Τσίπρας: Να κλείσουμε τα αυτιά στις Κασσάνδρες και τους κινδυνολόγους. Χρειάζεται ψυχραιμία στην τελική ευθεία

Τσίπρας: Να κλείσουμε τα αυτιά στις Κασσάνδρες και τους κινδυνολόγους. Χρειάζεται ψυχραιμία στην τελική ευθεία

Χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας παράλληλα ότι «χρειάζεται να κλείσουμε τα αυτιά στις Κασσάνδρες, τους κινδυνολόγους».

«Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Έχουμε εδώ και καιρό μια συλλογική διεργασία βάσει της οποίας λαμβάνουμε αποφάσεις. Προφανώς και η τελική ευθύνη αναλογεί στον Πρωθυπουργό και στο υπουργικό συμβούλιο. Εγώ θέλω να πω μόνο ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα και ότι είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μία συμφωνία. Αυτή η συμφωνία θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία, αυτή η συμφωνία θα αναδιανέμει βάρη και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε περισσότερα στοιχεία».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στην τελική ευθεία είναι προφανές ότι χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. «Δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε να κάνουμε με τρεις διαφορετικούς θεσμούς, πολλές φορές με αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ τους και κυρίως έχουμε να κάνουμε και με εταίρους –πολλές διαφορετικές χώρες- μεταξύ των οποίων υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά και εντός των χωρών διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες. Ως εκ τούτου το τελευταίο διάστημα μπορεί να υπάρξουν πιέσεις, μπορεί να υπάρξουν πολλοί που θα δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα κινδύνου».

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι διαπραγματευόμαστε εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα και αύριο πληρώνονται κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις ενώ εδώ και τέσσερις μήνες κάποιοι διαρκώς διαβεβαιώνουν, μέσα από κινδυνολογία και ψευδείς ειδήσεις, ότι κάθε τρεις και λίγο καταρρέει η ελληνική οικονομία.Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Χρειάζεται, όμως, να κλείσουμε όλοι τα αυτιά στις Κασσάνδρες, στους κινδυνολόγους. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε στους μισθούς και τις συντάξεις ούτε στις τράπεζες ούτε στις καταθέσεις. Και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία. Χρειάζεται, όμως, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία» τόνισε.

Στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς και μέλη της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

Σημειώνεται ότι επρόκειτο για την πρώτη φορά που συμμετείχε ο πρωθυπουργός σε συνεδρίαση στο ΥΠΟΙΚ, ενώ υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, κατά την οποία – σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega, Μιχάλη Ιγνατίου- ο κ. Λιου τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι εξακολουθεί να στηρίζει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, εννοώντας τόσο την Ελλάδα όσο και το ΔΝΤ. Ο Αμερικανός υπουργός φέρεται να είπε ότι «η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει τώρα».

Ωστόσο, από πλευράς του, ο Μάρτιν Γιέγκερ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι «έχουμε ήδη δείξει την μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτό το πρόγραμμα», κληθείς να σχολιάσει σχετική τοποθέτηση του κ. Λιού από το Λονδίνο.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι οι πληροφορίες του Βερολίνου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν συνάδουν με αυτές που έρχονται από την Αθήνα και τόνισε ότι η Ελλάδα θα συζητηθεί στην συνάντηση της G-7 στην Δρέσδη, αλλά δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα και δεν θα ληφθούν αποφάσεις, καθώς οι διαπραγματεύσεις γίνονται στο Eurogroup.

«Πρέπει να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μεν κάποια πρόοδος, ειδικά ατμοσφαιρικής φύσης, η συνολική λύση, όμως, η οποία θα ήταν απαραίτητη για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, εξακολουθεί να εκκρεμεί», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που φθάνουν από την Αθήνα αναφορικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

«Μέσα από την καρδιά μου, θα το καλωσόριζα, αν ήταν έτσι», αν, δηλαδή, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε λύση, τόνισε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι «τις περασμένες εβδομάδες υπήρξε πρόοδος, κυρίως σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων».

Πρόσθεσε δε ότι και κατά το παρελθόν υπήρξαν αντίστοιχες δηλώσεις και πληροφορίες από την Αθήνα, για να καταλήξει:

«Έχουμε πολύ ειλικρινές και σοβαρό ενδιαφέρον να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις».

Δημοφιλή