/Getty Images)
(FILES): This September 8, 1994 file photo shows US pop star Michael Jackson and his then wife Lisa-Marie Presley kissing on the stage of Radio City Music Hall in New York where they attended the MTV Video Music Awards. Jackson died on June 25, 2009 after suffering a cardiac arrest, multiple US media outlets reported, sending shockwaves around the entertainment world. AFP PHOTO / Files (Photo credit should read -/AFP/Getty Images)
AFP via Getty Images

Το να γνωρίζεις τον μέλλοντα σύζυγό σου σε ηλικία 6 ετών, ενώ αυτός είναι 16, και μάλιστα τις συστάσεις να κάνει ο ίδιος σου ο πατέρας, δεν είναι και το πλέον φυσιολογικό/υγιές/ηθικό/συμπλήρωσε τον δικό σου χαρακτηρισμό πράγμα που μπορεί να συμβεί στη ζωή ενός μικρού κοριτσιού. Από την άλλη, ωστόσο, τίποτα δεν ήταν ιδιαίτερα φυσιολογικό στη σχέση της Lisa Marie Presley και του Michael Jackson, ακόμα και ως ενήλικες.

Η γνωριμία

Οι δυο τους γνωρίστηκαν για πρώτη φορά το 1974, σε μια συναυλία των Jackson 5 στο MGM Grand Hotel and Casino στη Νεβάδα, όπου ο Elvis Presley είχε πάει την κόρη του για να γνωρίσει από κοντά το είδωλό της. Αυτή ήταν η πρώτη και τελευταία αθώα συνάντησή τους.

Αύγουστος 1994: Michael Jackson και Lisa Marie Presley ποζάρουν μαζί με τον κοινό τους φίλο Brett-Livingston Strong και τον γιο του Stason.

Jackson και Presley ξεκίνησαν να κάνουν στενή παρέα το 1992, όταν ήρθαν και πάλι κοντά στο πάρτυ ενός κοινού τους φίλου, του καλλιτέχνη Brett-Livingstone Strong. Η Lisa Marie προσπαθούσε να μπει στην μουσική βιομηχανία για να ξεκινήσει την καριέρα της ως τραγουδίστρια και ο Michael, ακούγοντας τις κασέτες που του έδωσε ο Strong, ενθουσιάστηκε με τη φωνή της. Ο ίδιος ο Strong αναφέρει πως όταν ήρθε η ώρα του Jackson να φύγει από το πάρτυ, αφού είχε περάσει όλη τη βραδιά μιλώντας με την Presley, της είπε με συνωμοτικό ύφος «Εσύ και εγώ μπορεί να μπλέξουμε άσχημα. Σκέψου το αυτό, κορίτσι». Να σημειωθεί πως η Lisa Marie Presley ήταν παντρεμένη από το 1988 με τον ηθοποιό Danny Keough, με τον οποίο είχε δύο παιδιά, την Danielle (η Riley, όπως την γνωρίσαμε πρόσφατα μέσα από την καριέρα της στο μόντελινγκ) και τον Benjamin.

16 Αυγούστου 1994: O Michael Jackson και η γυναίκα του, Lisa Marie Presley φτάνουν στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης.

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να διαπιστώσουν πως έχουν πολλά κοινά σημεία αναφοράς. Αυτός ήταν ο «Βασιλιάς της Ποπ» και εκείνη η «Πριγκίπισσα του Ροκ εντ Ρολ». Αυτός ζούσε στην «Neverland» και εκείνη είχε μεγαλώσει στην «Graceland». Ο φακός των παπαράτσι ήταν μονίμως στραμμένος επάνω τους αλλά και οι δυο τους ήταν πολύ κλειστοί άνθρωποι. Όταν το 1993 ο Jackson κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, η Presley στάθηκε δίπλα του και τον υποστήριξε μέχρι τέλους, βοηθώντας τον στην πορεία να έρθει σε διακανονισμό με το δικαστήριο αλλά και να μπει σε κλινική αποτοξίνωσης για τον εθισμό του στα φάρμακα.

Ο γάμος

Ένας παράξενος γάμος δεν θα μπορούσε παρά να ξεκινήσει με μια παράξενη πρόταση γάμου. Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας τους στο τηλέφωνο, ο Jackson είπε στην Presley «Αν σου ζητούσα να με παντρευτείς, θα το έκανες;» για να πάρει θετική απάντηση. Τότε ο Βασιλιάς της Ποπ πήγε... στην τουαλέτα και όταν επέστρεψε, ξαλαφρωμένος, στο τηλέφωνο, της είπε πως την αγαπά αληθινά.

3 Σεπτεμβρίου 1994: Lisa Marie Presley και Michael Jackson επισκέπτονται ένα κατάστημα παιχνιδιών στις Κάννες.

Ακολούθησε μια πιο επίσημη πρόταση γάμου, με το τυπικό γονάτισμα και ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι 10 καρατίων, έπειτα ένα διαζύγιο με τον Keough και 20 μέρες μετά, στις 26 Μαΐου του 1994, το ζευγάρι παντρεύτηκε στην Δομινικανή Δημοκρατία. Η τελετή κράτησε 15 λεπτά και έγινε στα ισπανικά, με ένα δικηγόρο να εκτελεί χρέη μεταφραστή για το ζευγάρι. Μάρτυρες στο μυστήριο ήταν η Eva Darling, φίλη της Presley και ο πρώην κουνιάδος της, Thomas Keough. Presley και Jackson κράτησαν τον γάμο τους κρυφό για 2 μήνες, όχι μόνο από τον κόσμο αλλά και από τις οικογένειές τους.

Το, υποτιθέμενο, έγγραφο που αποδεικνύει τον γάμο της Lisa Marie Presley με τον Michael Jackson, στις 26 Μαΐου 1994 στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Η μητέρα της Lisa Marie, Priscilla Presley, όταν έμαθε για τον γάμο λέγεται πως έγινε έξαλλη καθώς θεωρούσε πως ο Jackson εκμεταλλευόταν την κόρη της. Παρόλα αυτά, στις δημόσιες δηλώσεις της έλεγε πως την υποστηρίζει σε κάθε της βήμα. Ο Τύπος, από την άλλη, δεν ήταν τόσο διακριτικός όταν έμαθε για τον αμφιλεγόμενο αυτό γάμο. Οι τίτλοι στα περιοδικά και τις εφημερίδες της εποχής πήγαιναν κάπως έτσι: «Η ένωση Jackson-Presley προκαλεί σοκ, αμφιβολίες και γέλια».

Η Presley, ωστόσο, δεν μετακόμισε μαζί με τον Jackson, θέλοντας να κρατήσει την ανεξαρτησία της.

12 Οκτωβρίου 1994: Ο Michael Jackson, η μητέρα του και η Lisa Marie Presley απολαμβάνουν την παράσταση ενός νεαρού Νότιο-Αφρικανού χορευτή σε ένα πριβέ πάρτυ στο Sun City, στα πλαίσια της περιοδείας του Βασιλιά της Ποπ στην Αφρική.

Οι πρώτοι (και δεύτεροι και τρίτοι) τσακωμοί

Και κάπου εδώ μπαίνει η κλισέ φράση «τα πρώτα σύννεφα στη σχέση άρχισαν να εμφανίζονται...». Τα σύννεφα αυτά λοιπόν έκαναν την εμφάνισή τους στην πρώτη κοινή εμφάνιση του ζευγαριού στα MTV Video Music Awards της ίδιας χρονιάς, όπου ο M.J. έδωσε ένα θεαματικό φιλί στην σύζυγό του μπροστά στις κάμερες, λέγοντας πως ο κόσμος θα το συζητά για αιώνες. Η Lisa Marie εκνευρίστηκε καθώς θεώρησε πως τη χρησιμοποίησε για λόγους διασημότητας και φέρεται να του είπε «μην τολμήσεις να με πλησιάσεις».

Την ίδια εβδομάδα, τα tabloids ισχυρίζονταν πως αν ζούσε ο Elvis, δεν θα είχε επιτρέψει αυτό το γάμο. Έτσι, ο Jackson θεώρησε πολύ λογικό να απαντήσει πως, εντάξει, δεν υπάρχει πρόβλημα, θα οργανώσουμε μια σεάνς, θα καλέσουμε το πνεύμα του και θα τον ρωτήσουμε. Μπορείτε να φανταστείτε πώς αντέδρασε η Presley (hint: όχι πολύ ψύχραιμα).

8 Σεπτεμβρίου 1994: Το επίμαχο φιλί στα MTV Video Music Awards που προκάλεσε, αργότερα, την οργή της Presley.

Μετά από μια καταστροφική συνέντευξη στην δαιμόνια Diane Sawyer όπου η Lisa Marie προσπαθούσε να την πείσει πως αυτή και ο Jackson κάνουν συνέχεια σεξ, την ίδια ώρα που ο Jackson της έκανε «κερατάκια» με τα δάχτυλά του πίσω από το κεφάλι της, η κόρη του Elvis άρχισε σιγά σιγά να συνειδητοποιεί πως ίσως τελικά να μην είχε πάρει τη σωστή απόφαση.

18 Απριλίου 1995: Lisa Marie και M.J. πηγαίνουν να χαιρετήσουν παιδιά στο ράντσο του ποπ σταρ, την Neverland.

18 Απριλίου 1995: Lisa Marie και M.J. με μια ομάδα παιδιών στη Neverland. Από τις σπάνιες φορές που ο Jackson άφησε τους δημοσιογράφους να μπουν στο ράντσο του.

Βοήθησε βέβαια και το γεγονός πως, παρότι είχε πει στον M.J. να μένει μακριά από μικρά παιδιά -όχι επειδή πίστευε πως ήταν παιδόφιλος, αλλά για να προστατέψει την υστεροφημία του και, φυσικά, τη δική της ως γυναίκα του- ο Βασιλιάς της Ποπ απλά δεν μπορούσε να το κάνει. Ως εκ τούτου, η Presley ήταν κάθετη στο θέμα παιδιά: δεν υπήρχε περίπτωση να αποκτήσει απογόνους με τον Jackson, κάτι που ο ίδιος ήθελε απεγνωσμένα. Είχε φτάσει μάλιστα στο σημείο να της πει πως, αν δεν θέλει να μείνει έγκυος μαζί του, υπάρχει μια φίλη του, η Debbie Rowe, που είναι διατεθειμένη να κυοφορήσει τα παιδιά του. Η Lisa Marie δε θα μπορούσε να είναι πιο αδιάφορη απέναντι σε αυτή τη δήλωση.

Το διαζύγιο και τα επακόλουθα

Στις αρχές του 1996, η Presley κατέθεσε αίτηση διαζυγίου, κάτι που δεν προκάλεσε και ιδιαίτερη έκπληξη στον κόσμο. Το διαζύγιο οριστικοποιήθηκε στις 20 Αυγούστου του ίδιου χρόνου, με την Presley να κερδίζει το 10% από τα δικαιώματα του HIStory: Past, Present and Future, Book I, στο οποίο συμμετείχε στο κομμάτι «You Are Not Alone», το αποκαλυπτικό βίντεο του οποίου μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Ο Michael Jackson έπεσε σε κατάθλιψη μετά την έκδοση του διαζυγίου, καθώς για αυτόν η Lisa Marie ήταν το πρώτο άτομο στο οποίο μπόρεσε να ανοιχθεί ολοκληρωτικά, να νιώσει σεξουαλική έλξη και να στηρίζεται ανά πάσα στιγμή.

7 Οκτωβρίου 1994: Michael Jackson και Lisa Marie Presley στα παρασκήνια της παράστασης 'Elvis The Tribute' στο Pyramid Theatre του Memphis.

Το 2010 η Presley ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της Oprah, όπου και αποκάλυψε πως επί τέσσερα χρόνια μετά το διαζύγιό της με τον Jackson, οι δυο τους είχαν πολλές επανενώσεις και χωρισμούς, μέχρι που η ίδια αποφάσισε να διακόψει οριστικά μαζί του και να προχωρήσει στη ζωή της. Ο θάνατός του, όμως, την έκανε να συνειδητοποιήσει πως, παρά τη δική της αδιαφορία, αυτός την αγαπούσε ακόμα. «Ειλικρινά προσπάθησε πολύ σκληρά και πέρασε πολλά μαζί μου», είχε πει τότε στον Oprah. «Όμως δεν το εκτίμησα τότε και εύχομαι να το είχα κάνει».

Δημοφιλή