Γκουρία: Άνεργοι μισοί νέοι σε Ελλάδα και Ισπανία

Γκουρία: Ένας στους δύο νέους σε Ελλάδα και Ισπανία είναι άνεργος
eurokinissi

Καλπάζει η ανεργία στους νέους σε Ελλάδα και Ισπανία σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ανχέλ Γκουρία.

Η έκθεση για τις Δεξιότητες και την Απασχολησιμότητα των Νέων για το 2015, παρουσιάστηκε σήμερα Τετάρτη στο Βερολίνο. Τα αποτελέσματα της δείχνουν ότι η ανεργία είναι ιδιαίτερα υψηλή σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα που έχουν χτυπηθεί από την ύφεση, ενώ αντίθετα στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 8%.

Σε ότι αφορά το σύνολο των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, περισσότεροι από 35 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 16-29 ετών στις χώρες όχι μόνος είναι άνεργοι, αλλά και εκτός εκπαιδευτικού συστήματος. Μάλιστα από αυτούς, τα 20 εκατομμύρια βρίσκονται εντελώς εκτός επαγγελματικού, εκπαιδευτικού, κοινωνικού και εργασιακού πλαισίου.

«Η αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας δεν αποτελεί απλώς ηθική υποχρέωση, αλλά οικονομική ανάγκη. Αυτοί οι νέοι αντιπροσωπεύουν μια χαμένη επένδυση καθώς και ένα βάρος για την κοινωνία», δήλωσε ο κ. Γκουρία και αναφέρθηκε στα χαμηλά φορολογικά έσοδα, στις υψηλές κοινωνικές δαπάνες και στην κοινωνική αστάθεια που σχετίζεται με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων.

Ανανέωσε τη θητεία του για τρίτη φορά

Στο μεταξύ ανανεώθηκε για τρίτη φορά η θητεία του Άνχελ Γκουρία στην ηγεσία του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση η οποία δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα οι 34 χώρες-μέλη αποφάσισαν ομόφωνα να αναθέσουν στον Γκουρία μία τρίτη θητεία στο αξίωμα του γενικού γραμματέα.

«Αυτή η ομόφωνη απόφαση είναι μία αναγνώριση των ενεργειών (του Γκουρία) προκειμένου να οικοδομήσει έναν οργανισμό πιο σωστό, πιο ανοικτό και πιο κοινωνικό» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΑ.

Ο Γκουρία χαίρει της εκτίμησης των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών μελών του ΟΟΣΑ. Ο Εσθονός, Μάρτεν Κόκν έγραψε για τον Γκουρία ότι έκανε τον ΟΟΣΑ έναν οργανισμό «ηγέτη στον κόσμο όσον αφορά στην προσέγγιση των πιο κρίσιμων παγκόσμιων προβλημάτων, σε όρους οικονομίας, κοινωνίας, περιβάλλοντος και διακυβέρνησης και επέτρεψε στους φορολογουμένους σε ολόκληρο τον κόσμο να εξοικονομήσουν 37 δισεκατομμύρια ευρώ, με τις ενέργειές του προς όφελος της φορολογικής δικαιοσύνης».

Δημοφιλή