Νέος γύρος στο Brussels Group. Βερολίνο και Κομισιόν εκτιμούν ότι απέχουμε από τη συγγραφή συμφωνίας

Νέος γύρος στο Brussels Group. Βερολίνο και Κομισιόν εκτιμούν ότι απέχουμε από τη συγγραφή συμφωνίας
Sooc

Άρχισε το απόγευμα της Τετάρτης ο νέος γύρος διαβουλεύσεων στο Brussels Group στις Βρυξέλλες, μετά από καθυστέρηση λόγω τεχνικού προβλήματος στα βελγικά αεροδρόμια, που εμπόδισε την προσγείωση του αεροπλάνου της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών εισέρχονται στη φάση συγγραφής της συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να έχει επιτευχθεί ως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, την βασική ευθύνη της συγγραφής την έχουν οι επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας από την Αθήνα.

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, μετά από έκτακτη συνεδρίαση στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία τονίζοντας παράλληλα ότι «χρειάζεται να κλείσουμε τα αυτιά στις Κασσάνδρες, τους κινδυνολόγους» και εκφράζοντας την αισιοδοξία του. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Μαξίμου, η κυβέρνηση φαίνεται να «τρέχει» τα τελευταία χιλιόμετρα για να «κλείσει» τη συμφωνία με τους δανειστές.

Έκπληκτος δηλώνει ο Σόιμπλε για τις...ειδήσεις από την Αθήνα

Ωστόσο, o Γερμανός υπουργός Οικονομικών φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη...«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών δεν έχουν προχωρήσει πολύ» δήλωσε και έσπευσε να εκφράσει την έκπληξή του για τις ειδήσεις που έρχονται από την Αθήνα και θέλουν τις δύο πλευρές να βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία.

«Δεν γνωρίζει κανείς ακριβώς. Όλο και ακούμε θετικές ειδήσεις από την Ελλάδα - και αυτό είναι καλό - , αλλά επί της ουσίας οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν προχωρήσει πολύ», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης και πρόσθεσε: «Για αυτό εκπλήσσομαι συνέχεια όταν ακούω από την Αθήνα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, είπε ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της δεν βρίσκονται ακόμα στο σημείο της συγγραφής της συμφωνίας. «Εργαζόμαστε πολύ εντατικά για για την επίτευξη συμφωνίας. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί» σημείωσε, όπως αναφέρει το Reuters. Επίσης, αίσθηση προκάλεσε δήλωση του κ Σόιμπλε, στην Die Zeit, ότι μόνο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει το αν χρειάζεται επιβολή capital controls (ελέγχων ροής κεφαλαίων) στην Ελλάδα. Ακόμη, ο κ. Σόιμπλε απέρριψε την αντίληψη ότι η σκληρή στάση της Γερμανίας στην κρίση της Ευρωζώνης ευθύνεται για τα προβλήματα της Ελλάδας. «Στις περισσότερες από τις άλλες χώρες μέλη τα πράγματα βελτιώνονται, εξαιτίας των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και του αδύναμου ευρώ. Αλλά όχι στην Ελλάδα. Η γερμανική κυβέρνηση δεν πρέπει να κατηγορείται για τα πάντα». Επίσης, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι οι πληροφορίες του Βερολίνου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν συνάδουν με αυτές που έρχονται από την Αθήνα.

Η επικοινωνία Τσίπρα - Λιού

Yπενθυμίζεται ότι σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, φέρεται να τόνισε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει τώρα, υπογραμμίζοντας ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία. Νωρίτερα είχε κάνει ανάλογη παρέμβαση μιλώντας στο LSE, εκφράζοντας φόβους για λανθασμένες εκτιμήσεις όσον αφορά στις συνέπειες μιας νέας ελληνικής κρίσης και σημειώνοντας ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να πιστέψει κανείς ότι αυτό δεν θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις.

Όσον αφορά στη στάση του ΔΝΤ σχετικά με το αν αρχίζει η συγγραφή της συμφωνίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέλεξε το «ουδέν σχόλιον». Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος του, Ολιβιέ Μπλανσάρ, σε συνέντευξή του στη Handeslblatt δήλωσε ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να επιβιώσει από μια έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.

Σε κάθε περίπτωση, τα περί επικείμενης επίτευξης συμφωνίας επέδρασαν θετικά στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx Europe, τον DAX, τον FTSE 100 και τον CAC 40 να σημειώνουν άνοδο. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με θετικό άνοιγμα στη Wall Street.

Δημοφιλή