Ράτκο Μλάντιτς: Η άνοδος,η πτώση και η σύλληψη

Ράτκο Μλάντιτς: Η άνοδος,η πτώση και η σύλληψη
FILE - In this June 3, 2011 file photo, former Bosnian Serb Gen. Ratko Mladic removes his hat in the court room during his initial appearance at the U.N.'s Yugoslav war crimes tribunal in The Hague, Netherlands. Former Bosnian Serb military chief Ratko Mladic was hospitalized Thursday July 12, 2012 after complaining of feeling unwell at his genocide trial. Mladic was checked by a nurse at the tribunal after feeling ill and then sent to hospital
FILE - In this June 3, 2011 file photo, former Bosnian Serb Gen. Ratko Mladic removes his hat in the court room during his initial appearance at the U.N.'s Yugoslav war crimes tribunal in The Hague, Netherlands. Former Bosnian Serb military chief Ratko Mladic was hospitalized Thursday July 12, 2012 after complaining of feeling unwell at his genocide trial. Mladic was checked by a nurse at the tribunal after feeling ill and then sent to hospital
ASSOCIATED PRESS

Ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς ήταν ο αρχηγός του στρατού των Σερβοβοσνίων επί προεδρίας Ράντοβαν Κάραζιτς και καθ’ όλη την διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.

Μαζί με τον Κάραζιτς, έγινε για τους Δυτικούς, σύμβολο της εκστρατείας εθνοκάθαρσης για την οποία καταγγέλθηκαν οι Σέρβοι σε βάρος των Κροατών και των Μουσουλμάνων της Βοσνίας και αποτελεί έναν από τους πλέον καταζητούμενους υπόπτους σχετικά με τον πόλεμο στη Βοσνία. Η Δύση βέβαια είχε άλλα μέτρα και σταθμά αργότερα στο Κόσσοβο.

Ο Ράτκο Μλάντιτς γεννήθηκε στο Καλίνοβικ της Βοσνίας. Το βαπτιστικό του όνομα, Ράτιμιρ (Rat i Mir) σημαίνει Πόλεμος και Ειρήνη. Ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβόσνιων Παρτιζάνων.Σκοτώθηκε το 1945 κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης των Παρτιζάνων στο χωριό του δοσίλογου αρχηγού της ναζιστικής κροατικής οργάνωσης Ουστάσι, Άντε Πάβελιτς. Το 1961 ξεκίνησε τη στρατιωτική του εκπαίδευση, την οποία ολοκλήρωσε το 1965 με βαθμό 9.57. Την ίδια χρονιά έγινε μέλος της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών.Άλλωστε η ένταξη των στρατιωτικών στην ΕΓΚ ήταν καθιερωμένη. Μέχρι το 1989 είχε εξελιχθεί σε επικεφαλής του Τμήματος Εκπαίδευσης της Τρίτης Στρατιωτικής Περιφέρειας των Σκοπίων.

Τον Ιούνιο του 1991 ο Μλάντιτς προήχθη σε αναπληρωτή Διοικητή του Στρατού στην Πρίστινα, στο Κόσοβο. Εκείνη την εποχή είχαν ξεκινήσει ήδη οι διαμάχες μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών κατοίκων της περιοχής. Κατά το ίδιο έτος ο Μλάντιτς ανέλαβε τη διοίκηση του 9ου Σώματος του Γιουγκοσλάβικου Λαϊκού Στρατού(ΓΛΣ), το οποίο έστρεψε ενάντια στον αυτονομιστικό στρατό της Κροατίας στο Κνιν, της πρωτεύουσας της νεοϊδρυθήσας από τους Σέρβους κατοίκους Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα. Στις 4 Οκτωβρίου του 1991 προήχθη στο βαθμό του Υποστράτηγου.

Τον Ιούλιο του 1995 στρατιωτικές μονάδες υπό τον Μλάντιτς ύστερα από βομβαρδιδμούς του ΝΑΤΟ, προκειμένου να υλοποιήσουν επιταγές του ΟΗΕ για απόσυρση των βαρέων όπλων από το Σαράγεβο, μετακινήθηκαν και κατέλαβαν ελεγχόμενες από τον ΟΗΕ περιοχές όπως η Σρεμπρένιτσα. Ο Στρατηγός Μλάντιτς αφιέρωσε την κατάληψη της Σρεμπρένιτσα στο Σερβικό έθνος[8]. Την εποχή εκείνη στην πόλη αυτή είχαν καταφύγει 40.000 μουσουλμάνοι (Βόσνιοι) πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης με προσωπική εντολή του Μλάντιτς εκτελέστηκαν 8.300 Βόσνιοι. Ο ίδιος ο Μλάντιτς αρνείται πως διέταξε ο ίδιος τη σφαγή, λέγοντας πως υπεύθυνος είναι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και όσοι Σέρβοι στήριξαν τις πολιτικές του.

Σύλληψη και αντιδράσεις

Ο Ράτκο Μλάντιτς συνελήφθη στις 26 Μάη 2011 στο χωριό Λαζάρεβο στη Βοϊβοντίνα, ύστερα από έφοδο μονάδων της ειδικής αστυνομίας στο σπίτι στο οποίο διέμενε. Μετά τη σύλληψή του μεταφέρθηκε στο Βελιγράδι. Ο Μπόρις Τάντιτς επιβεβαίωσε την ταυτότητά του.

Η σύλληψή του προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις σε χιλιάδες Σέρβους οι οποίοι κινητοποιήθηκαν ενάντια στη σύλληψή του.

Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ οι διαδηλωτές αλλά και εκπρόσωποι του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος ανέφεραν τη σύλληψη ως εθνική προδοσία ενώ υπερασπίστηκαν τον Στρατηγό Μλάντιτς ως ήρωα.

Αποφυλάκιση του Μλάντιτς επιδιώκει η Ρωσία

Η Ρωσία προχωρά σε μυστική επιχείρηση, ώστε να αποφυλακιστεί, τουλάχιστον προσωρινά, από τη φυλακή Σεβενίνγκεν του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, πρώην διοικητής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς και να μεταφερθεί στη Μόσχα για θεραπεία, σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού περιοδικού "Istina".

Πρόσφατα, τον Ράτκο Μλάντιτς επισκέφθηκαν στη Χάγη η Γέλενα Γκούσκοβα, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, γνωστή για τη συμπάθεια προς τους Σέρβους και ο βουλευτής Πάβελ Ντορόχιν, ο οποίος είναι επικεφαλής Ρωσικής Επιτροπής για την προστασία του στρατηγού Μλάντιτς.

Σε δημοσίευμα της κροατικής εφημερίδας "Γιούταρνι Λιστ" αναφέρεται ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, οι κ.κ. Γκούσκοβα και Ντορόχιν συμφώνησαν, στα μέσα Ιουνίου, να ταξιδέψει στην Ολλανδία ομάδα Ρώσων γιατρών για να εξετάσουν τον Ράτκο Μλάντιτς και να ετοιμάσουν, το αργότερο έως τον Αύγουστο, τη μεταφορά του στη Μόσχα για θεραπεία.

Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Μλάντιτς είναι βαριά άρρωστος και ότι η δίκη του διακόπηκε αρκετές φορές, λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται ο Μλάντιτς να "εξέλθει" για θεραπεία στη Μόσχα και ότι η Ρωσία διεξάγει διαπραγματεύσεις για το θέμα με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ.

Key Facts About Ratko Mladic

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.Wikipedia)

Δημοφιλή