Τα 7 κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι πλούσιοι και επιτυχημένοι άνθρωποι με τους ψυχοπαθείς

Τα 7 κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι πλούσιοι και επιτυχημένοι άνθρωποι με τους ψυχοπαθείς
Youtube

Από τις διαπραγματεύσεις κατά την διαδικασία πρόσληψης έως τις προσπάθειες ελέγχου των συναδέλφων τους, οι ψυχοπαθείς καταφέρνουν να ανελίσσονται στις επιχειρήσεις στις οποίες δουλεύουν, συχνά βγάζοντας εκατομμύρια.

Σύμφωνα με το βιβλίο «Το Τεστ Ψυχοπάθειας», η πιθανότητα να εντοπίσει κανείς κάποιον ψυχοπαθή ανάμεσα σε ανώτατα διευθυντικά στελέχη είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την ίδια αναζήτηση στον γενικό πληθυσμό. Κατά πόσο όμως ισχύει η σύνδεση των πλούσιων και επιτυχημένων ανθρώπων με την ψυχοπάθεια;

Το Business Insider παρουσίασε τα 7 κοινά χαρακτηριστικά προσωπικότητας των επιτυχημένων και ψυχοπαθών ατόμων:

Απουσία ενσυναίσθησης

Οι ψυχοπαθείς δεν μπορούν να καταλάβουν τα συναισθήματα των άλλων και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε αυτά. Σύμφωνα με τους New York Times, μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και του Πανεπιστημίου Berkeley το 2008, οι πλούσιοι και επιτυχημένοι άνθρωποι τείνουν να έχουν επίσης δυσκολίες συναισθηματικής ταύτισης με τους συμπολίτες τους.

Εγωτισμός

Ο βραβευμένος με Νόμπελ ψυχολόγος Daniel Kahneman μελετούσε επί 8 χρόνια τα κατορθώματα 25 συμβούλων πλουτισμού και ανακάλυψε πως η επιτυχία τους ήταν μια ψευδαίσθηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσα είχαν καταφέρει στηρίζονταν περισσότερο στην τύχη παρά στις δεξιότητές τους, γεγονός που οι ίδιοι οι σύμβουλοι πλουτισμού δεν μπορούσαν να δεχτούν.

«Η ψευδαίσθηση της δεξιότητας... είναι βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα τους», είχε πει ο Kahneman.

Ρηχή γοητεία

Είναι το όραμα, η σωστή κρίση και οι ικανότητες διαχείρισης εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τους επιτυχημένους ανθρώπους να φτάσουν ψηλά, ή μήπως η ικανότητά τους να γοητεύουν και να χειραγωγούν τους άλλους;

Έρευνα που δημοσιεύτηκε από την σελίδα «Psychology, Crime and Law» και μελέτησε τα χαρακτηριστικά 39 ανώτατων στελεχών στη Βρετανία, συγκρίνοντάς τα με εκείνα ορισμένων εγκληματιών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι γοητευτικοί και χειριστικοί.

Έλλειψη μετάνοιας

Οι ψυχοπαθείς μπορεί να είναι γοητευτικοί, όμως δεν δείχνουν να μετανιώνουν για πράξεις τους που έβλαψαν άλλους. Αντιθέτως, συνηθίζουν να κατηγορούν τα θύματά τους για τα λάθη που κάνουν οι ίδιοι.

Σύμφωνα με το Forbes, στην καπιταλιστική κοινωνία της Αμερικής είναι συχνό φαινόμενο αυτό το χαρακτηριστικό να θεωρείται θετικό. Ένα παράδειγμα είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Sunbeam, Al Dunlap o οποίος έχει μπει στην δεκάδα των «Χειρότερων Αφεντικών» των TIME'S.

Εγωκεντρισμός

Καθώς οι πλούσιοι φαίνεται να έχουν την οικονομική δυνατότητα να βοηθούν εκείνους που έχουν ανάγκη, μια πρόσφατο πείραμα που διεξήγαγε ο Paul Piff και μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Berkeley, οι φτωχοί τείνουν να δίνουν συχνότερα χρήματα σε φιλανθρωπίες. Πιο συγκεκριμένα, εκείνοι που έλεγαν ότι ανήκουν στα κατώτερα οικονομικά στρώματα προσέφεραν κατά 44% περισσότερα σε σχέση με εκείνους που έλεγαν ότι βρίσκονται στην κορυφή.

Ανηθικότητα

Σύμφωνα με μια σειρά ερευνών από την Εθνική Ακαδημία των ΗΠΑ, οι πλούσιοι τείνουν να συμπεριφέρονται ανήθικα. Πιο συγκεκριμένα, παραβιάζουν τον νόμο ενώ οδηγούν, παίρνουν ανήθικες αποφάσεις, κλέβουν πράγματα αξίας από άλλους, λένε ψέμματα κατά την διάρκεια διαπραγματεύσεων, καταπατούν τους κανόνες προκειμένου να νικήσουν και έχουν ανήθικη συμπεριφορά στον χώρο εργασίας τους.

Ανία

Οι ψυχοπαθείς τείνουν να βαριούνται εύκολα. Αγαπούν να ζουν στα άκρα και γι' αυτό τον λόγο συνηθίζουν, σύμφωνα με το Psychology Today, να διαπράττουν εγκλήματα για να βγουν από την ρουτίνα.

Ο Jon Ronson, συγγραφέας του βιβλίου «Το Τεστ Ψυχοπάθειας», δήλωσε στο Forbes ότι οι πετυχημένοι ψυχοπαθείς είναι εξαιρετικά αφεντικά, όμως μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Τείνουν να θέλουν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον και έτσι αλλάζουν εταιρείες πολύ συχνά.

Δημοφιλή