CNBC: Ποιο το κόστος για τη Ρωσία από το σκάνδαλο της FIFA

CNBC: Πόσο θα κοστίσει στη Ρωσία το σκάνδαλο της FIFA
Russia's President Vladimir Putin attends a ceremony of receiving diplomatic credentials from foreign ambassadors at the Kremlin in Moscow on May 28, 2015. AFP PHOTO / POOL / SERGEI KARPUKHIN (Photo credit should read SERGEI KARPUKHIN/AFP/Getty Images)
Russia's President Vladimir Putin attends a ceremony of receiving diplomatic credentials from foreign ambassadors at the Kremlin in Moscow on May 28, 2015. AFP PHOTO / POOL / SERGEI KARPUKHIN (Photo credit should read SERGEI KARPUKHIN/AFP/Getty Images)
SERGEI KARPUKHIN via Getty Images

Το κόστος που θα μπορούσε να έχει για τη Ρωσία μία ενδεχόμενη ακύρωση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018 εξαιτίας του σκανδάλου της FIFA, εξηγεί το CNBC.

H Ρωσική πλευρά αντέδρασε με σφοδρότητα όταν έγινε γνωστό το σκάνδαλο της FIFA. Μάλιστα σύμφωνα με το CNBC, «η διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου του 2018 φαίνεται να είναι όλο και περισσότερο επισφαλής μετά και τις κατηγορίες περί διαφθοράς σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους και στελέχη στο εσωτερικό της FIFA, με κατηγορίες που περιλαμβάνουν απάτη, δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος».

Την Τετάρτη ο διευθυντής επικοινωνιών της FIFA, Walter De Gregorio διαβεβαίωσε ότι οι εξελίξεις δεν θα οδηγήσουν σε επανάληψη της ψηφοφορίας για την διοργάνωση των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 αλλά και του 2022, αναγνώρισε όμως ότι η στάση αυτή θα μπορούσε να αλλάξει.

Το γεγονός πως η Ρωσία θα μπορούσε να χάσει την διοργάνωση φαίνεται σχεδόν αδιανόητο στους Ρώσους αφού αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τραβήξει όλα τα βλέμματα πάνω της αυξάνοντας τις επενδύσεις αλλά και τον τουρισμό σε μια χώρα που η οικονομία της βρίσκεται σε κρίση, υπογραμμίζει το CNBC. Την ίδια ώρα που η Ρωσία έχει ξοδέψει ήδη αρκετά χρήματα για έργα υποδομής κάτι που σημαίνει ότι μία ακύρωση της διοργάνωσης θα ήταν καταστροφική.

Ωστόσο η Ρωσία, θα μπορούσε εύκολα να υποεκτιμήσει το κόστος της διοργάνωσης του παγκοσμίου Κυπέλλου, σύμφωνα με τον Δρ Steve McCabe, ειδικό στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Birmingham.

«Όταν η Ρωσία κέρδισε την τιμή της συμμετοχής τους αγώνες το 2010 ο τότε πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν εισηγήθηκε ότι θα κοστίσει 10 δισ. δολάρια», δήλωσε στο CNBC Πέμπτη .

«Ωστόσο , ορισμένοι εκτιμούν ότι το κόστος της εκμετάλλευσης θα μπορούσε να αγγίζει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια»

«Αν το πραγματικό κόστος είναι κάπου στη μέση - ας πούμε 30 δισεκατομμύρια δολάρια - αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση κερδίσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν τεράστιο οικονομικό πονοκέφαλο».

Ωστόσο σύμφωνα με το CNBC η Ρωσία ίσως τρέφει υπερβολικές φιλοδοξίες για τα έσοδα που θα μπορούσε να έχει από τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς τα έσοδα της Βραζιλίας από την πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τα οποία ήταν αρκετά χαμηλότερα από τα αναμενόμενα,

Δημοφιλή