Απαγωγές, λύτρα και εκβιασμοί στην Ελλάδα

Απαγωγές, λύτρα και εκβιασμοί στην Ελλάδα
Shutterstock / ChameleonsEye

Η πρόσφατη περίπτωση απαγωγής ενός 14χρονου αγοριού στις Λιβανάτες φέρνει και πάλι στην επιφάνεια το ζήτημα των απαγωγών που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις και στη χώρα μας.

Πέρυσι την επικαιρότητα είχε απασχολήσει η απαγωγή γνωστού αρτοβιομηχάνου και η απόπειρα απαγωγής γόνου μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας. Ωστόσο, το νέο περιστατικό ήταν αρκετά διαφορετικό. Εδώ το θύμα δεν ήταν κάποιος ευρέως αναγνωρίσιμος ιδιώτης με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, αλλά ο 14χρονος γιος ενός ορθοπεδικού χειρουργού της περιοχής και το ποσό των λύτρων ήταν μόλις €12.000. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., άλλωστε, που ερευνούν την υπόθεση κάνουν λόγο για ερασιτεχνισμό στη δράση των απαγωγέων οι οποίοι δεν απενεργοποίησαν καν το κινητό τηλέφωνο του παιδιού.

Ποιοι λοιπόν ενδέχεται να μπουν στο στόχαστρο των απαγωγέων και πόσο μεγάλος τελικά είναι ο κίνδυνος; Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Βούλγαρη, Financial Lines Head της AIG για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα: «Οι κατηγορίες των θυμάτων είναι κατά κύριο λόγο δυο: αφενός στελέχη επιχειρήσεων που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους όχι μόνο σε χώρες υψηλής επικινδυνότητας , αλλά ακόμα και σε πιο «ασφαλείς» προορισμους συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων και αφετέρου πολίτες με σχετικά μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Μιλάω για «σχετικά» μεγάλη οικονομική επιφάνεια καθώς οι όροι έχουν αλλάξει πλέον. Περιστατικά αντίστοιχα με αυτό στις Λιβανάτες έχουν συμβεί και σε άλλα μέρη στην Ελλάδα απλώς δεν έχουν λάβει δημοσιότητα».

Υπολογίζεται πως περίπου 30.000 ιδιώτες τον χρόνο πέφτουν θύματα απαγωγής ανά τον κόσμο. Ο αριθμός αυτός όμως είναι πλασματικός γιατί στην πραγματικότητα το ποσοστό των περιστατικών που δηλώνεται στην αστυνομία είναι σχετικά μικρό, λόγω του φόβου της οικογένειας για το θύμα, ενώ ο χειρισμός των υποθέσεων γίνεται με εχεμύθεια και μυστικότητα. Σε ό,τι αφορά τις ζώνες υψηλού κινδύνου, πρόκειται για χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, με τη Νιγηρία, την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Μεξικό και τη Βενεζουέλα να απαρτίζουν την πρώτη πεντάδα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αύξηση ενδιαφέροντος για τα ασφαλιστικά προγράμματα απαγωγών. Ο κ. Βούλγαρης σχολίασε επί τούτου:

«Πράγματι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αυτό και από επιχειρήσεις και από ιδιώτες. Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα δεν μιλάμε μόνο για ιδιαίτερα αναγνωρίσιμες οικογένειες, αλλά και για ιδιώτες με μια σχετική οικονομική άνεση. Όπως σας ανέφερα οι όροι έχουν αλλάξει πια. Τα προγράμματα αυτά αφενός είναι προσιτά σε ό,τι αφορά το κόστος, αφετέρου παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης, πέραν των συνηθισμένων. Το ζητούμενο πλέον δεν είναι μόνο η κάλυψη των λύτρων, των νοσοκομειακών και λοιπών εξόδων που θα προκύψουν, αλλά και η πρόληψη και η διαχείριση του περιστατικού. Στην AIG συνεργαζόμαστε με μια εταιρία εξειδικευμένων συμβούλων παγκοσμίου κύρους που αφενός θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες με σκοπό την αποφυγή κάποιου συμβάντος και αφετέρου θα συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της κρίσης με φυσική τους παρουσία οπουδήποτε και αν συμβεί το περιστατικό. Ας μην ξεχνάμε πως σπάνια είναι κάποιος προετοιμασμένος για μια απαγωγή, ειδικά αν πρόκειται για ένα 14χρονο παιδί που ετοιμάζεται να πάει στο φροντιστήριο.»

Δημοφιλή