Μηνύματα σε Ελλάδα και ΔΝΤ έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών λίγο πριν την έναρξη των G7

Μηνύματα σε Ελλάδα και ΔΝΤ έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών λίγο πριν την έναρξη των G7
(Photo by Win McNamee/Getty Images)
(Photo by Win McNamee/Getty Images)
Win McNamee via Getty Images

Λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G7 την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Δρέσδη της Γερμανίας, ο Αμερικανός υπουργός Τζακ Λιού στέλνει μηνύματα τόσο στο ΔΝΤ όσο και στην Ελλάδα για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας.

Όπως είπε, μιλώντας στο LSE, ότι φοβάται λανθασμένες εκτιμήσεις για το τι συνέπειες μπορεί να έχει μια νέα ελληνική κρίση τονίζοντας ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να πιστέψει κάποιος ότι αυτό δεν θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις.

«Η πρόκληση για τους Ευρωπαίους, τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς – το ΔΝΤ- είναι να δείξουν αρκετή ευελιξία», είπε ο Λιού, σύμφωνα με το Reuters.

«Έτσι ώστε» συνέχισε, «εάν οι Έλληνες είναι διαθέσιμοι να κάνουν αυτού του είδους τα δύσκολα βήματα που πρέπει να κάνουν, να βρουν έναν πρόσφορο έδαφος για να το λύσουν χωρίς να προκύψει μια ανεπιθύμητη κρίση».

Το ελληνικό ζήτημα περιλαμβάνεται στα θέματα που θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών του G7 - Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδά- σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει αμερικανικές πηγές. Αν και δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα, το θέμα αναμένεται να θέσει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, που προτίθεται να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για «μία δημιουργική και πραγματιστική λύση» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Στην Δρέσδη από τις 27 ως τις 29 Μαΐου θα βρεθούν, εκτός από τους υπουργούς και τους τραπεζίτες, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, ο νομπελίστας Ρόμπερτ Σίλερ και οι καθηγητές Οικονομικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ και Λάρι Σάμερς.

Επισήμως αντικείμενο της συνάντησης είναι η εξέταση της οικονομικής κατάστασης επτά χρόνια μετά την αρχή της κρίσης, αλλά και η προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη στο περιβάλλον υπερχρέωσης των κρατών σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται ακόμη το ζήτημα της ρύθμισης των αγορών και της βελτίωσης της συνεργασίας των κρατών σε θέματα φορολογίας.

Δημοφιλή