ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/05/2015 10:40 EEST | Updated 26/05/2015 12:31 EEST

Βαρουφάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής τέλους στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ

JOHN THYS via Getty Images
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis speaks during a press conference after a Eurogroup Council meeting on May 11, 2015 at the EU Headquarters in Brussels. AFP PHOTO/JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί τέλος στις αναλήψεις από τα ATΜ άφησε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα φορολόγησης των καταθέσεων. Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την οικειοθελή αποκάλυψη «μαύρων'» καταθέσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό ενημερώνοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο φορολογικός συντελεστής για την οικειοθελή αποκάλυψη καταθέσεων εξωτερικού να τεθεί στο 15% και για τις καταθέσεις εσωτερικού στο 30%.

Όπως σημείωσε ο ίδιος η αποκάλυψη καταθέσεων εξωτερικού θα είναι χωρίς υποχρέωση επαναπατρισμού κεφαλαίων και θα αφορά μόνο υποθέσεις φοροδιαφυγής και όχι άλλα ποινικά αδικήματα. Ωστόσο, όπως είπε πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι το θέμα να τεθεί σε διαβούλευση τόσο για τους συντελεστές όσο και για τις καταθέσεις εσωτερικού καθώς όπως είπε «υπάρχουν ενδεχόμενα ηθικά και ίσως νομικά ζητήματα».

Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί και το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές της φορολόγησης των ΙΧ. Σύμφωνα με τις προτάσεις του υπ. Οικονομικών είναι πιθανό να προκύψουν αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας για τα μικρά αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητα τα οποία σήμερα απαλλάσσονταν αλλά και ελαφρύνσεις σε όσους έχουν μετατρέψει τους κινητήρες τους για να χρησιμοποιούν πιο φιλικά στο περιβάλλον καύσιμα. Καμία αλλαγή δεν θα γίνει προς το παρόν στη φορολογία των καυσίμων. Το θέμα είναι πιθανό να εξεταστεί σε μεταγενέστερη φάση.

Για το θέμα του ΦΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η κυβέρνηση επιμένει στην πρόταση των τριών συντελεστών με αλλαγές αναδιανεμητικού χαρακτήρα υπέρ των ασθενέστερων τάξεων καθώς εξετάζεται η μετάταξη των τροφίμων στον χαμηλό συντελεστή.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης στο Brussels Group, οι θεσμοί επιμένουν για δύο υψηλούς συντελεστές τους οποίους χαρακτήρισε «απαράδεκτους». Παράλληλα, εξετάζεται η παροχή εκπτώσεων για τις υπηρεσίες του ενδιάμεσου συντελεστή.

Αυτές θα αφορούν το πλαστικό χρήμα και τη λήψη αποδείξεων ειδικά για επαγγελματικούς κλάδους οι οποίοι φοροδιαφεύγουν συστηματικά και ανέφερε χαρακτηριστικά, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και ιδιαίτερα μαθήματα.

Αναφορικά με την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου ο κ. Βαρουφάκης απάντησε βεβαίως θα υπάρξει πληρωμή της δόσης διότι θα υπάρξει συμφωνία.