«Όχι» του συμβουλίου Εφετών σε αίτημα της Γερμανίας για έκδοση Τούρκου αριστεριστή

«Όχι» του συμβουλίου Εφετών σε αίτημα της Γερμανίας για έκδοση Τούρκου αριστεριστή
Menelaos Myrillas / SOOC

Με μία ιστορική απόφασή (46/25-5-2015), το συμβούλιο εφετών της Αθήνας είπε “όχι” στο αίτημα της γερμανικής Δικαιοσύνης, που ζητούσε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, την έκδοση στη Γερμανία του Τούρκου αριστερού αγωνιστή Erol Gultekin.

O 56χρονος Τούρκος, ο οποίος έχει δικαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για τα βασανιστήρια, που έχει υποστεί επί 12 χρόνια στις τουρκικές φυλακές, για τα οποία η χώρα του έχει καταδικαστεί, ενώ εκκρεμούν εναντίον της ακόμη δύο προσφυγές του, συνελήφθη στην Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο, ενώ είχε ήδη ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.

Ο Ερολ, o οποίος θεωρείται μέλος ενός παράνομου αριστερού κόμματος του Turkish Communist Party Marxist Leninist, συνελήφθη προκειμένου να εκτελεστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα, βάσει του οποίου η Γερμανία ζητούσε την έκδοση του, για να δικαστεί ως αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης, αφού ως τέτοια χαρακτηρίζεται στη γερμανική αίτηση το TKP ML.

Στο ένταλμα της γερμανικής δικαιοσύνης αναφερόταν συμμετοχή του σε κομματικές συνεδριάσεις σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη, οι κυριότερες από τις οποίες φέρονται ότι έγιναν στην Ελλάδα και προέκυψαν από καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών.

Βάσει των στοιχείων της γερμανικής δικογραφίας η συμμετοχή του στις συνεδριάσεις αυτές, φέρεται να τον συνδέει με την τέλεση αξιόποινων πράξεων, που αποδίδονται στο TKP ML, όπως σειρά εκρήξεων στην Τουρκία στα πλαίσια του αντιδικτατορικού αγώνα ή ακόμα και αποστολή χρημάτων και διαφόρων υλικών μέσων ενίσχυσης στις περιοχές της Rojava και του Kobani.

Οι Έλληνες δικαστές ωστόσο (η πρόεδρος Εφετών κ. Ισιδώρα Πόγκα και μέλη του οι εφέτες κ.κ. Νίκος Σαλάτας και Παρασκευή Τσούμαρη), έκριναν ότι, ακόμη και αληθή να είναι όσα αναφέρονται στη δικογραφία, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (3251/2004), αφού στο ένταλμα δεν προσδιορίζεται κατά τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, ποιες είναι οι παράνομες ενέργειες στις οποίες προέβη ο εκζητούμενος, που συγκροτούν την αξιόποινη πράξη της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, για την οποία ζητείται η έκδοση του.

Στη δίκη του ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου και Ελένη Σωτηρίου, οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ Παύλος Αντωνόπουλος και Σπύρος Παπακωνσταντίνου, της ΟΛΜΕ Χρήστος Κάτσικας, καθώς και η σύζυγός του Erol, που ήρθε από την Τουρκία για το σκοπό αυτό.

Κατατέθηκαν επίσης εκατοντάδες ψηφίσματα συμπαράστασης από κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, ενώ τέθηκαν υπόψη του δικαστηρίου και οι καταδικαστικές αποφάσεις της Τουρκίας από το ΕΔΔΑ, που θεμελίωναν την ιδιότητά του ως θύμα βασανιστηρίων και διώξεων στην Τουρκία.

Σε δήλωση του ο συνήγορος υπεράσπισης του Κώστας Παπαδάκης τόνισε: «Παρά την αποφυλάκισή του την ίδια μέρα, οι αστυνομικές αρχές έσπευσαν για άλλη μία φορά να υπονομεύσουν τη δικαστική απόφαση κρατώντας τον αναίτια και στερώντας του την ελευθερία, προφασιζόμενοι τη διερεύνηση της δυνατότητας διοικητικής απέλασης, εξαιτίας του ότι δεν είχε χαρτιά και παραβλέποντας την απαγόρευση απέλασης των αλλοδαπών που ζητούν πολιτικό άσυλο, πράγμα το οποίο προέκυπτε από το φάκελό του. Οι μηχανισμοί της πραγματικής εξουσίας δε διστάζουν να επιδεικνύουν την ισχύ της απέναντι σε κυβερνήσεις, ακόμα και δικαστήρια. Αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από πιεστικές παρεμβάσεις της άξιας ομάδας δικηγόρων για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών και κάτω από την κατακραυγή της πίεσης δημοσίων φορέων και προσώπων».

Δημοφιλή