Αυτά είναι τα πρόσωπα-κλειδιά στη διαφθορά που μαστίζει τη FIFA

Αυτά είναι τα πρόσωπα-κλειδιά στη διαφθορά που μαστίζει τη FIFA
sport24.gr

Επιμέλεια: Βαγγέλης Σταματόπουλος

Αυτό το σκάνδαλο δεν έχει προηγούμενο. Πρώτα ήταν οι συλλήψεις δέκα υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA που έγιναν με την κατηγορία για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και έπειτα ακολούθησε η είδηση για την επιθυμία των ελβετικών αρχών να υποβάλλουν σε ανακρίσεις και άλλα 10 μέλη της εκτελεστικής επιτροπής αναφορικά με την "καθαρότητα" των διαδικασιών για την ανάθεση του Μουντιάλ του 2018 και του 2022 σε Ρωσία και Κατάρ αντίστοιχα.

Οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη με μοναδικό "θύμα" το ποδόσφαιρο που πλήττεται βάναυσα από τέτοιες συμπεριφορές και η εφημερίδα "Guardian" επιχείρησε να ρίξει ακόμα περισσότερο φως στην υπόθεση παρουσιάζοντάς μας όλα τα άτομα που εμφανίζονται αναμεμειγμένα σε αυτή την "σκοτεινή" ιστορία: τους συλληφθέντες, εκείνους που πρόκειται να περάσουν το στάδιο της ανάκρισης και τα πρόσωπα που ίσως να είναι κλειδιά στην όλη υπόθεση.

Oι δέκα συλληφθέντες - υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA:

Τζακ Γουόρνερ

Ο πρώην πρόεδρος της Συνομοσπονδίας της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής και των Ποδοσφαιρικών Ενώσεων της Καραϊβικής (Concacaf) ήταν ένας από τους αξιωματούχους της FIFA που συνελήφθησαν την Τετάρτη. Παραιτήθηκε από όλες τις θέσεις του στο διεθνές ποδόσφαιρο τον Ιούνιο του 2011, λίγο αφότου το όνομά του ενεπλάκη σε πολυάριθμες καταγγελίες περί διαφθοράς που χρονολογούνταν από τη δεκαετία του '80. Ο 72χρονος Τζακ Γουόρνερ ήταν επίσης μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA η οποία μεταξύ άλλων πραγμάτων, αποφασίζει για τις ημερομηνίες, τις τοποθεσίες και τον τρόπο διεξαγωγής κορυφαίων ποδοσφαιρικών τουρνουά.

Τζέφρι Γουέμπ

Ο 50χρονος είναι ο πρόεδρος της Concacaf και αντιπρόεδρος της FIFA. Συνελήφθη από την ελβετική αστυνομία εξ ονόματων των αμερικανικών αρχών. Πρώην δικηγόρος, ο Γουέμπ έγινε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας των Νήσων Κέιμαν στην ηλικία των 26 ετών. Τον Σεπτέμβριο του 2014, ο Γουέμπ ήταν ένα από τα πολλά στελέχη της FIFA που σύμφωνα με δημοσιεύματα βρέθηκαν μέσα στην έκθεση Γκαρσία η οποία κάνει λόγο για τη διαφθορά που περιβάλλει τη Ρωσία και το Κατάρ όσον αφορά στην ανάληψη του Μουντιάλ του 2018 και του 2022 αντίστοιχα.

Εουγκένιο Φιγκερέδο

Ένας από τους αντιπροέδρους της FIFA και εκτελεστικό μέλος της επιτροπής, ο 83χρονος πρώην ποδοσφαιριστής, συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά από τις αμερικανικές αρχές. Από το 2013 μέχρι το 2014 ήταν πρόεδρος της ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής, της Conmebol.

Εντουάρντο Λι

Ο 56χρονος είναι ένα εκλεγμένο μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA. Ο ελάχιστα γνωστός αξιωματούχος είναι επίσης μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Concacaf και πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Κόστα Ρίκα (Fedelfutbol). H εφημερίδα "New York Times" ανέφερε ότι οδηγήθηκε από το δωμάτιό του σε μία πλαϊνή πόρτα εξόδου από το ξενοδοχείο όταν συνελήφθη στη Ζυρίχη.

Ζούλιο Ρότσα

Ο 64χρονος αξιωματούχος ανάπτυξης της FIFA γεννήθηκε στη Νικαράγουα και κάποτε ήταν ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας και επικεφαλής της Ποδοσφαιρικής Ένωσης της Κεντρικής Αμερικής (UNCAF). Συνελήφθηκε επίσης στη Ζυρίχη.

Ραφαέλ Εσκίβελ

Ο 68χρονος πρόεδρος της ποδοφαιρικής ομοσπονδίας της Βενεζουέλας και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Conmebol συνελήφθη από την ελβετική αστυνομία σχετικά με κατηγορίες για διαφθορά.

Χοσέ Μαρία Μαρίν

Ο πρώην πρόεδρος της βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας είναι τώρα μέλος της οργανωτικής επιτροπής της FIFA για τα ολυμπιακά ποδοσφαιρικά τουρνουά. Ο 83χρονος συνελήφθη μετά τις κατηγορίες εις βάρος του για διαφθορά.

Κόστας Τάκκας

Ο 58χρονος πρώην γενικός γραμματέας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας των Νήσων Κέιμαν είναι σήμερα ακόλουθος του προέδρου της Concacaf, Τζέφρι Γουέμπ.

Νικολάς Λέος

Ο 87χρονος ήταν στο τιμόνι της Conmebol από το 1986 μέχρι το 2013. Παραιτήθηκε από την εκτελεστική επιτροπή της FIFA το 2013 λίγο πριν δημοσιευτεί η έκθεση του Γκαρσία, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους και προβλήματα υγείας.

Τα 10 υπό ανάκριση στελέχη της FIFA:

Ίσα Χαγιάτου

Ο Καμερουνέζος αξιωματούχος, ο οποίος ηγείται της Αφρικανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, έχει διετελέσει στέλεχος της FIFA από το 1990 και βρίσκεται μέσα σε αρκετές επιτροπές της συμπεριλαμβανομένης και αυτής που αφορά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία. Ο πρώην καθηγητής φυσικής αγωγής ήταν μεταξύ των αξιωματούχων που φέρεται να δωροδοκήθηκε για να ψηφίσει υπέρ του Κατάρ όσον αφορά στην ανάληψη του Μουντιάλ του 2022 σύμφωνα με έρευνα της Sunday Times. Ο ίδιος απέρριψε τους ισχυρισμούς ως "γελοίους".

Άνχελ Μαρία Βιγιάρ Λόνα

Ο 65χρονος πρόεδρος της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας έπαιζε στο παρελθόν στην Αθλέτικ Μπιλμπάο και είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA και της οργανωτικής επιτροπής για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ηγήθηκε της κοινής υποψηφιότητας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για το Μουντιάλ του 2022 και ήρθε αντιμέτωπος με ερωτήσεις σχετικά με ανταλλαγή ψήφων μεταξύ της δικής του ομάδας και εκείνης από το Κατάρ η οποία κέρδισε τελικά στην ψηφοφορία. Και οι δύο ομάδες αρνήθηκαν πως υπήρχε η παραμικρή συμπαιγνία.

Μισέλ Ντ'Χόουχε

Ο επίτιμος πρόεδρος της βελγικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA από το 1988 και είναι επίσης πρόεδρος της βελγικής Μπριζ. Ως εκπαιδευμένος γιατρός, ο 70χρονος είναι επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της FIFA. Τον Αύγουστο του 2011 αποκάλυψε ότι αποδέχτηκε έναν ακριβό πίνακα από έναν σύμβουλο της ομάδας της Ρωσίας που διεκδικούσε το Μουντιάλ του 2018. Αργότερα είπε ότι δεν είχε καμία αξία και πως ήταν ένα "δηλητηριώδες δώρο". Είπε επίσης ότι η μετακίνηση του γιου του Πίτερ για να αναλάβει θέση χειρούργου στο νοσοκομείο "Aspetar" του Κατάρ ήταν εντελώς άσχετη.

Σενές Ερτζίκ

Ο επίτιμος πρόεδρος της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA για δύο δεκαετίες. Τραπεζίτης και πρώην διευθυντής προγράμματος για τη Unicef, ο Ερτζίκ ήταν επίσης αντιπρόεδρος στην επιτροπή διαιτησίας της FIFA.

Βοράβι Μακουντί

Ο Μακουντί, πρώην πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ταϊλάνδης, αναμενόταν να βρεθεί μέσα στην έκθεση του Μάικλ Γκαρσία, δικηγόρου που συνέταξε μία έκθεση για τα Μουντιάλ του 2018 και του 2022, λόγω της συμμετοχής σε μία συμφωνία φυσικού αερίου μεταξύ της χώρας του και του Κατάρ η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από την ψηφοφορία για το Μουντιάλ του 2022. O λόρδος Τρίεσμαν, πρώην πρόεδρος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, είχε ισχυριστεί πως ο Μακουντί είχε απαιτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα για ένα φιλικό μεταξύ της Αγγλίας και της Ταϊλάνδης με αντάλλαγμα την ψήφο του. Ο Ταϊλανδός αξιωματούχος επιχείρησε να μηνήσει τον Τρίεσμαν για την κατηγορία, η οποία έγινε με την ασφάλεια του κοινοβουλευτικού προνομίου, όμως ήταν ανεπιτυχής.

Μάριος Λευκαρίτης

Ο Κύπριος επιχειρηματίας είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA καθώς επίσης επίτιμος πρόεδρος της κυπριακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και αντιπρόεδρος της UEFA. Στην πρόσφατη επίσημη βιογραφία του για την FIFA κάτω από την ερώτηση "Ποιά είναι η μεγαλύτερη απογοήτευσή σας στο ποδόσφαιρο;" αναφέρει τις "πρόσφατες κατηγορίες για διαφθορά". Η Sunday Times παρουσίασε έρευνα τον περασμένο Νοέμβριο όπου ισχυρίζεται πως η οικογένεια Λευκαρίτη πληρώθηκε 27 ε.λίρες για μία λωρίδα γης από την Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ. Ο Λευκαρίτης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η ψήφος του επηρεάστηκε από οποιαδήποτε πρόθεση εμπορικής φύσης και είπε πως η συναλλαγή ήταν απολύτως νόμιμη.

Ζακ Ανουμά

Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA για την Ακτή Ελεφαντοστού, κατέχει τη θέση από το 2007 ενώ από το 2002 είναι πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ακτής Ελεφαντοστού. Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, υπήρχαν κατηγορίες ότι η ομοσπονδία του έλαβε εκατοντάδες χιλιάδες αμερικανικά δολάρια από ιδιωτικούς οργανισμούς που φέρεται να ελέγχονταν από τον επικεφαλής του ποδοσφαίρου του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ.

Ραφαέλ Σαλγκέρο

Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA από τη Γουατεμάλα και πρώην ποδοσφαιριστής υπήρξε μέλος και αντιπρόεδρος της Concacaf από το 1986. Πριν από την ψηφοφορία για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αρνήθηκε πως δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα των ΗΠΑ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, παρά το γεγονός ότι εκπροσωπεί την ίδια συνομοσπονδία.

Χάνι Άμπο Ρίντα

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής εκπροσωπεί την Αίγυπτο στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA. Ο 62χρονος είναι αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της αφρικανικής συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου, το κυβερνών σώμα για το ποδόσφαιρο στην Αφρική. Μαζί με τον Ταϊλανδό Βοράβι Μακουντί, ο Ρίντα κατηγορήθηκε ως ένας από τους συντρόφους του Μπιν Χαμάμ.

Βιτάλι Μούτκο

Ο Υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας και ο άνθρωπος που έχει επιφορτιστεί με τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2018 ήταν επικεφαλής της επιτροπής που διεκδίκησε τη διοργάνωση. Ηλεκτρονικά μηνύματα που έπεσαν πέρυσι στα χέρια της εφημερίδας Sunday Times έδειξαν ότι, έναν μήνα πριν τις εκλογές για την ανάληψη των Μουντιάλ, η Ρωσία προσκάλεσε τον Μπιν Χαμάμ στη Μόσχα για να συζητήσουν "διμερείς σχέσεις". Μετά τη διαρροή αυτή ο Μούτκο χαιρέτισε το ραντεβού ως "μια ευκαιρία για την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων μεταξύ των εθνών μας στους τομείς του αθλητισμού".

Τα πρόσωπα-κλειδιά

Ζεπ Μπλάτερ

Είναι πρόεδρος της FIFA από τον Ιούνιο του 1998 και η θητεία του μαστίζεται από μία αιώνια διαμάχη. Ο 79χρονος πρώην ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής απορρίπτει συνεχώς τις επικρίσεις που γίνονται για τη διακυβέρνησή του παρά το γεγονός ότι το κύμα με τις κατηγορίες περί διαφθορά έχει μεγαλώσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Περίμεναν όλοι να κερδίσει τις εκλογές της FIFA για πέμπτη σερί χρονιά, με τον πρίγκηπα της Ιορδανίας Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν να είναι ο μοναδικός του αντίπαλος μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας από την πλευρά του Λουίς Φίγκο και τον Μίχαελ φαν Πράαγκ. Δεν ήταν ανάμεσα στα εννέα στελέχη της FIFA που πιάστηκαν από την ελβετική αστυνομία την Τετάρτη.

Τσακ Μπλέιζερ

Ένα πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, ο Μπλέιζερ λέγεται πως έχει συνεργαστεί στενά με την έρευνα του FBI για τη διαφθορά στο κυβερνητικό σώμα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Είχε αναφερθεί τον περασμένο Νοέμβριο πως είχε καταγράψει κρυφά στελέχη της FIFA για λογαριασμό Αμερικανών ερευνητών χρησιμοποιώντας ένα μπρελόκ εξοπλισμένο με μια συγκαλυμμένη συσκευή εγγραφής. Την Τετάρτη, μετά από μία σειρά συλλήψεων πρώην συναδέλφων του, Αμερικανοί εισαγγελείς αποκάλυψαν ότι ο Μπλέιζερ είχε ομολογήσει την ενοχή του σε μία σειρά από κατηγορίες για διαφθορά, το Νοέμβριο του 2013. Ο πρώην γενικός γραμματέας της Concacaf, που έχει το προσωνύμιο Κύριος 10% μετά από μία άκρως προσοδοφόρα σύμβαση με την ποδοσφαιρική ένωση των ΗΠΑ, αντιμετωπίζει φυλάκιση μέχρι και 15 χρόνια.

Ντάριλ και Ντάριαν Γουόρνερ

Οι δυο γιοι του Τζακ Γουόρνερ ομολογήσαν την ενοχή τους τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του 2013 αντίστοιχα για κατηγορίες διαφθοράς. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους , η Telegraph ισχυρίστηκε μέσω έρευνάς της πως η οικογένεια Γουόρνερ πληρώθηκε σχεδόν 2.000.000 δολάρια από μία επιχείρηση του Κατάρ που συνδέεται με την επιτυχημένη προσπάθεια της χώρας για την ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. Για τον 46χρονο Ντάριαν, ο οποίος ζει στο Μαϊάμι, ειπώθηκε πως έχει βοηθήσει στην έρευνα του FBI ως συνεργαζόμενος μάρτυρας.

Χοσέ Χαβίγια

Ο 71χρονος είναι ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής της βραζιλιάνικης γιγαντιαίας αθλητικής επιχείρησης "Traffic Group". Δήλωσε ένοχος στις 12 Δεκεμβρίου 2014 στις κατηγορίες για διαφθορά που συμπεριλαμβάνουν εκβιασμούς, απάτες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο Άαρον Ντάβιντσον, πρόεδρος της θυγατρικής της εταιρίας στις ΗΠΑ, ήταν μεταξύ των 14 υπόπτων που συνελήφθησαν την Τετάρτη.

Δημοφιλή