ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/05/2015 14:23 EEST | Updated 28/05/2015 17:28 EEST

ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ενοποίηση των δόσεων για πληρωμή στα τέλη Ιουνίου

The logo of the International Monetary Fund (IMF) at the organization's headquarters in Washington, DC, May 16, 2011. The organization's director, Dominique Strauss-Kahn, faced arraignment in New York earlier Monday on allegations of sexual assault. AFP PHOTO / Saul LOEB (Photo credit should read SAUL LOEB/AFP/Getty Images)
SAUL LOEB via Getty Images
The logo of the International Monetary Fund (IMF) at the organization's headquarters in Washington, DC, May 16, 2011. The organization's director, Dominique Strauss-Kahn, faced arraignment in New York earlier Monday on allegations of sexual assault. AFP PHOTO / Saul LOEB (Photo credit should read SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ενοποίηση και μεταφορά των αποπληρωμών δόσεων στο ΔΝΤ στα τέλη του Ιουνίου, δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται πάνω στην επόμενη αξιολόγηση.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των κανόνων του ΔΝΤ, κάθε χώρα που πρέπει να αποπληρώσει δόσεις στον ΔΝΤ μέσα σε έναν μήνα μπορεί να επιλέξει να τις ενοποιήσει και να τις πληρώσει μαζί στο τέλος του μήνα.

Σημειώνεται ότι, παρά την αισιόδοξη στάση της ελληνικής πλευράς ότι επίκειται συμφωνία, από πλευράς των δανειστών εκφράζονται αμφιβολίες επ'αυτού, καθώς πολλοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά.

«Προφανώς οι συνομιλίες με τους Έλληνες συνεχίζονται, αλλά χρειάζεται ακόμα δουλειά» είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Μπιλ Μάρεϊ, σε δημοσιογράφους. «Δεν πρόκειται να προβώ σε εικασίες για το timing μιας συμφωνίας...αλλά (τα πράγματα) είναι έντονα» πρόσθεσε.

Η Αθήνα πρέπει να πληρώσει περίπου 1,6 δισ. στο Ταμείο τον επόμενο μήνα, αρχίζοντας με μια πληρωμή ύψους 300 εκατ. στις 5 Ιουνίου.

Ακόμη, ο Μάρεϊ σημείωσε πως θεωρεί ότι ενδεχομένως να είναι απαραίτητη μια ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα μας πληρώσει» .

Το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, ιδίως στο ζήτημα των συντάξεων, και να καταγράφεται ένα αξιόπιστο πρωτογενές πλεόνασμα μεσοπρόθεσμα, πρόσθεσε.

Ο Μάρεϊ ανέφερε πως χρειάζεται ακόμη να γίνει «αρκετή δουλειά ακόμη» για να επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της. Κατά τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη συνεχίζει να μην αποτελεί τη βασική πρόβλεψη του Ταμείου. Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν πολύ βαρείς για την οικονομία της χώρας κι η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη θα υφίστατο πλήγμα, κατά τον ίδιο.

Το ΔΝΤ επιθυμεί μια ταχεία διευθέτηση της κατάστασης, είναι ευέλικτο και ανοικτό σε εναλλακτικές λύσεις, συμπλήρωσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι όποια χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της προς το ταμείο κηρύσσεται σε στάση πληρωμών και δεν μπορεί να δανείζεται από το ταμείο.

«Δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε την συμφωνία με μόνο δύο ή τρία μέτρα. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση» τόνισε. Σε ερώτηση αν η συμφωνία θα υπογραφεί την Κυριακή, ο κ Μάρεϊ είπε: «Δεν θα κάνω υποθέσεις για το πότε θα ολοκληρωθεί η επιθεώρηση. Δεν έχω αίσθηση πότε θα επιτευχθεί συμφωνία. Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. Όσο πιο αργά τόσο μεγαλύτερο το κόστος».

Ο κ. Μάρεϊ απάντησε ότι δεν έχει ετοιμαστεί ακόμα η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς το Ταμείο δεν έχει τα απαιτούμενα στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε ότι «η σταθεροποίηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι από τους βασικούς μας στόχους».

(με πληροφορίες από Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ)