ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/05/2015 13:01 EEST

Οι επιπτώσεις στην αγορά των ακινήτων από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών

eurokinissi

Με θετικό μάτι βλέπουν στην πλειοψηφία τους παράγοντες της αγοράς ακινήτων τις εξαγγελίες της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη περί μείωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι αντιδράσεις κατά της εξαγγελίας καθώς οι μεσίτες εκτιμούν ότι ενδεχόμενη μείωση των αντικειμενικών αξιών δεν πρόκειται να δώσει ώθηση στην αγορά ακινήτων.

Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι αυτοί που τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να δουν το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, καθώς ίσως πίσω από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κρύβονται παγίδες και ενδεχόμενη μη διόρθωση αδικιών στη φορολογία.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, μιλώντας στην HuffPost Greece, εμφανίζεται σε πρώτη φάση θετικός απέναντι στην μείωση των αντικειμενικών αξιών.

«Μειώσεις των αντικειμενικών πρέπει να γίνουν στις περιοχές με τις τριψήφιες τιμές ζώνης. Όσο πιο μεγάλη είναι η τιμή ζώνης τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η μείωση» αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει:

«Το μόνο θετικό είναι ότι το χειρίζεται η κα Βαλαβάνη, ένας άνθρωπος με πρακτικό μυαλό».

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είχαν κυριολεκτικά γονατίσει τα προηγούμενα χρόνια τόσο από το χαράτσι της ΔΕΗ όσο και από τον ΕΝΦΙΑ αναμένουν το τελικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης με μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό που ζητούν είναι να υπάρξει μείωση των αντικειμενικών όπου αυτό είναι εφικτό, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξει έκτακτη εισφορά.

«Αυτό που έχει σημασία κανένας φορολογούμενος να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον και για όσες μειώσεις γίνουν να μην υπάρξει έκτακτη εισφορά», τονίζει ο κ. Παραδιάς. Επίσης οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν να υπάρξει παρέμβαση και στους συντελεστές εμπορικότητας. Είναι γεγονός ότι αρκετά καταστήματα είναι εδώ και αρκετό καιρό ξενοίκιαστα ή και να μην είναι σίγουρα δεν έχουν τα ίδια έσοδα με αυτά που είχαν μερικά χρόνια πριν.

Θετικός στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης εμφανίζεται μιλώντας στην HuffPost Greece ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Ελλάδος Δημήτρης Καψιμάλης.

«Αυτή τη στιγμή προέχει η γρήγορη ανακοίνωση από την πλευρά του υπουργείου για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών και αν υπάρχει βούληση η μείωση θα πρέπει να είναι μεγάλη γιατί οι πραγματικές αξίες των ακινήτων είναι πολύ πιο κάτω από τις αντικειμενικές», σημειώνει με νόημα.

Αντιδρούν οι μεσίτες

Η εξαγγελία για τη μείωση όμως των αντικειμενικών αξιών συγκεντρώνει και ορισμένες αντιδράσεις. Οι μεσίτες εκτιμούν ότι όχι μόνο δεν πρόκειται μνα δώσει ώθηση στη αγορά των ακινήτων αλλά και ότι γίνονται με βεβιασμένο τρόπο κάτω από την πίεση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο ζητούσε να εναρμονιστούν οι αντικειμενικές αξίες με τις τρέχουσες.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος, Δημήτριος Μπινιάρης είναι κατηγορηματικός. «Η μείωση των αντικειμενικών αξιών δεν πρόκειται να δώσει καμία ώθηση στην αγορά των ακινήτων», επισημαίνει στην HuffPost Greece και συμπληρώνει «Δεν υπάρχουν τρέχουσες εμπορικές αξίες στα ακίνητα αλλά ψευδείς αντικειμενικές έτσι η αγορά είναι ασαφής».

Ο ίδιος, αναφέρει επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να συμβουλευτεί τους μεσίτες για τη διαμόρφωση των αντικειμενικών αξιών και ότι δεν θα έπρεπε να λειτουργήσει κάτω από πίεση χρόνου, ενώ κάνει λόγο για «στρεβλώσεις που δημιουργούνται στην αγορά».

Οι παγίδες που ενδεχομένως κρύβουν

Ωστόσο, πίσω από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ενδεχομένως να κρύβονται και κάποιες παγίδες. Για παράδειγμα, μία μεγάλη μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι πολύ πιθανό να μειώσει τις πραγματικές αξίες με αρνητικές συνέπειες τόσο στους ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και στις τράπεζες.

«Μία καταβαράθρωση των αντικειμενικών αξιών θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι πραγματικές τιμές, κάτι που θα επιφέρει προβλήματα και στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών», υπογραμμίζει στη HuffPost Greece ο κ. Παραδιάς.

Από την πλευρά του ο φοροτεχνικός Ορέστης Σεϊμένης εμφανίζεται προς το παρόν επιφυλακτικός. Σε αρκετές περιπτώσεις η φορολογία ακινήτων κρύβει και ορισμένες αδικίες και κατά τον ίδιο έχει μεγάλη σημασία αυτές να διορθωθούν.

«Είναι άδικο και απατηλό να αποπροσανατολίζουμε την κοινή γνώμη με τις τιμές των αντικειμενικών αξιών και όχι με τα επιμέρους της φορολογίας, όπως για παράδειγμα οι αδικίες που υπάρχουν» τονίζει στη HuffPost Greece.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ

Σε κάθε περίπτωση μία μείωση των αντικειμενικών αξιών θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, κάτι που σημαίνει φορολογική ελάφρυνση για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

«Επέμβαση προς τα κάτω στις αντικειμενικές αξίες σημαίνει μείωση ίσου επιπέδου και στον ΕΝΦΙΑ. Αυτό είναι το ζητούμενο και όχι ο φόρος μεταβίβασης» αναφέρει ο κ. Παραδιάς, ενώ ο κ. Καψιμάλης εκτιμά ότι εάν η μείωση των αντικειμενικών «ενσωματωθεί και στον ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου και θα τονωθεί η αγορά του real estate».