Βαρουφάκης: Θα έχουμε συμφωνία έως τις 5 Ιουνίου και θα πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ

Βαρουφάκης: Θα έχουμε συμφωνία έως τις 5 Ιουνίου και θα πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ
Screen shot CNN

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους έως τις 5 Ιουνίου εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του στο CNN, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε πως η επίτευξη συμφωνίας είναι προϋπόθεση για την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ.

«Είμαι αισιόδοξος πως θα πληρώσουμε τη δόση προς το ΔΝΤ, γιατί δεν έχω αμφιβολία πως θα έχουμε μία συμφωνία μέχρι τότε» είπε ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στην εκπομπή του Ρίτσαρντ Κουέστ το βράδυ της Τρίτης.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Νίκο Βούτση, που είπε πως είναι «κοινή λογική» ότι η Ελλάδα δε θα μπορέσει να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ εάν δεν υπάρξει συμφωνία, ο κ.Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η χώρα ζει με τις δυνάμεις της αλλά παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει τους δανειστές από δικούς της πόρους, όπως έκανε τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

«Επανέλαβε κάτι που έχω πει στο παρελθόν, πως επί μήνες η Ελλάδα πληρώνει τις υποχρεώσεις της εξοικονομώντας χρήματα από διάφορους πόρους. Δε μπορεί να συνεχιστεί αυτό» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης καλύπτοντας τον κ. Βούτση.

Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τους θεσμούς και ειδικά το ΔΝΤ να κάνουν προσπάθειες για να βρουν τη μέση λύση.

«Η Ελλάδα έχει καλύψει τα 3/4 της διαδρομής και θα πρέπει τώρα και οι εταίροι να κάνουν το δικό τους 1/4» είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του Ρίτσαρντ Κουέστ σχετικά με το εάν το συνταξιοδοτικό είναι η μοναδική ουσιαστικά «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως είναι μία από αυτές, αλλά όχι η μοναδική.

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε αναφορά σε σχετικό άρθρο του σχετικά με τη λιτότητα, λέγοντας πως στην ελληνική οικονομία έχει επιβληθεί η μεγαλύτερη δόση λιτότητας από οποιαδήποτε άλλη οικονομία μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός Οικονομικών έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη.

«Χρειαζόμαστε ανάπτυξη. Αυτή η χώρα έχει περάσει μεγάλα δεινά», είπε.

Δημοφιλή