Ξαφνική απώλεια όγκων πάγου στην Ανταρκτική

Ξαφνική απώλεια όγκων πάγου στην Ανταρκτική
The first day really was the best for pictures.
The first day really was the best for pictures.
londoncyclist/Flickr

Επιτάχυνση της απώλειας πάγου σε μια περιοχή της Ανταρκτικής που μέχρι πρότινος θεωρούνταν σταθερή έδειξε ο δορυφόρος Cryosat του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Όπως έδειξε η έρευνα ομάδας επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, χωρίς καμία προειδοποίηση, πολλαπλοί παγετώνες στη Νότια Ανταρκτική Χερσόνησο ξαφνικά άρχισαν να χάνουν πάγο, αρχίζοντας το 2009, σε ρυθμό περίπου 69 κυβικών χιλιομέτρων ανά έτος.

Αυτό καθιστά τη συγκεκριμένη περιοχή ως μια από τις πλέον «δραστήριες» όσον αφορά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας στην Ανταρκτική, έχοντας προσθέσει περίπου 300 κυβικά χλμ νερού στον ωκεανό μέσα στα τελευταία έξι χρόνια. Κάποιοι παγετώνες κατά κατά μήκος της ακτής έχουν απώλεια ύψους που φτάνει ακόμα και τα τέσσερα μέτρα ετησίως.

Πριν το 2009, η Νότια Ανταρκτική Χερσόνησος δεν παρουσίαζε ενδείξεις μεταβολής. «Φαίνεται ότι κάποια στιγμή γύρω στο 2009, η λέπτυνση του πάγου και το λιώσιμο των παγετώνων κάτω από την επιφάνεια πέρασαν ένα κρίσιμο σημείο, που “πυροδότησε” την απότομη απώλεια πάγων» ανέφερε ο Dr. Μπερτ Γούτερς, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. «Ωστόσο, εν συγκρίσει με άλλες περιοχές της Ανταρκτικής, η Νότια Χερσόνησος δεν έχει μελετηθεί πολύ, ακριβώς επειδή δεν έδειχνε μεταβολές στο παρελθόν».

Η μελέτη περιλαμβάνει στοιχεία από πέντε χρόνια μετρήσεων στο πλαίσιο της αποστολής CryoSat. Σημειώνεται πως η απώλεια πάγου στην περιοχή είναι τόσο μεγάλη, που έχει προκαλέσει μικρές αλλαγές στο βαρυτικό πεδίο της Γης, που εντοπίστηκαν από την αποστολή GRACE της NASA.

Δημοφιλή