Τα πολλά πρόσωπα της σπουδαίας υψιφώνου Τερέζα Στράτας σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Λυρική Σκηνή

Τα πολλά πρόσωπα της σπουδαίας υψιφώνου Τερέζα Στράτας σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Λυρική Σκηνή
ELS

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά, διοργανώνουν την Πέμπτη, 28 Μαΐου στις 20.00 στο Θέατρο Ολύμπια ένα αφιέρωμα στην διάσημη Ελληνοκαναδέζα υψίφωνο Τερέζα Στράτας, η οποία διέγραψε σπουδαία καριέρα στην όπερα από το 1958 όπου πρωτοεμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Όπερας του Τορόντο και έδωσε την τελευταία της εμφάνιση επί σκηνής το 1995, στη Μετροπόλιταν Όπερας της Νέας Υόρκης.

Η Τερέζα Στράτας -κατά κόσμον Αναστασία Στρατάκη- πρωταγωνίστησε σε 385 παραστάσεις στην Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, ερμηνεύοντας 41 διαφορετικούς ρόλους μέσα στην 36χρονη σταδιοδρομία της, παράλληλα με τις εμφανίσεις της στα μεγαλύτερα Λυρικά θέατρα του κόσμου (Λονδίνο, Μιλάνο, Βιέννη, Βερολίνο, Παρίσι, Σάλτζμπουργκ, Αγία Πετρούπολη, Σαν Φρανσίσκο κ.ά.). Οι κριτικοί την αποθέωσαν, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που την περιέγραψαν ως την "ιδανική Μιμή" στην Μποέμ και την "απόλυτη Βιολέτα" στην Τραβιάτα.

Η Τερέζα Στράτας με τον Φράνκο Τζεφιρέλι (αριστερά) και τον Φεντερίκο Φελίνι στο σετ της όπερας «La Traviata» στο στούντιο της Cinecitta στη Ρώμη (26 Μαΐου 1982)

Οι συνεργασίες της με τα «ιερά τέρατα της όπερας» ήταν αμέτρητες. Δεν ήταν λίγες οι φορές που συνεργάστηκε με τον Λουτσιάνο Παβαρότι, τον Πλάθιντο Ντομίνγκο, καθώς και τον διάσημο Γάλλο συνθέτη και αρχιμουσικό Πιερ Μπουλέζ, υπό την διεύθυνση του οποίου άλλωστε ερμήνευσε τη Λούλου του Άλαν Μπεργκ στην όπερα του Παρισιού το 1981. Η ηχογράφηση που ακολούθησε, της χάρισε το ένα από τα δύο βραβεία Γκράμμυ της καριέρας της. Το δεύτερο ήρθε το 1984 με την Τραβιάτα στην Μετροπόλιταν, υπό τη διεύθυνση του Τζέιμς Ληβάιν. Το 2000 τιμήθηκε με το Βραβείο Τεχνών της Γενικής Κυβερνήτη του Καναδά για το σύνολο της συνεισφοράς της στην όπερα, ενώ στις 20 Απριλίου 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο του Opera News, του σημαντικότερου περιοδικού κλασσικής μουσικής παγκοσμίως. Από το 2001 συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων αστέρων του Καναδικού Walk of Fame.

Η Τερέζα Στράτας στο ντεμπούτο της στο Broadway της Νέας Υόρκης με το έργο «Rags» (22 Αυγούστου 1986)

Η Στράτας, -μια πραγματική σταρ του λυρικού θεάτρου- σφράγισε το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα κάνοντας πολλούς να την συνδέσουν με την άλλη κορυφαία Ελληνίδα, την μοναδική Μαρία Κάλλας, όχι μόνο λόγω της κοινής τους καταγωγής, αλλά κυρίως λόγω της δραματικής έντασης των ερμηνειών της και της συγκλονιστικής ομορφιάς της.

Στο αφιέρωμα της ΕΛΣ, δύο σπουδαίες και διεθνώς διακεκριμένες υψίφωνοι, με εμφανίσεις στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου, η Αλεξία Βουλγαρίδου και η Μυρτώ Παπαθανασίου θα ερμηνεύσουν τις άριες που σημαδεύτηκαν από την Στράτας. Μαζί τους ο καναδός τενόρος Άντρου Χάτζι, στο πλαίσιο της πρώτης συνεργασίας της ΕΛΣ με την Όπερα του Καναδά. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης.

Η Τερέζα Στράτας ως «Μαντάμ Μπάτερφλαϊ»

Παράλληλες εκδηλώσεις στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια

(Με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική γλώσσα)

  • Προβολή ντοκιμαντέρ για την Τερέζα Στράτας / Κυριακή 24 Μαΐου στις 20.30 - Είσοδος ελεύθερη
  • Ανοιχτή συζήτηση για την Τερέζα Στράτας / Τρίτη 26 Μαΐου στις 12.00 - Είσοδος ελεύθερη

Δημοφιλή