Γιατί μερικά τυριά έχουν τρύπες; Μετά από έναν αιώνα ερευνών, επιτέλους οι επιστήμονες βρήκαν την απάντηση

Γιατί μερικά τυριά έχουν τρύπες; Μετά από έναν αιώνα ερευνών, επιτέλους οι επιστήμονες βρήκαν την απάντηση
BERLIN, GERMANY - JANUARY 21: Swiss flags stick out of cubes ofAppenzeller Swiss cheese at a stand at the 2011 Gruene Woche agricultural trade fair at Messe Berlin on January 21, 2011 in Berlin, Germany. The trade fair comes on the heels of a dioxon scandal in Germany that led to the recent quarantine of approximately 6,000 farms. The Gruene Woche will be open to the public from January 21 through 30. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
BERLIN, GERMANY - JANUARY 21: Swiss flags stick out of cubes ofAppenzeller Swiss cheese at a stand at the 2011 Gruene Woche agricultural trade fair at Messe Berlin on January 21, 2011 in Berlin, Germany. The trade fair comes on the heels of a dioxon scandal in Germany that led to the recent quarantine of approximately 6,000 farms. The Gruene Woche will be open to the public from January 21 through 30. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Sean Gallup via Getty Images

Μετά από έναν αιώνα ερευνών και μελετών, λύθηκε το μυστήριο που απασχολούσε τους Ελβετούς επιστήμονες: γιατί τα ελβετικά τυριά, όπως πχ το έμενταλ, έχουν τρύπες.

Το... σκοτεινό μυστικό των τυριών αποκαλύφθηκε χάρη στις μελέτες που διενήργησαν οι ερευνητές του Agroscope, του ινστιτούτου επιστημών και τροφίμων που εδρεύει στη Βέρνη, σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους του Empa (Ομοσπονδιακό Εργαστήριο Δοκιμών Υλικών και Έρευνας). Κατέληξαν έτσι στο συμπέρασμα ότι οι τρύπες στο τυρί δημιουργούνται από μικροσωματίδια άχυρου που πέφτουν στο γάλα κατά το άρμεγμα των αγελάδων.

Το ινστιτούτο διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του ότι τα σωματίδια αυτά εκλύουν αέρια κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται "κενά" στο τυρί. Πως όμως οι επιστήμονες έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα;

Οι ερευνητές έκαναν την ανακάλυψη αυτή αφού παρατήρησαν ότι οι τρύπες "εξαφανίζονταν" όταν το άρμεγμα των αγελάδων γινόταν με σύγχρονες μεθόδους. "Αυτό οφείλεται στην εξαφάνιση του παραδοσιακού κάδου" που τοποθετούσαν οι κτηνοτρόφοι κάτω από τους μαστούς της αγελάδας, εξήγησαν. Με τις πιο σύγχρονες και υγιεινές μεθόδους αρμέγματος, χάνονται και οι τρύπες, είπε ένας εκπρόσωπος του Agroscope.

"Είναι μια ανακάλυψη που έγινε εντελώς τυχαία, όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες ανακαλύψεις", συμπλήρωσε ο ίδιος.

Χάρη στην έρευνα αυτή, οι τυροκόμοι θα μπορούν πλέον να ελέγχουν με ακρίβεια τον αριθμό των... τρυπών στο τυρί, εισάγοντας στο γάλα συγκεκριμένη δόση μικροσωματιδίων αχύρου.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή