ΕΙΔΗΣΕΙΣ
26/05/2015 15:45 EEST | Updated 26/05/2015 15:48 EEST

Διαμορφώνεται η συμφωνία. Τι αλλάζει σε ασφαλιστικό, εργασιακά και ΦΠΑ. Στις 2 Ιουνίου Eurogroup;

ALAIN JOCARD via Getty Images
German chancellor Angela Merkel (L) talks with Greek prime minister Alexis Tsipras at the begining of the second day of the fourth European Union (EU) eastern Partnership Summit in Riga, on May 22, 2015 as Latvia holds the rotating presidency of the EU Council. EU leaders and their counterparts from Ukraine and five ex-Soviet states hold a summit focused on bolstering their ties, an initiative that has been undermined by Russia's intervention in Ukraine. AFP PHOTO ALAIN JOCARD (Photo cre

Το πλαίσιο της συμφωνίας έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μία ημέρα πριν την δια ζώσης συνεδρίαση του Brussels Group και λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς. Το υπό διαμόρφωση κείμενο είναι περίπου 20 σελίδες και έχει πολλές παραπομπές, ενώ μπορεί να οριστικοποιηθεί μέχρι την Παρασκευή. Ωστόσο παραμένουν πολλά θέματα ανοιχτά, ενώ εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια.

Με βάση τα ως τώρα δεδομένα

-αναστέλλεται μέχρι το 2017 η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές, ενώ η κυβέρνηση θα αναθέσει αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό σύστημα και θα δεσμευθεί ότι θα κάνει παρέμβαση εφόσον προκύψει ανάγκη.

-σταματούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για όσους δεν έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα.

-υιοθετείται το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις, σύμφωνα με τις προτάσεις του ILO. Για την Ελλάδα θα επιλεγεί ο «μέσος όρος» από τα διάφορα μοντέλα που ισχύουν στις χώρες της Ε.Ε.

-επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

-προβλέπεται σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού με την πρώτη δόση να δίδεται τον Σεπτέμβριο του 2015 και τη δεύτερη τον Απρίλιο του 2016.

-για τον ΦΠΑ εξετάζονται δύο σενάρια α) με 3 συντελεστές και β) με 2 συντελεστές. Τα έσοδα για το 2015 εκτιμάται ότι θα είναι 400 – 700 εκατ. ευρώ. Όμως το κύριο ζήτημα επί του οποίου δεν έχει υπάρξει συμφωνία είναι αφενός να μπουν στον χαμηλό συντελεστή τα τρόφιμα και αφετέρου να μην υπάρξει μεγάλη αύξηση για κάποιο προϊόν διότι μπορεί να μειωθεί η ζήτησή του και τα εκτιμώμενα έσοδα.

-100 δόσεις: οι δανειστές αποδέχθηκαν το μέτρο, αλλά θεωρούν ότι θα αποδώσει λιγότερα από τα 600 εκατ. ευρώ που εκτιμά η κυβέρνηση.

-παραμένει διαφορά περίπου 1 δις ευρώ στο δημοσιονομικό κενό, η οποία φαίνεται πως οφείλεται κυρίως στον τρόπο προσδιορισμού του (π.χ. αν οι στρατιωτικές δαπάνες εγγράφονται με βάση τις εκταμιεύσεις, την υπογραφή ή την αποπληρωμή της σύμβασης).

Τούτων δοθέντων η Αθήνα εκτιμά ότι την Παρασκευή το EuroWorking Group μπορεί να κάνει θετική εισήγηση και την Τρίτη, 2 Ιουνίου, να συνεδριάσει το Eurogroup. Αν υπάρξει θετική απόφαση από το Eurogroup, θα τοποθετηθούν το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και μετά πάλι οι υπουργοί Οικονομικών.

 

Sponsored Box